Mi leszek, ha nagy leszek? 15. rész

Kéményseprő

 

Hát az a fekete alak meg kicsoda ott, a háztetőn? Ugrál egyik kéménytől a másikig. Talán egy nagyra nőtt fekete kandúr? Szó sincs róla! Ő a kéményseprő. De mi dolga lehet a magasban? Söpri a kéményt, a neve is elárulja.

Láttál már kéményseprőt munka közben? Bizony nem véletlenül fekete színű a munkaruhánk. Hiszen ha fehér lenne is, mint a pékeké, a sok koromtól az első munkanapon elfeketedne. Söprűnkkel egész nap a kéményeket tisztogatjuk, nehogy eltömődjenek. Ha a koromtól vagy más szennyeződéstől eldugul egy kémény, az nagyon veszélyes lehet. A kályhákban égő tűz füstje akkor nem tud szabadon távozni a levegőbe. Visszajut a lakásba, és mérgezést okozhat. Hány ilyen szomorú balesetről hallunk telente, a fűtési időszakban?! Hogy a lakásban alvó emberek reggelre füstmérgezést kaptak. Álmukban nem vették észre a kéményből visszatóduló mérgező anyagokat.

 

Kéményseprő   Kéményseprő   Kéményseprő

 

A rosszul karban tartott kémények tűzesetet is okozhatnak. Lakások kigyulladhatnak és egész házak, városrészek leéghetnek, ha nem jól szellőzik a kémény, kicsap belőle egy eltévedt szikra, lángcsóva vagy maga a kémény lángra kap. Azért takarítjuk nagy gonddal a kéményeket, hogy ilyen balesetek ne történjenek. Munkánkkal nagy bajtól, szerencsétlenségtől óvhatjuk meg az emberek. Ismered te is a szólást, hogy a kéményseprő szerencsét hoz. Kéményseprőt látok, szerencsét kiáltok! Fogd meg a gombod! – szokták mondani. Bizony, nagy szerencse, ha mi, kéményseprők jól végezzük a dolgunkat!

 

 

Tudod-e?

 

A kéményseprők rendszeresen ellenőrzik az összes kéményt az országban. Az ellenőrzések során nemcsak a kormot és a többi égésterméket takarítják ki belőlük, hanem azt is megnézik, nincs-e hibája a kéménynek, nem dől-e össze. Ahhoz is értenek, hogy megállapítsák, a kályhából nem távoznak-e veszélyes gázok a levegőbe, amik mérgezést, fulladást okozhatnak. A fűtésre használt gázkészülékeket is ellenőrzik. Ha a kéményseprő veszélyt lát, szól a házban lakóknak, hogy javítsák meg a kéményt vagy a hibás tüzelőberendezést.

 

Kabóca-lexikon

 

KabócaMa leginkább gázzal fűtünk. Gáz melegíti föl a vizet, ami csövön keresztül jut be a lakásba, a szobákban a radiátorokba. A felhevült radiátortestek árasztják szét a helyiségekben a meleget. Korábban kályhák álltak a szobákban. Ezekben szénnel, régebben fával tüzeltek.

 

Szén   Kéményseprő seprű   Fa

 

Újabban egyre többfelé fűtenek mezőgazdasági terménnyel, növényi hulladékkal. Úgy mondjuk, ezek megújuló fűtőanyagok, mert mindig újra lehet termelni őket.

 

Tűz   Bélyeg

 

A kemence nagyon régi tüzelőberendezés. Fával, rőzsével, néha még szalmával is tüzeltek benne. Vastag fala csak úgy árasztotta a meleget. Főztek rajta, sütöttek is benne. Meleg kuckójában jókat durmolt a macska. Igen régen kéménye sem volt. A füst szabadon terjenget a szobában, és az ajtón, ablakon át szivárgott ki a házból.

 

Hogyan kerül a kéményseprő az újévi üdvözlőlapra? A régi hagyomány szerint jó, ha újév napján kéményseprő köszön be először a házba. A kéményseprő szerencsét hoz. (Hát hogyne! Nagy szerencse, ha nem ég le a házunk, mert a kéményseprő rendben tartja a tűzveszélyes kéményét!) A szerencsét hozó négylevelű lóhere és a malac mellé ezért kerül ma is gyakran kéményseprő az újévi üdvözlőlapokra.