Bolgár Katalin: Tilli suliba megy

 

Részlet a Lili és Boti manói című könyvből

Lili napokig azon gondolkodott, hogy lehetne megúszni a félévi bizonyítvány előtti utolsó matekdolgozatot, de sajnos sem a várva várt influenzajárvány nem tört ki, sem rendkívüli hószünetet nem rendeltek el.

Mindenből kitűnőre állt, csak a számok birodalmával nem boldogult. Ha most elrontja az írásbelit, lőttek a tiszta kitűnő bizonyítványnak és egyben az anya által beígért öltöztetős játéknak is. Sajnos azonban a szöveges feladatokkal nem tudott mit kezdeni. Apa esténként türelmesen gyakorolt vele, elmagyarázta, hogyan kell nekiindulni a megoldásnak, végigvezette a példákat. A következő hasonló feladatot aztán Lili meg tudta oldani, de ha már más volt a kiindulási helyzet, akkor bizony csődöt mondott.

Hirtelen zseniális ötlete támadt. Hisz Tilli a segítségére lehet! Más számára láthatatlan, nagyon találékony, és mindig van új ötlete. Beteszi a füzetét a padba, kis manóbarátnője pedig szép észrevétlenül lapozgat benne, és segít a megoldásban. Hogy ez mekkora ötlet! Tilli örömmel vállalkozott a feladatra, nagyon kíváncsi volt már, milyen is az az iskola, amiről Lili olyan sokat mesélt neki.

Reggel a kis manólány a hátizsákjában lapult egy kis neszesszerbe rejtve. Anya az iskolakapuban kedvesen megpuszilta Lilit, az még egy darabig integetett az álmosan mosolygó Botinak, aztán cipőt váltott, és az osztályterembe ment. Néhányan már bent voltak, természetesen mindenki a matekfüzete fölé hajolva próbált még ismételni. Rebi, aki Lili padtársa volt, a munkafüzetet lapozgatta. A kislány köszönt neki, majd kipakolta a holmiját, a kis barackszínű tarsolyt gondosan a padba tette. Rebinek rögtön megakadt a szeme a szokatlan tárgyon, még sosem látta Lilinél a suliban.

‒ Hát ebben meg mi van? ‒ kérdezte érdeklődve.

Lili gondosan előkészítette a választ, tudta, hogy egyeseknek szemet szúrhat a kis tasak.

‒ A kabalám. Tudod, a félévi osztályzatom függ a mai dolgozattól.

Rebi érdeklődve szemlélte a szép színű darabot, nagyon kíváncsi volt rá, mi lehet benne. Egy óvatlan pillanatban, mikor Lili nem figyelt, kikapta a padból, és kinyitotta a cipzárt. Lili villámgyorsan utánanyúlt, bár tudta, Tilli más számára láthatatlan.

‒ Naaaa, ki engedte meg, hogy megnézd?

‒ De hisz ez üres! ‒ jelentette ki csalódottan a kislány. ‒ Hol az a híres kabala?

 

Mayer Éva rajza