Mókus

 

Erdők, városi parkok télen is vidám lakója a mókus. Magasan a fák lombkoronájában él. Villámgyorsan és nagy ügyességgel közlekedik az ágakon, a fa törzsén akár fejjel lefelé is képes szaladni. Közben lompos farkával egyensúlyoz.

A mókus nem alszik téli álmot. Bár ha zordabb az idő, akár napokig ki se mozdul a vackából. Ősszel jól beraktároz magának ennivalóból. Bőségesen gyűjt makkot, mogyorót. Télen aztán rájár a készleteire. Több éléskamrája, az ágak közt több fészke is van. Mindegyikben mást tárol és más célra használja őket.

 

Mókus   Toboz   Mókus

 

Kedvence, a fenyőmag. Hogy hozzájusson, hihetetlen ügyességgel, gyors harapásokkal nyitja fel a tobozt, és megtisztítja a pikkelyektől. Ha ilyen jellegzetes módon körberágott tobozt találsz a fenyőfák alatt, biztos lehetsz benne, hogy ott mókusok tanyáznak.

 

Kanadai vörös mókus   Mókus

 

A magas fákról a mókusok időnként a talajra is lemerészkednek. Bolondos kedvükben, főleg az udvarlás időszakában kergetőznek, játszanak az avarban, ősszel élelem után kutatnak. Ám ez a vesztüket is okozhatja, mert a nyílt talajon könnyen a ragadozó madarak vagy az autóforgalom áldozatává válnak. Ne feledd, a mókus védett állat!

   

 

Feladat

 

Nézz körül a lakóhelyeden és a környékén! Van-e olyan park, erdő, amelyikben mókusok lakhatnak? Ha van, keress a talajon mókus által megrágott tobozt!