Egy nyár végi szombaton Szörnyéknél

Szörnyék

 

- Rémes, hogy elmúlt ez a nyár is – sopánkodott Szörny mama egy szép szeptemberi szombat reggelen a konyhában, miközben az ebédet készítette. – Évről évre gyorsabban múlnak el a nyarak, igaz-e, papa?

- Bizony, mama, így igaz. – sóhajtott fel Szörny papa egyetértően. – És tudod, mi még az igazán szörnyű, mama? Ez a rémes nyivákolás, ami a lányod szobájából hallatszik már kora reggel óta! Nem is értem, hogy bírja ki ép ésszel ezt a borzalmas hangot! Ráadásul ugyanazt a három számot hallgatja körbe-körbe!

- Ugyan papa, hiszen ismered a lányod. Ez az új kedvence. Én már meghallgattam tegnap, amikor a vacsorát készítettük együtt, de biztos örömmel megmutatja neked is, hiszen ti vagytok a zenebolondok ebben a szörnyű családban!

- Ugyan, mama, azért, mert valakinek fontos a zene, még nem bolond! Egyébként meg, ha jól emlékszem, lánykorodban te voltál a mi kis együttesünk legnagyobb rajongója!

- Bizony, így volt. Azok a szép idők is úgy elmúltak, akár csak az idei nyár!

- De a zene mindig itt lesz nekünk, mama. Tudod, mit? Ha a lányod megmutatja a legújabb kedvend énekesnőjét, én is mutatok neki pár régenvolt kedvencünket. Hátha megtetszik neki valamelyik!

- Vagy neked az ő kedvence… – mosolyodott el Szörny mama.

- Az ki van zárva! Én az ilyen nyivákolást nem bírom! – erősködött Szörny papa.


Gabriella Cilmi Gabriella Cilmi Gabriella Cilmi


Sziszi szeptemberi kedvence

 

Sziszi ebben a hónapban igazi déli hangulatú zenével emlékszik vissza a vakációra, ugyanis még mindig kedvence Gabriella Cilmi (ejtsd: Csilmi) az olasz származású ausztrál énekesnő. Gabriella még csak októberben tölti majd be a tizenkilencet, de már két album, több sláger és rengeteg koncert van a háta mögött. Sziszi a legtöbbet még mindig a Sweet about me, az On a mission és a Hearts don’t lie című számokat hallgatja, de a Sanctuary is kedvence. Az ausztrál lány karrierje egyre csak fölfele ível, aminek köszönhetően iskoláit is levelezőn végzi, viszont világkörüli turnéira mindig elkíséri egy családtagja. Nem zenész családból származik, de gyerekkorától rengeteg zenét hallgat, főleg a hatvanas-hetvenes évekből. Régi nagy kedvencei a Led Zeppelin, Janis Joplin és Cat Stevens. S hogy kik ők? Sziszi talán nem tudja még, de Szörny papa biztosan emlékszik!

 

 

- Papa, papa, ki az a Cat Stevens? – rontott be a konyhába ekkor Szörny Sziszi. – Ő a kedvenc énekesnőm egyik kedvence, és te biztos ismered, mert te az össze ilyen rettenetesen őskori zenét ismered!

- Hajjaj, hát hogyne ismerném! Sőt, nem csak én, de anyád is! Az egyik száma, a The first cut is the deepest egyenesen a kedvence volt lánykorában, ugye, mama?

- Hogy is felejthetném el, gyönyörű dal! De jó lenne újra hallani!- sóhajtott fel Szörny mama boldogult lánykorára emlékezve.

- Hallgassuk meg, hallgassuk meg! Az interneten biztosan megtaláljuk, légysziii! – lelkendezett Sziszi.

- No jó, éppenséggel rákereshetek, ha ennyire akarjátok. Lehet, hogy mégsem olyan rémes az a te kedvenced, ha ilyen zenéket hallgat! Ki tudja, talán érdemes lenne őt is meghallgatni, nem, mama? – gondolkodott el Szörny papa. – Lehet, hogy ő lesz az új, családi kedvencünk?

 

 

Szabi gyümölcsös tejberizse

 

Szörny Szabi mindeközben egészen máson törte a fejét. Vajon hogyan tudná ezt a sok finom gyümölcsöt, ami a kertben megérett, egy finom édességben egyesíteni? Hirtelen óriási ötlete támadt: gyümölcsös tejberizs! A tejberizs amúgy is Szörny Szabi személyes kedvence, mert finom, édes, és rengeteg dologgal, gyümölccsel, fahéjjal, csokoládéval és minden egyébbel ízesíthető. Természetesen az igazán finom tejberizshez Szörny mama segítsége elengedhetetlen. De hogyan is fogjanak hozzá?

 

Tejberizs Tejberizs Tejberizs Tejberizs

 

Szabi kiválogatja a gyümölcsöket: csak a legszebb, érett, hibátlan darabokat használja fel. Megmossa, falatnyi darabokra vágja őket. Közben Szörny mama kimér 250 gramm gömbölyű szemű rizst, amit leforráz, majd feltesz főni 8 deci tejjel. Szabi szépen kevergeti a rizst, amíg fő, ha túl sűrű, ad hozzá még tejet, majd amikor már majdnem teljesen megpuhult, Szörny mama hozzáadja a cukrot, épp amennyit finomnak gondol. Hozzá ad még másfél deci tejszínt, majd készre főzi a rizst. Félre teszi hűlni, és amikor kihűlt, óvatosan hozzákever némi frissen felvert tejszínhabot, Szabi pedig a behűtött gyümölcsöket: őszibarackot, fügét, szőlőt, dinnyét. Szörnyen finom lett, jó étvágyat!

 

Balla Margit