Egy tél végi szombaton Szörnyéknél

Szörnyéknél

 

Egy szörnyen szép télvégi szombat reggelen Szörny mama épp a reggeli bundás kenyér elkészítéséhez készülődött, mikor kedvenc, egyébként egyetlen, bájos, de rettenetes természetű lánya berontott a konyhába.

– Anyu, anyu, szörnyű álmom volt az éjjel! Azt álmodtam, hogy ott állok a ruhásszekrény előtt, és egyszerűen nem jut eszembe, hogy mi most a szezon divatszíne! Rémes volt! Hogy válogassam így össze a ruhatáramat! Most azonnal menjünk és vegyük meg az összes divatlapot, mert ez egyszerűen rettenetes!

– Ugyan, kicsi lányom, minek ez a nagy sietség?! Hiszen ez csak egy rossz álom volt – nyugtatgatta lányát Szörny mama. – Egyébként is, ott az internet, nem kell újságért rohanni korán reggel, pláne nem reggeli előtt!

 

Divat 2011 tavasz Divat 2011 tavasz Divat 2011 tavasz

 

– Igazad van, mama – fújt egy nagyot az izgatottságtól egészen kipirult Sziszi –, de a tájékozottság és a naprakészség nagyon fontos a mai világban, ezt te is beláthatod!

– Úgy érted, én, őskövület? Na igen, kétségkívül nem vagyok mai gyerek, de a jó ízlés nem életkorfüggő, ha jól emlékszem. Tehát, segítesz a reggeli készítésében, cserébe aztán elsétálhatunk az újságoshoz, és választhatsz egy, de szigorúan csak egy magazint magadnak, meg persze egy képregényt Szabinak és egy sportújságot Szörny papának. S ha már ott vagyunk, én is megnézem a kertészeti folyóiratokat. Jó lesz majd lapozgatni a délutáni kávé mellett – mélázott el Szörny mama. – Rendben?

– Pompás! – lelkendezett Sziszi, és szorgalmasan a tojások feltöréséhez fogott.

 

Magazinok Magazinok

 

Aznap délután a Szörny család rém jól szórakozott az ebéd utáni pihenő alatt. Ki-ki a saját újságjába mélyedt, csak a papír zizegése hallatszott. Időnként a családtagok egy-egy mondattal tájékoztatták a többieket, milyen csuda dolgokról olvasnak épp. Szörny Szabi a díványtól balra álló csíkos fotelban ült, s egyszer csak felkiáltott:

 

Fantastic Four Fantastic Four Fantastic Four

 

– Mama, én már tudom, mi leszek a maszkabálon! Johnny Storm, a Fáklya a Fantasztikus négyesből! Ő a legfantasztikusabb! Mama, ugye megvarrod a jelmezt? Sziszi pedig lehetne a nővérem, Sue Storm, azaz a Láthatatlan Lány! Na, mit szólsz hozzá? Persze lehetnék Mézga Aladár is, vele sok mindenben hasonlítunk. Mindketten családjaink legélesebb elméi vagyunk, és mindkettőnk nővére Kriszti!

 

 

– Hát ezt meg hogy érted, fiam? – érdeklődött Szörny papa. – A te nővéredet Sziszinek hívják, ha jól emlékszem!

– Na igen, a neve Sziszi, de a természete szerint Kriszti lenne a neki való név! Hiszti Kriszti!

– Ó, ugyan már, ne légy ilyen! Ezek a megjegyzések nem éppen azt támasztják alá, hogy te volnál a legpompásabb elme a családban! – korholta huncut fiát Szörny mama.

– Na jó, a Fantasztikus négyes jelmezei amúgy is sokkal, de sokkal jobbak, mint a Mézgáéké! Ugye, Kriszti? Akarom mondani, Sziszi?

– Nem is vagyok hisztis! De a Láthatatlan Lány tényleg jó karakter, nagyon tetszik! Lehetünk Stormok! Anyu, ugye segítesz?

– Hát persze, szörnyecském, de csak ha jók lesztek, és hagytok még egy kicsit olvasni! – zárta le a vitát Szörny mama Szörny papa legnagyobb megelégedésére.

 

 

Kis idővel később Sziszi elégedetten tette le a divatlapját.

– Mindent tudok! – sóhajtott fel. – A szezon nagy visszatérője a zöld. De továbbra is trendik leszünk kékben, szürkében, karamellben, mindezekhez feketét párosítva, és bátran viselhetünk pirosat is!

– Nahát, ennek borzasztóan örülök – dörmögte Szörny papa a nagy bársonyfotelből. – Ismét felhúzhatom a zöld kordnadrágomat!

– Ugyan, apu, hiszen szünet nélkül azt hordod, amióta az eszem tudom! – méltatlankodott Sziszi, némi gúnyt érezve apja hangjában.

– Na igen, kislányom, de most, hogy újra divatos, nem csak úgy simán, hanem büszkén viselem majd!

– Gyerekek, gyerekek! Szörnyűk vagytok! – sóhajtott fel Szörny mama a kertészeti magazinból, pontosan úgy, mint aki nagyon is büszke szörnyű családjára.

De hát milyen is legyen egy Szörny család, nem igaz?! Szörny mama mindenesetre elhatározta, ha rajta múlik – és már miért ne múlna rajta?! – ő minden erejével azon lesz, hogy más dolgok is olyan szörnyen szépen menjenek ennek a kis családnak az életében, mint az újságolvasás.

 

Balla Margit