Kakukk

 

Tolakodó és erőszakos madár a kakukk, sokan nem örülnek az érkezésének áprilisban az erdő lakói közül. Amint megjön telelőhelyéről, máris fészek után néz a tojásai számára. De hogyan? Ez ám a bökkenő!

A kakukk nem a saját fészkébe rakja a tojásait. Végiglátogatja a nádirigók, réti pityerek, szürkebegyek fészkét, és amikor épp nincs otthon a szülőpár, tojásaik közé becsempészi a maga tojását. Akár húsz fészket is felkeres, s mindegyikben otthagy egy-egy kakukktojást. Szegény nádirigók, szürkebegyek és pityerek! Amikor észbe kapnak, már késő. A kakukktojásból az övékénél egy nappal hamarabb bújik ki a fióka, s amint kikel, máris követeli a magáét. A szülőpár nem győz ennivalót hordani neki. A falánk fióka közben a többi tojást vagy akár a mostohatestvéreit is kihajigálja a fészekből. Így biztosan minden ennivaló csak neki jut. S nagyra nő a pórul járt szülők egyetlen csemetéjeként.

 

Kakukk, nádiposzáta   Kakukk

 

Hogy miért hagyják ilyen csúfosan becsapni magukat egyes madarak? Mert a kakukk nagyon ravasz madár. Sok trükköt ismer, és túljár az apró énekesmadarak eszén. Az egyik trükkje, hogy az ő tojásából előbb kel ki a fióka, mint a házigazdákéból. Ezt úgy éri el, hogy egy napig visszatartja magában és a testében melegíti a tojását.

 

Kakukk   Kakukktojás

 

A másik csel, hogy a tojásai színével megtéveszti a házigazdákat, és azok nem ismerik fel időben a fészkükbe került idegen tojást. Csakhogy a gazdamadarak is tanulnak ám közben a saját kárukon! A következő tavaszon már óvatosabbak lesznek, és időben kidobják fészkükből a kakukktojást.

 

Feladat

 

Fészkel-e valamilyen madár a házatok közelében? Figyeld meg, milyen sűrűn hagyja el fészkét a kotló madár, hogyan váltja egymást a szülőpár, és mikor kelnek ki a fiókák! Készíts feljegyzéseket!