Szörnyéknél

 

Ez a szép szombat reggel a Szörny család női tagjait a konyhában érte. Amiben nem volna semmi szokatlan, de most a hangulat rettenetesen szörnyű volt! Szörny Sziszi ugyanis nagyon le volt törve. A szobájában kesergett órák óta, és mire leért a konyhába egy csésze vigasztaló kakaóért, már annyira szomorú volt, hogy arra nincsenek is szavak. Esetleg a rettenetes. Vagy a rémes. Vagy a tragikus, a szörnyű, a felfoghatatlanul elkeserítő… De miért is? Szörny mama megkérdezte tőle.

– De mama, hát hogy kérdezhetsz ilyet? Nincs egy rongyom se, amit fölvegyek! A nyári ruháimban nem mehetek iskolába, megfáznék, hiába a szép bundám… – itatta az egereket Szörny Sziszi.

– Ugyan, kislányom, az nem lehet, hogy egy darab ruhád sincsen… Várj csak egy pillanatot, elrakodunk a konyhában, aztán felkutatjuk a szekrényedet. Biztos, hogy szörnyű sok jó dolgot találunk majd benne, meglátod!

– Az ki van zárva… – szipogott tovább Sziszi, bár a szemében felcsillant némi reménysugár.

Így is történt. Szipogó Sziszi és Szörny mama rendeztek egy szörnyű nagy szekrényfeltúró-délelőttöt. És az eredmény? Hihetetlen! Szörny Sziszi egy teljes új ruhatárral lett gazdagabb, anélkül, hogy kitette volna a lábát otthonról! Persze, ehhez szükség volt mamája jó szemére és rém jó ötleteire is.

 

 

Sziszi őszi ruhatára

 

 

Hogy miket talál Sziszi és a mamája a szekrényben? Utánanéztek az interneten, és örömmel látták, hogy a mintás harisnyák idén újra divatosak. Így aztán ők is előtúrtak néhányat a szekrény mélyből, ahová Sziszi tavaly rejtette őket.

 

Harisnya Harisnya

 

Az ősz szuperszínei a krém-, a karamell- és teveszőr szín. Csodálatos módon Sziszi tarka ruhatárából is sikerült összeválogatni egy szörnyen divatos színű kollekciót: krémszín kordbársony szoknyát és hozzá pulóvert. Sziszi nem is gondolta volna, hogy ez a két darab ilyen rettenetesen jól mutat együtt! Ráadásul ezek a színek mindenkinek jól állnak!

 

Divat Báb

 

A különféle motívumokkal díszített kötött, rojtos és díszes ruhadarabok idén is divatosak. Sziszi újra büszkén viselheti az eddig utált szarvasos pulcsiját. A különféle színek és minták együtt viselése szintén nagyon trendi az idén, ezért Sziszi a legbohókásabb mintájú harisnyáját fogja felhúzni a mintás pulcsijához – már ezen a héten!

 

Kendők Divat Sál

 

Mivel a nagy és feltűnő gombok az idei ősz kihagyhatatlan kellékei, Szörny mama keresett néhány hatalmas színes gombot, és a régi, szerényebb gombocskák helyébe felvarrta őket Sziszi szvettereire. Így Sziszi újabb szuperdivatos holmikkal lett gazdagabb!

 

Gombok Gombok Gombok

 

Mire elérkezett a dél, Szörny Sziszi úgy érezte, ezen az őszön ő lesz a divat koronázatlan királynője.

– Tudod, mit, mama? A segítségedért cserébe most én mosogatok! – lelkendezett Szörny Sziszi.

– Hát igen, jó tett helyébe jót várj! – örvendezett Szörny mama is. „Hiába, a jó nevelés!” – gondolta aztán még magában a családjára és persze önmagára is büszkén.

Mindeközben Szörny papa és Szabi hazaérkezett a gombaszerző körútról. Nagy örömmel rakodták ki illatos portékájukat a konyhapultra.

– Mi lenne, ha készítenénk valami igazán finomat uzsonnára?! – morfondírozott hangosan Szörny Szabi. – Ha Sziszire várunk, egész nap éhen maradunk.

– Kiváló ötlet, már majd kilyukad a gyomrom – dörmögött helyeslően Szörny papa.

És egy percet sem habozva nekiláttak a munkának.

 

Szabi töltött gombája

 

Töltött gomba

 

● A szép csiperkegomba-fejeket megtisztították. A szárukat félretették. Szörny mama majd belefőzi őket a vasárnapi levesbe.

● Egy tálban juhtúrót kevertek össze frissen vágott kaporral, kevés tejföllel. (A papa kedvéért, meg hogy szörnyen finom legyen, pirított szalonnakockákat is tettek bele.)

● Szörny papa közben bekapcsolta a sütőt.

● Szabi a juhtúrós masszát ügyesen a gombafejekbe töltötte. A gombák tetejét megszórta reszelt sajttal, és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezte.

● Szörny papa a sütőbe csúsztatta a tepsit.

 

Ezután nem volt más hátra, mint türelmesen várni, hogy a gombák szépen megsüljenek. Szabi közben megterítette az asztalt, és hívta Szörny mamát meg a rém jó új ruhatárától elvarázsolt Sziszit, jöjjenek, kész a meglepetés. Volt is nagy csodálkozás, de még mekkora! A gomba szörnyen finom lett!

 

Balla Margit