Tavasszal a zöldellő határban ‒ akár csak az országútról az autóból figyelve is ‒ gyakran láthatsz kergetődző, a szántón keresztül-kasul száguldozó nyulakat. Mintha játszanának, aztán meg verekednének egymással. Pedig udvarolnak egymásnak.

A hímek kergetik fel-alá a nőstényeket. Március és április a nyulaknál a párzás időszaka. Egymás üldözésében ilyenkor egészen elvakulnak, nem látnak, nem hallanak. Ezért tavasszal sok nyúl pusztul el a közlekedés áldozataként az országutakon. Hatalmas fülével kiválóan hall, szemével teljesen körbelát, orrával a legfinomabb illatot is messziről megérzi a nyúl. Így időben észreveszi a közeledő ellenséget, a rókát, kutyát, nyestet, vércsét, héját, és uzsgyi... nyakába kapja a lábát, menekül. Hosszú lábai a futásban segítik. Olyan gyorsan szalad, cikcakkban vágtázik az üldözői elöl, hogy azok legtöbbször messze lemaradnak mögötte.

 

  

 

A fülét azonban nemcsak fülelésre használja. A hatalmas lapátokkal szabályozza a testhőmérsékletét. Nincsenek izzadságmirigyei, amelyek segítségével nedvességet párologtatna, s úgy hűtené magát. Ezért nyáron a nagy melegben a fülein keresztül  ̶  az erek kitágulásával – adja le a felesleges hőt. Amikor a kisnyulak megszületnek, már egészen önállóak. Szüleik ezért nem is nagyon törődnek velük. Egész nap egyedül hagyják őket. A nyúlmamák is csak naponta egyszer, este keresik fel a fészket, hogy megszoptassák kicsinyeiket. A nyulak többnyire magányosan élnek. Tavasszal a párzás időszakában azonban társulnak, és ilyenkor futóbajnokságokat, sőt még bokszmérkőzéseket is rendeznek. Ez a sok ceremónia azonban mind az udvarlás része. Így teszik a szépet a nyúllegények a nyúllányoknak.

 

 

Feladat

Vizsgáld meg a kacsák, libák, aztán a macskák, kutyák talpát a környezetedben! Milyen különbséget veszel észre? Mit gondolsz, mi indokolja ezeket?

 

Kérdezz!

Miért nem csúszik el a nyúl a jégen?

A hátulsó talpa a nyúlnak rendkívül nagy, akár 10 cm-nél is hosszabb lehet, a felülete pedig szőrös, speciális módon bolyhozott. Ezek a bolyhok segítik a nyulat abban, hogy csúszós terepen is tudjon haladni és akár gyorsan irányt is váltson.