Vajon melyik lesz az idén Az év európai fája? A körmöcbányai vén tölgy vagy a gödöllői magányos óriás, a mesebeli vackorfa? Kié lesz a rangos cím? A nagy mérkőzés februárban kezdődik. Azok a fák vehetnek részt rajta, amelyek tavaly országukban megnyerték Az év fája versenyt. Eredményhirdetés tavasszal, Brüsszelben lesz. Fel hát a küzdelemre! Szavazzunk!

Az év fája versenybe bárki bekapcsolódhat: egy iskola, egy falu, város, egy utca közössége vagy akár egy család is. Olyan fát nevezhetnek be a környékükön élők közül, amelyik valamiért fontos a számukra: különösen szép, erőt sugároz, érdekes történet fűződik hozzá, vénséges vén vagy éppen veszélyben van az élete. Minden tavasszal lehet jelölni egy kedves fát. A szakmai zsűri kiválaszt közülük tizenkettőt, s azokra lehet ősszel szavazni.

 

     

 

Szlovákiában tavaly a körmöcbányai tölgy lett Az év fája, így az idén ő képviseli az országot az európai versenyben. A fa hatalmas, csodálatos látványt nyújt a kertben, ahol áll, és csaknem 400 éves. Sok régi emlék fűződik hozzá a patinás bányavárosban. Nem véletlenül kapta a legtöbb szavazatot. A kitüntető cím mellett 333 eurós pénzjutalomban is részesült, amit pártfogói a gondozására és környezetének rendezésére fordítottak.

A 2013-as év európai fája az egri termálfürdő területén élő platán volt. Hét ország jelöltjei közül vitte el a pálmát. Több mint 14 ezer szavazatot kapott, és ezzel még egy lengyelországi platánfát és egy írországi kocsányos tölgyet is megelőzött. A fákra az interneten lehetett voksolni.

 

 

Az erdészek különdíját 2013-ban Magyarországon egy házi berkenye kapta. A házi berkenye védett fa, s közel áll ahhoz, hogy felkerüljön a veszélyeztetett fajok Vörös Listájára. Megnő akár 30 méteresre, és négy-ötszáz évig is élhet. Elhagyott gyümölcsösökben, szőlőkben vagy meleg tölgyesekben magányosan álló, elfeledett gyümölcsfa. Pedig micsoda finom lekvárt főztek fanyar gyümölcséből régen a nagymamák!

 

Feladat

Van-e olyan fa a környéketeken, amelyik eséllyel pályázhatna szerinted Az év fája kitüntető címre? Beszéld meg otthon vagy az iskolában, aztán indítsátok el a mozgalmat.