Az óriáspanda

 

S. O. S. - adják le a természetvédők a vészjelzést a végveszélyben levő óriáspanda megmentéséért. A kedves macik nagy bajban vannak. Mindössze néhány ezer élhet még belőlük szabadon Kína hegyeiben és néhány száz az állatkertekben. Döbbenetesen alacsony ez a szám ahhoz, hogy a faj fennmaradjon. A panda pusztulásához nagyban hozzájárult az erdőterületek csökkenése, az erdőirtás Kínában. Bundájáért is sok macit megöltek korábban a vadászok. Vadászatuk ma már tilos. A panda szigorúan védett állat!!!

A panda megmentéséért Kínában pandamentő központokat hoztak létre. Ezeken a helyeken mesterséges körülmények között próbálkoznak a macik szaporításával. A hegyekben természetvédelmi területek, rezervátumok kialakításával védik az állatokat és az élőhelyüket.  A védett körülmények közt tartott mackókat aztán néha visszaengedik a vadonba. Arra akarják megtanítani őket, hogy képesek legyenek önmaguk fenntartására és alkalmasak a túlélésre.

Az óriáspanda ma már csak nagyon kis területen él Kína sűrű erdővel benőtt hegyeiben. Bambuszlevéllel táplálkozik, főleg a fiatal hajtásokat kedveli. Mivel a bambusz nem túl tápláló étel, naponta 20 kg-ot is el kell fogyasztania belőle, hogy ne maradjon éhes. Mást mégis alig eszik, legfeljebb néha elnyalogat egy kis mézet, elfogyaszt egy-egy madártojást, halat, pockot. Kitűnően mászik a fára. Ezért is nevezik őt a kínaiak nagy macskamedvének. Szemének pupillája se kerek, mint a más medvéké, hanem rés alakú, mint a macskáé. De még sincs semmi rokonságban a macskákkal. Egyetlen, nagyon távoli rokona a vörös kis pandamedve, ami ráadásul nem is rá, hanem inkább a mosómedvére hasonlít. Ezért is annyira törékeny a panda élete. Hisz nincs rokonsága, nagyon egyedül van a világban.

 

  

 

A kínaiak időjósnak tartják a pandát. Nyáron a meleg elől ugyanis a mackó magasabb területekre vonul a hegyekben, akár 4000 méter magasságba is felmegy. Télen pedig alacsonyabbra vándorol. Így jelzi az időjárás változását. Nem alszik téli álmot.

Életmódja igen lassú. Egész nap szinte csak üldögél és eszeget. Képes 10-12 órán át egy helyben ülni, és rágogatni a bambuszt. Mindig ülve eszik. Főleg szürkületben vagy éjszaka jár a bozótosban kitaposott járataiban az ennivaló után. Nappal a fák üregében vagy sziklahasadékokban alszik. Egyedül él. A hím és a nőstény csak tavasszal, az udvarlás idején társulnak.

 

  

 

Nyár végén, szeptemberben születnek a kisbocsok. Rettentő aprók, alig 90-120 grammosak. Anyjuk mindig csak egy bocs felnevelésére vállalkozik. Ha két vagy három bocs születik, egyet kiválaszt közülük, a többit kitagadja. A meghagyott szerencsés kölyök másfél éves korára egészen megnő, és elhagyja az anyját.

Az óriáspanda könnyen felismerhető a fülét, szeme környékét és a testét borító nagy fekete foltokról. Testhossza akár 1,9 méter is lehet, súlya pedig akár 125 kg. Fogságban 30 évet is megél.