Mi leszek, ha nagy leszek? 16. rész

Hajóskapitány

 

Gyerekkoromban egyszer egy nagyon érdekes könyvet kaptam ajándékba karácsonyra. Hajóslexikon volt, tele fényképekkel, rajzokkal régi híres hajókról, hajóépítésről, tengeri utakról, a tengerészek életéről.

Mindent meg lehetett tudni belőle, ami csak egy gyereket érdekelhetett a hajózásról. Nem tudtam betelni a könyvvel. Egész téli szünetben azt bújtam. A későbbi években is rabja maradtam a tengernek és a hajózásnak. Annyira, hogy tengerésznek tanultam, és most egy nagy kereskedelmi hajón vagyok kapitány.

 

Tengerészek   Vitorláshajó

 

Azt gondolnád, hogy veszélyes a mi életünk. Hiszen az óceánokon gyakran nagy viharok tombolnak. Régen az életét kockáztatta mindenki, aki a nagy vizekre kimerészkedett. A fából készült hajókat a viharok kényük-kedvük szerint dobálták. A hosszú tengeri utakon sok minden megtörténhetett. Elfogyott az ennivaló, az ivóvíz, járvány tört ki a legénység között. Mégis vállalkoztak sokan erre a mesterségre. Hiszen nincs kalandosabb élet a tengerészénél! Egy hajót irányítani ma is nagyon nagy felelősség. A kapitány döntésén múlhat a hajó, a rakomány, a legénység sorsa. Úrrá kell lennie sok nehéz helyzeten. Csak a tengeren nem lehet úrrá soha még a kapitány sem. Azt neki is tisztelnie kell!

 

Tudod-e?

 

Amikor a Föld egészéről még nem voltak térképek, és az emberek nem tudták, merre milyen tengerek és szárazföldek vannak, hajókkal indultak útnak, hogy mindezt kiderítsék. A hajósok fedezték föl az új földrészeket. Amerikába, az új világrészekbe az első bevándorlók, a telepesek is hajóval érkeztek. Ezek fából készült vitorlások voltak. A vitorlákba kapaszkodó szél vitte előre a hajót. Ha nem fújt a szél, evezni kellett. Ezért tartottak a tengeri utak régen hosszú hetekig, hónapokig.

 

Kabóca-lexikon

 

KabócaA kalózhajó legénysége abból él, hogy megtámadnak más, árut vagy utasokat szállító hajókat. Rabolnak és gyilkolnak. A kalandregényekből, filmekből sok kalóztörténetet ismerünk. De ma is vannak olyan vizek, ahol minden kapitánynak számolnia kell a kalóztámadás lehetőségével.

 

Hajósinasok   Kalózhajó   Hajócsavar

 

A hajósinasé a legalacsonyabb poszt a hajón. Takarítja a kabinokat, a fedélzetet. Ha kell, felszolgálja a kávét a kapitánynak. A hajón minden más beosztás az inaskodással kezdődik. Csak aztán lehet matróz, majd kormányos, fedélzetmester, tiszt, legvégül kapitány valakiből, ha előbb végigszolgálja az inaséveket.

 

A hajócsavart a hajó aljára építik. Ez lapátolja a vizet, s így halad előre a hajó. Feltalálása előtt a vitorlákba kapaszkodó szél vagy a hajófenékben evező emberek ereje vitte előre a hajót.

 

Titanic   Titanic

 

A Titanic katasztrófája 101 éve történt. fényes luxushajó az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt az óceánban. A legnagyobb tengeri hajó volt, amit addig építettek. Hossza 280 méter, magassága 52 méter volt! Az utazók csaknem fele, több mint ezren odavesztek. Nem volt elég mentőcsónak a hajón.