A Bajkál-tó a Föld legmélyebb tava. Az egész világ édesvízkészletének jelentős részét, egyötödét tárolja. Az utóbbi évtizedekben a szárazabb időjárás és a part menti vízi erőművek irdatlan vízfelhasználása miatt most mégis veszélybe került. Egyre apad a vize.

 

Az ember által nem bolygatott természet

A Bajkál-tó Oroszország egyik legfontosabb természeti kincse, és nem mellesleg a világörökségnek is része. Az orosz fővárostól, Moszkvától mintegy 5000 km-re, Szibériában van. A transzszibériai vasúton több napig kell vonatozni ahhoz, hogy eljussunk a partjáig. A tavat mintegy 300 (!) folyó vize táplálja. Partját végig festői szépségű, még érintetlen erdőkkel borított hegyek veszik körül.

 

     

 

A tó élővilága rendkívül gazdag és változatos. Szibériának ezen a csodás vidékén az ember még nemigen bolygatta meg a természetet. Ezért is lenne különösen fontos a tó és környékének a megóvása.

 

A tó élővilága

A Bajkál-tó kristálytiszta vízében több egyedülálló halfaj él. A legismertebb köztük a tokhal, amelynek ikrájából készül az egyik legértékesebb és legfinomabb orosz kaviár. Itteni csemege a lazacfélékhez tartozó bajkáli omul. Ezt főleg füstölve szokták fogyasztani.

 

     

 

A tavon egész évben halásznak, annak ellenére, hogy a víz január elején befagy és csak májusban enged fel. A legmelegebb nyári napokon se nagyon lehet azonban lubickolni a tóban, mert a víz ekkor is csak maximum 16-18 fokos. A tó partjának környéke és a fölé magasodó, méltóságteljes nyugalmat árasztó, csipkés hegyláncok is érdekes élővilágot rejtenek. Itt él a bajkáli fóka, másik nevén nerpa, az egyetlen édesvízben élő fókafaj. Termetét tekintve a fókák között a nerpa törpének számít, de súlya azért így is elérheti a 100 kg-ot, és fajtársaihoz hasonlóan ragadozó.

 

A probléma oka

A Bajkál problémáját leginkább az jelenti, hogy a tóból eredő Angara folyó mentén több hatalmas vízi erőmű is található. Az erőművek üzemeltetői folyamatosan csökkenteni akarják a vízállást, hogy minél több áramot állíthassanak elő. A megoldás így valószínűleg az lenne, ha az erőművek zsilipjeit elzárnák, és a tó vízállását a megfelelő szintre duzzasztanák. A természetvédők szerint ellenkező esetben a és a tó körüli élővilág is végveszélybe kerül.

 

     

 

Kérdezz!

Milyen mély a Bajkál-tó?

A tó legmélyebb pontja a legújabb mérések szerint 1642 méter, de az átlagos vízmélység is szédületes, 744 méter. Vize olyan tiszta, hogy nagyjából 40 méteres mélységig átlátszó.

 

Tudtad?

A Bajkál-tó több mint 600 km hosszú, szélessége 25 és 80 km között változik. Elképesztő mélységének köszönhetően kb. annyi víz van benne, mint a Kanada és Amerika határán lévő Nagy-tavakban, amelyek a Niagara-vízesést is magukban foglalják, pedig a Bajkál-tó felülete az öt nagy tónak alig több mint egytizede.

 

A tokhal ikrájából készül az egyik legfinomabb orosz kaviár. A feketén csillogó ínyencség miatt azonban a tokhal több fajtája veszélyeztetett, néhány pedig a kihalás szélén áll. Oroszországban ezért állami rendeletekkel szabályozzák a halászását, a kaviár előállítása pedig állami monopólium, vagyis csak állami vállalat foglalkozhat vele.