Csallóközi Múzeum

 

Bizony nem volt könnyű mesterség régen a halászoké! (Persze, ma sem az.) És milyen sokféle tudás kellett ahhoz, hogy akadjon is a hálóba valami. Ismerni kellett a hal tulajdonságait, szokásait, a vizek járását. Tudni kellett, hol, mikor, mire érdemes halászni. És mivel. A régi halászok a Csallóközben nagyrészt maguk készítették a halászszerszámaikat. Tudtak hálót kötni, vesszőt fonni, még csónakot ácsolni is. Talán csak a szigonyt vásárolták a kovácsoktól.

Aki e tavaszváró napokban Dunaszerdahelyen benyit a Csallóközi Múzeumba, rengeteg érdekeset megtudhat a csallóközi halászok életéről és ősi mesterségükről. Hogyan kell tapogatóval halászni? Mire valók az ólomszemek a hosszú kecsegeháló alsó szélén? Hány halász dolgozott egy bokorban? Amikor ott jártam, éppen bemutató nap volt. Nagy Iván bácsi, a múzeum néprajzkutatója minden szerszámról mesélt valami érdekeset a gyerekeknek, éppen a dunaszerdahelyi Szabó Gyula Iskola negyedikeseinek. A nagy kivetítőkön látni is lehetett, miképp dolgoztak a szerszámokkal, hogyan fogták velük a halat a Dunán meg a kisebb ágvizeken a halászok. A vetítés alatt időnként még a csiviszvisz madár is megszólalt. Kocsis Laci bácsi, a bakai halászmester pedig nagyokat pattogtatott díszes karikás ostorával. Szinte már a tavaszi legelőre, a vizek partjára képzeltem magam!

 

Csallóközi Múzeum   Csllóközi Múzeum   Csllóközi Múzeum

 

Egy akváriumban igazi viza úszkált. A Kincskeresők bemutatóján aztán azt is megtudtuk, milyen nagyra becsülték régen a vizahúst. A komáromi Eötvös Utcai Iskola tanulói, Bodoki Lilla és Kanozsay Máté ugyanis éppen a komáromi halászokról tartott előadást. Akik híres vizahalászok voltak. Az értékes vizahúst a komáromi szekeresek nagy hordókban egészen Párizsig is elfuvarozták. Fejedelmi étel készült belőle!

 

Csallóközi Múzeum   Csllóközi Múzeum   Csllóközi Múzeum

 

A viza hatalmas hal. Súlya a 600 kilogrammot is elérheti, testhossza 3-4 méter. Lassan nő, de aztán sokáig, akár 100 évig is elél. A Dunán hosszú, hegyes horgokkal halászták. A folyómeder teljes szélességében kötelet húztak ki, arra sorban vagy 200 horgot kötöttek. Ezeken akadtak fönn a halak, amint ívóhelyeikre úsztak föl a folyón a Fekete-tengerből.

 

Csllóközi Múzeum   Viza   Csllóközi Múzeum

 

Feladat:

 

Szerinted ma is lehet vizára halászni a csallóközi Dunán? Miért?

A viza ikrájából nagyon finom és drága csemege készül. Micsoda?

Írd meg nekünk e-mailben itt, vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen!