Október a levélhullás ideje. A fák és bokrok a téli pihenőre készülnek, s elhullajtják gyönyörű nyári lombozatukat, leveleiket. Mielőtt azonban lehullanának a levelek, a zöld színről előbb sárgára, barnára, vörösre, lilára változnak. Az őszi fák igazi csodája ez a színpompás lombruha. Ezért is gondolják úgy sokan, hogy a legszebb, legszínesebb hónap az október.

A levelek elszíneződése akkor kezdődik, amikor a nappalok rövidülni, az éjszakák pedig hűvösödni kezdenek. A növényekben ilyenkor egyre kevesebb termelődik abból az anyagból, amelyik a zöld színüket adja. Ez a klorofill. Amint a klorofill fogyni kezd a levelekben, egyre inkább láthatóvá válik bennük a többi festékanyag. Ezért van az, hogy színpompás, tarka őszi erdőben csak azokon a vidékeken gyönyörködhetnek az emberek, ahol rövidülő nappalok és hideg éjszakák is vannak. Másutt is nőnek lombhullató fák, de a leveleik egyszerűen csak leesnek, anélkül, hogy előbb elszíneződnének.

 

  

 

Az őszi erdő terített asztal az erdőlakók számára. Októberre beérik a tölgyfa és a bükkfa termése, a makk. A finom eledelből bőven lakmározik a szajkó, a harkály, a szarka, a sok galamb. A madarak a fáról hordják a termést. Csemegéznek a makkból az erdei egerek, pockok is. A mókus télire is raktároz belőle. Ősszel több odút megtölt makkal, hogy aztán a szűkös napokban rájárogasson a készletre. Amikor hullani kezd a makk, „kopog” az erdő, vaddisznók, szarvasok, medvék vendégeskednek a fák alatt terített asztaloknál. A makk kiváló eledel az állatok számára, mert sokféle tápanyagot tartalmaz. Az őszi esők nyomán bőven nő a fák alatt a gomba. Némelyik egészen elrejtőzik a levelek közt, a vastag avarban.

 

 

Amikor a kukorica és a burgonya mifelénk még nem volt elterjedt növény (ugye, tudod, ezek a növények az Újvilágból, Amerikából kerültek hozzánk), ősszel a disznókat kihajtották a nagy tölgyesekbe és bükkösökbe, hogy ott hizlalják meg őket a fák gazdag termésén. Mert nemcsak a vaddisznó, a házi sertés is szereti a makkot, s gyorsan gyarapodik tőle. Míg el nem fogyott a makk, vagy a hó be nem takarta, addig a falkát kint tartották, makkoltatták az erdőben.

 

  

 

Kérdezz!

Miért hullanak le ősszel a levelek?

A téli pihenőre készülődés idején a fák, bokrok nedvkeringése lecsökken. A növény a tápanyagot a levelekből a fás részekbe és a gyökerekbe juttatja. A levelek szára elzáródik, a levél elválik és leesik a fáról.

 

Tudtad?

Az avarréteg a fák alatt mindig ugyanolyan vastag, pedig a fák minden évben lehullajtják leveleiket. Ez azért van, mert az alsó avarréteg fokozatosan elkorhad. Lombföld lesz belőle, amit még a kertészek is kitűnően tudnak használni, mert tápanyagban igen gazdag.

 

Feladat

Minden fa máshogy színesedik ősszel. Figyeld meg őket a természetben, és a megfigyeléseidről készíts feljegyzést!