Nagyon sok országban jelenleg esztelen mértékben irtják az erdőket. Pedig mindannyian jól tudjuk, hogy az erdők pusztulása sok káros következménnyel jár. Még az éghajlat változását is kedvezőtlen irányban befolyásolja a Földön.

 

Miért fontosak az erdők?

- Az erdő a Föld tüdeje. Oxigént termel. Oxigén nélkül nem lenne élet a Földön.

- Az erdőterületek hatalmas víztárolókként működnek. A fák gyökerükkel felszívják a talajból a lehullott csapadékot, esőt, tárolják és megtisztítják, majd a leveleken keresztül visszapárologtatják a levegőbe.

- A falevelek működésükkel javítják a levegő összetételét. Megnövelik az oxigén- és vízgőztartalmát, csökkentik benne a szén-dioxid és a por mennyiségét.

- A fák gyökere megköti a talajt, és meggátolja, hogy az eső, a szél lehordja róla a felső termőréteget.

- Az erdők nagymértékben alakítják az időjárást.

- Az erdő az otthona nagyon sok élőlénynek, állatnak, madárnak, rovarnak, gombának, növénynek. A fák kiirtásával ezek  mind elveszítik élőhelyüket.

- Egy jól megtermett bükk- vagy tölgyfa évente közel 5000 (!) kg oxigént képes előállítani. Ez egy felnőtt embernek kb. 10 évre elegendő oxigénmennyiség.

 

  

 

Percenként harmincöt focipályányi erdőt irtanak ki a Földön!

Évezredekkel ezelőtt a szárazföldnek csaknem a felét erdők, zöld területek borították a Földön. Mára ez a felére csökkent az ember beavatkozása, az erdőirtás, fakitermelés következtében. Ha elpusztul egy erdő, azzal egyben egy oxigéntermelő nagyüzem is megszűnik. Kevesebb lesz ezután az életet jelentő oxingénből. Szén-dioxidból viszont több lesz a levegőben, mivel a fák elégetésekor ez a bennük raktározott gáz felszabadul. Mindez pedig együtt jár a hőmérséklet emelkedésével. A hőmérséklet emelkedése önmagában még nem lenne elviselhetetlen probléma, csakhogy extrém időjárási helyzeteket okozhat. Hatására még nálunk, a békés Kárpát-medencében is gyakoribbak a viharok, a nagy erejű esőzések, de ezzel párhuzamosan a forró, csapadék nélküli, aszályos nyári napok száma is növekszik.

 

  

 

Rohamos tempóban pusztulnak a hatalmas esőerdők a trópusokon. Az erdőirtást azonban nagyon nehéz lesz megállítani. Azért is, mert a szegény afrikai, dél-amerikai, ázsiai országok, amelyek területén ezek az erdők vannak, gyakran alig tudnak másként pénzhez jutni, mint hogy kivágják az erdőket, a fát és a földterületet pedig eladják. Azért akad jó példa is. Íme:

Kérdezz!

Miért irtják az erdőket?

A fák kivágásával mezőgazdasági és állattartása alkalmas területekhez szeretnének jutni az erdőirtók. De tüzelőanyagként, a papír- vagy a bútoripar számára is fontos, ezért jó pénzért eladható a kitermelt fa.

Tudtad?

Európában néhány éve népszerű üzemanyag a biodízel. Napraforgóból, repcéből, szójából állítják elő. Ezek a növények, akárcsak a fák, növekedésük során sok szén-dioxidot kötnek meg. Legalább annyit, mint amennyit majd az az autó kipöfékel, amelybe a biodízelt beletankolják. Jó ötlet volna ez, csakhogy sokszor éppen az erdőket irtják ki a napraforgó- vagy a repcetermesztés miatt.