Februárban már csak heverészik, lustálkodik odújában a medve. Téli szállását – a barlangot, maga vájta üreget – még ősszel jól kibélelte száraz alommal. Hőszigetelőnek a talajra fenyőgallyat, arra matracnak mohát is tett. Jól esett rajta a pihenés, de akárhogyan is, a télnek lassan vége. Ideje kinézni, közeledik-e már a tavasz?

A barna medve az év felét átalussza. Az időjárástól függően, néha már októberben visszavonul telelőhelyére és csak február végén, márciusban bújik elő. Ilyenkor nagyon sovány. Lefogyott a télen, hiszen hónapokon át semmit sem evett. Nyáron jól teletömte magát finomságokkal, bőre alatt zsírpárnát növesztett, és abból élt télen. Sőt, még a tavasz első hónapjaiban, márciusban, áprilisban is abból fog, hiszen a kora tavaszi erdőben alig akad számára ennivaló.

 

     

 

A bocsok tél közepén születtek. Medvemama számára korán véget ért a téli pihenő, hiszen a kicsik folyvást éhesek, szopni akarnak. Amikor megszülettek, alig voltak súlyosabbak 30-40 dekagrammnál. Pár hónap múlva azonban, amikor anyjukkal elhagyják a barlangot, már akár 4 kilósak is lehetnek.

 

 

A nyári erdő terített asztal a medvék számára. Tele van illatos gyümölccsel, áfonyával, málnával, sok apró rágcsálóval. , gomba, gyökér, madártojás, csigák, rovarok, bármi jöhet, a medve nem válogatós. Az egeret, mormotát az üregéből is kiássa, de éjszaka akár a birkanyájat is megtámadja. Kedvence persze a méz. Nagy mancsával nagyokat markol a szorgos méhek gyűjtéséből. A Tátrában az utóbbi teleken a lakott területek szemeteskukáit is megdézsmálják a medvék. A bocsok anyjuk mellett egészen rászoknak arra, hogy a konténerekből táplálkozzanak. Ez bizony baj, mert egyre gyakrabban megjelennek majd a házak környékén, és veszélyt jelentenek az arra járókra.

 

Feladat

Melyik állatnak van a környeztedben karma? Mivel táplálkozik? Készíts megfigyeléseket róla!

 

Kérdezz!

Miért alszik téli álmot a medve?

Elsősorban nem a hideg miatt, hiszen van nagy bundája, hanem mert télen nem talál elég ennivalót. Takarékos életmóddal könnyebben átvészeli a táplálékban szegény időszakot.