Zsuzsi

 

Nálatok is tavaszodik? Nálunk is. És ma egy nagyot kirándultunk anyuval meg apuval az állatkertben! Nem sétáltunk sokat, mert anyunak már nő a pocakja. Vagyis a tesóm nő benne, és ezért vigyázni kell, nehogy megerőltesse magát. De így is sok mindent láttunk. Engem főleg az érdekelt, hogy mit csinál a medve most, hogy tavasz van a télben. És tudod mit csinál? Ébren van! Nem alszik, mint máskor, hanem eszik, sétálgat, napozik meg ilyenek. A szüleim azt mondták, ők még ilyet nem láttak. Apu szerint valamiféle üvegházhatás meg globális felmelegedés miatt van az egész. Mert túl sok kosz, benzingőz és más káros anyag jutott a levegőbe. Én nem látok koszt a levegőben, de azt tudom, hogy apunak mindig igaza van, és nem jó, ha az évszakok nincsenek a helyükön. Apu szerint nagyon kell vigyázni a környezetünkre és az egész Földre.

Te tudod, hogyan lehet jobban vigyázni a Földre? Mondjuk legalább annyira, hogy minden úgy legyen, mint például tavaly volt, amikor télen még tél volt. Szerinted egy gyerek is tehet valamit azért, hogy megint essen a hó? Nagyon kíváncsi volnék a véleményedre. Már csak azért is, mert én nagyon szeretem a havat meg a telet, és örülnék, ha télen megint tél lenne. És gondolom, nem csak én, hanem az összes pingvin, jegesmedve meg hóbagoly is az állatkertben. És nagymama macskája, amelyik most a bogarakat kergeti, a fűszálakat rágcsálja, és napozik a kertben ahelyett, hogy rendes téli macska módjára a kandalló előtt szunyókálna. Ráadásul vedlik is, pedig a vedlésnek aztán végképp nincs most itt az ideje. Mama meg csak áll a kertkapuban, és a fejét csóválja.

A hóvirág is kinyílt nagymama kertjében, a körömvirág pedig ősz óta abba se hagyta a virágzást. Kíváncsi vagyok, mi lesz márciusban. Nyár? Esetleg ősz? Vagy beköszönt végre a tél?

Vajon a világ másik felén is így összekeveredtek az évszakok? Az eszkimók most fűszoknyában banánt esznek? A Himaláján elolvadt a hó, a Földközi-tenger pedig kiszáradt? Lehet, hogy a jegesmedvék szeretnének helyet cserélni a dzsungellakó tigrisekkel? És mi hova költözzünk, Svédországba, Kenyába, esetleg Japánba? Nem tudom, van-e a világon olyan hely, ahol minden rendben van. Lehet, hogy nincs. Én mindenesetre nem szívesen költöznék el sehova se! Még csak most vagyok nyolcéves, és nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz akkor, amikor felőtt leszek. Lehet, hogy nem csupa rossz lesz akkor se. Lehet, hogy nekünk is jó lesz. Mama azt mondja, ő már sok csudát látott, csúnyát is, szépet is, és tessék, mégis még mindig itt van. És a legfőbb gondja az, hogy mit szeretnék ebédre, amikor legközelebb meglátogatom. Szerinte mi igen szerencsések vagyunk.

Csak tudnám, mit tehetnék azért, hogy felőtt koromban is szép maradjon a Föld, és ne piszkolódjon el teljesen? Szerinted?


Balla Margit

 

Fodor Katalin rajza