Novemberben lassan elcsöndesedik a természet, a télre készül. A földekről, gyümölcsösökből a gazdák már betakarították a termést, legfeljebb a kukoricatáblákon dolgoznak még a kombájnok. A fák az utolsó leveleiket is lehullatják, a madarak jó része elköltözött, az állatok is befejezik élelmiszerraktáraik feltöltését. Sűrű köd üli meg az őszi tájat.

A hörcsög már nyár végétől gyűjtögetett, készült a télre. Tágulásra képes pofazacskóiban hordta haza a búza- és a kukoricaföldön talált magokat, a burgonyát, a különféle gyökereket. Raktáraiban általában 15 kilónyi élelmet szokott felhalmozni, de akad olyan hörcsögvár is, amelyben 40 kiló ennivalót tárol a szorgos gazda. A begyűjtést október végén befejezi, és téli pihenőre vonul. Szunyókál, időnként felébred, és falatozik a csemegékből.

 

  

 

A borzok ősszel jól meghíztak, így készültek fel a hideg napokra. Testük zsírpárnáiban tárolják télire az energiát.  Ilyenkor akár 20-24 kilogrammot is nyomhat egy-egy állat, nyáron ennek a felét se. A telet ők is pihenéssel töltik, igazi mély, téli álomba azonban nem merülnek. Amikor zordra fordul az idő, erősen fagy, havazik, akár hetekig is a vackukban maradnak. Ám a legkeményebb télben is ki-kijárogatnak, körbeszimatolnak az otthonuk körül, amit elárulnak a lábnyomaik a hóban.  A borz elülső lábain a karmok nagyon hosszúak, s így a lenyomatuk semelyik más állatéval nem téveszthető össze.

 

 

Az erdei pockok és az erdei egerek nem tartalékolnak télire ennivalót, mint a hörcsög, az ürge vagy a mókus. Zsírpárnát se növesztettek, meg se híztak ősszel, mint a medve vagy a borz. Így aztán télen sem pihenhetnek. Ha fenn akarják tartani magukat, át akarják vészelni a telet, mindennap eledel után kell szaladgálniuk. Ha ősszel bőven termett makk, vastagon hullott a fákról a termésből, nem is lesz ezzel gond. A fák körül az avarban egész télen találnak ennivalót. Amikor pedig decemberben nagyobb havazás kezdődik, a hótakaró alatt fúrnak járatokat, s úgy keresgélik tovább az ízes falatokat.

 

  

 

A hónap végére megérkeznek a téli vendégek. A szép bóbitás csonttollúak nagy csaptokban lepik el a ligetek, parkok fáit, és a téli hónapokban szépen leeszegetik róluk a bogyótermést. A gyümölcsfákon maradt aszalódott gyümölcsöt is megtalálják. Ha a ti kertetekben is felbukkannak, az ágakra szúrt almagerezdekkel etethetitek őket.

 

Kérdezz!

Miért pihennek télen egyes állatok mások meg nem?

Azok az állatok vonulnak téli pihenőre, amelyek a hideg hónapokban nem találnának elég ennivalót. Hiszen a téli erdőben nincs friss gyümölcs, áfonya, málna, nincs madártojás, amit a medve szeret. A rovarok, csigák, giliszták is elbújtak a hideg elől, így a sün se találna magának táplálékot. Ezért ősszel jól meghíznak, és téli pihenőre vonulnak. Némelyikük mély álomba merül, miközben teste zsírpárnáiból merít energiát.

 

Tudtad?

A borz híresen torkos állat. Magokat, erdei gyümölcsöt, gombát fogyaszt, de a csigákat, rovarokat sem veti meg. Egérhús, madárhús ugyancsak szerepel az étlapján. Egyszóval mindent megeszik, ami az útjába akad.