A világűrből számolják a bálnákat

Egy új automata műholdas rendszer forradalmasíthatja a bálnák évi szokásos számlálását. Sőt, a későbbiekben akár a világ tengereiben és óceánjaiban élő több más veszélyeztetett állatfajét is. Az új módszer most még kísérleti szakaszban van. Előnye, hogy jóval kisebb költséggel egyszerre sokkal nagyobb területet lehet vele feltérképezni, mint az eddigi, hajókról és partról végzett megfigyelésekkel.

A műholdas rendszer egy képfeldolgozó szoftver segítségével képes a vízfelszínen és annak közelében úszó tengeri emlősöket érzékelni. A módszer segítségével először Argentína keleti partjainál végeztek próbaszámításokat, azon a területen, ahol a déli sima bálnák szokták világra hozni kicsinyeiket. Az automata vizsgálat segítségével majdnem ugyanannyi bálnát sikerült megszámolni, mint a partról és hajókról végzett megfigyelések alkalmával. A szakemberek szerint a műholdas technika fejlődésével, a képminőség és a képelemzési módszerek javításával a későbbiekben további veszélyeztetett állatfajok is jobban megfigyelhetővé válnak, ami újabb mentési programok kidolgozásához is hozzájárulhat.

     

 

Cukorral töltött mobiltelefon

Egy amerikai egyetem kutatói cukorral működő energiaforrást fejlesztettek ki. Az új találmány akár két-három év múlva leválthatja a mobiltelefonok, tabletek és laptopok eddigi akkumulátorait, amelyek ‒ jól tudjuk ‒ hulladékként nagy megterhelést jelentenek a környezetre.

 

        

 

Ráadásul kb. 10-szer annyi energiát lesz képes előállítani, mint a mostani energiatároló rendszerek. Mindezt úgy, hogy közben semmilyen káros anyag nem keletkezik. Az új típusú akkumulátor feltöltéséhez csak egy kis cukrot kell adagolni a rendszerhez, és a telefon vagy bármilyen, az akkuhoz kapcsolódó kütyü ismét életre kel. További előny, hogy előállítása jóval kevesebbe kerül, mint a jelenlegi akkumulátoroké, hiszen egyáltalán nincs szükség benne drága anyagokra, mint azokban.