Föld napja

 

Ezt a napot szerte a világon sokan és sokfelé megünneplik. Az ötlete vagy ötven évvel ezelőtt merült fel Amerikában egy konferencián. Egy diák hamarosan szervezetet is alapított hozzá. Ez lett a Föld Napja Hálózat, amely azóta világméretű mozgalommá nőtte ki magát. Szinte valamennyi országban vannak szervezetei.

A mozgalom hatására sok országban igen szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelme, a hulladék újrahasznosítása érdekében, az óceánok szennyezése és az esőerdők irtása ellen.

 

Gúta, Faültetés   Denis Hayes   Critical Mass

 

A Föld napján, április 22-én sok ember igyekszik, hogy legalább egy keveset tegyen a környezete megóvásáért. Fákat és virágokat ültetnek, vetélkedőket, rajzpályázatokat, kerékpáros felvonulásokat szerveznek, kitakarítják falujuk, városuk utcáit, parkjait, tereit, az iskolások a suli udvarát és környékét. A programokat a helyi emberek szervezik, helyiek a résztvevők is, és mindig azt teszik, amire ott és akkor a leginkább szükség van. A legjobb az egészben, hogy sokszor már nem is csak április 22-én, hanem az év más napján is tesznek ez-azt a környezetükért.

 

Faültetés   Föld napja

 

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Ez a mozgalom jelszava, amelyhez ma már milliók kapcsolódnak világszerte. Például olyan formán is, hogy autó helyett kerékpároznak vagy a tömegközlekedést használják, a hulladékot szelektíven gyűjtik, szigetelik a házukat, hogy takarékoskodjanak a hőenergiával. De ha valaki csak annyit tesz is naponta, hogy kikapcsolja az „energiavámpírokat”, vagyis nem hagyja készenléti állapotban az otthoni elektromos készülékeket, már azzal is sokat tesz a Földért.