Volt már úgy veletek, hogy amikor végére értetek egy könyvnek, szívesen megkérdeztétek volna az írójától, hogy miért pont úgy fejezte be a történetet, ahogy befejezte. Vagy az illusztrátorától, hogy miért olyannak rajzolta le a szereplőket, amilyennek lerajzolta őket, vagy hasonlóakat.

Esetleg szívesen megismerkedtetek volna a szerzővel, mert kíváncsiak lettetek közben, hogy ő maga mit gondol a dolgokról, egyáltalán mért ír meséket, verseket a gyerekeknek, miért pont gyerekkönyveket illusztrál. 

Nos, a Navigátor 2-ből sok minden kiderül a gyerekkönyvekről és a szerzőikről. Azokról az írókról, költőkről, illusztrátorokról, akiknek az elmúlt öt évben jelent meg a könyve. (Az előző öt év könyveiről az első Navigátor szólt.) A szerzők sok érdekeset elárulnak magukról. Összesen kilencvenen. A bemutatkozásuk mellett mesék, versek, regényrészletek és rajzok is találhatók a könyvükből. Lehet lapozgatni, böngészgetni, olvasgatni, tájékozódni. A Navigátor lexikon és olvasókönyv is egyben ‒ gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Ráadásul egy nagy térkép is van benne, amiről kiderül, hogy melyik szerző hol született. A legeslegtöbben persze Budapesten, de a többi vidéken is néhányan.

Csak egy vidékről hiányoznak a szerzők, de onnan ‒ nekünk, felvidékieknek ‒ nagyon. A Felvidékről. Kár, hogy nincs a könyvben valamiféle bevezető, előszó, amiből kiderülne, hogy mi szerint is történt a válogatás. Miért pont az a kilencven szerző került be a kötetbe, aki bekerült, és miért maradtak ki azok, akik kimaradtak. Például a felvidékiek valamennyien. (Cerkabella Könyvkiadó)