Minden gazdi  imádja  a háziállatát, a kutyáját, cicáját vagy akár hörcsögét. De hogyan gondoskodjunk a kedvencünkről úgy, hogy az mindenkinek jó legyen, neki is, nekünk is és a környezetünknek is? Íme, néhány tanács, miként lehet a kisállattartást minél környezetkímélőbbé tenni, ami nemcsak a mi érdekünk. A velünk élő kis kedvencek számára is fontos, akikért, mint jó gazdik, felelősséggel tartozunk.

 

Fogadj örökbe!

Ha egy mód van rá, cicát vagy kutyát a menhelyről válassz magadnak! Ezzel több szempontból is igen jót teszel. Segítesz egy gazdátlan kisállaton, és a menhelyről is leveszel egy adag terhet, amely így egy újabb elárvult állaton tud majd segíteni. Kutyából és macskából a menhelyen még akkor is nagy valószínűséggel találsz megfelelő példányt, ha nagyon ragaszkodsz egy bizonyos fajtához.

 

Létszámkorlát

A nem kívánt szaporulat nagyon kellemetlen tud lenni. A kutyák, macskák ivartalanításával temérdek pénzt, idegeskedést és energiát spórolhatsz. Az ivartalanítás a legtöbb esetben amúgy is pozitív hatással van az állatok kedélyállapotára, nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak és nagy valószínűséggel hosszabb életűek lesznek. Kevesen tudják, de az ilyen típusú beavatkozások manapság már az otthon tartott hörcsögök, tengerimalacok és egyéb rágcsálók esetében is rutinműtétnek számítanak.

 

  

 

Az etetés

A kutyák és macskák húsevő állatok, a táplálékuk összeállításánál ezt a szempontot mindenképpen figyelembe kell venni. Sokan előnyben részesítik a boltban kapható tápot, a száraz és a konzerveledelt. Azt egyszerű és kényelmes tárolni, adagolni, és valószínűleg minden tápanyag, amire a házi kedvencnek szüksége van, megtalálható benne. Ez a módszer azonban nem a legolcsóbb, és arra is mindenképpen ügyelni kell, hogy a konzervdobozok a szelektív kukába kerüljenek. Megfelelő gondossággal természetesen az ételmaradékból is adhatsz a háziállatoknak. De mindig tartsd szem előtt, hogy sem a kutya, sem a macska nem konyhamalac, és nem biztos, hogy ami nekünk tápláló, az a háziállatnak is jó lesz.

 

Fekhely, játék, póráz

A környezetbarát vagy újrahasznosított állatfelszerelések egyre népszerűbbek és manapság már széles választékban kaphatók. Ha újrahasznosított fonalból készülne az összes kutya- és macskafekhely, póráz és egyéb kiegészítő, rengeteg energiát lehetne megspórolni, ezzel is védve a környezetünket.

 

     

 

…és amiről a legkevésbé szeretünk beszélni

Az állati ürülék általában nagyvárosi probléma. Rosszabb esetben a közterületeken, utcákon, parkokban és játszótereken is találkozhatunk kutyagumival, amit a nem éppen felelős gazdi „elfelejtett” összeszedni. Ma már ugyan a legtöbb állattartó figyel erre a problémára, arra azonban kevésbé, hogy mibe csomagolja azt, amibe a legkevésbé sem szeretnénk belelépni. A műanyag zacskó helyett itt is a legcélszerűbb a környezetbarát és könnyen lebomló papírzacskó használata lehet.

 

Tudtad?

A házi kedvenceket ma már a törvény is védi. Rendelet szól arról, hogy miképp kell velük bánni. Például a kutyát nem lehet 4 méternél rövidebb láncon, az aranyhalat gömbakváriumban tartani. Azt a gazdát, amelyik nem gondoskodik megfelelően a háziállatáról, nem ad neki  eleget enni-inni, nem hagyja pihenni, kínozza az állatot, számíthat rá, hogy megbüntetik, az állatot pedig elveszik tőle.