A gorilla

 

S. O. S. ‒ végveszélyben a gorilla az afrikai esőerdőben! Hegyi gorilla ma vagy 800 élhet, jórészt a nemzeti parkokban. Holott ennek a nagy testű állatnak nincs természetes ellensége, egyedül csak az ember. Mégis a kipusztulás fenyegeti. Mert minden igyekezet és világméretű kampány ellenére tovább gyilkolják őket az orvvadászok (a húsukért), a kölykeiket pedig foglyul ejtik és eladják a feketepiacon. De veszélyben vannak a gorillák az élőhelyükön dúló háborúk és a betegségek miatt, s legfőképpen azért, mert rohamosan zsugorodik élőhelyük, az afrikai esőerdő.

A világban sok állatkertekben tenyésztési programokat indítanak a hegyi gorilla fennmaradásáért. Mesterséges körülmények között vigyáznak a gorillacsaládokra és az újszülött kisgorillákra. Az állatvédő szervezetek szafarikat, gorillamegfigyelő utakat szerveznek a turisták számára, hogy láthassák, hol és hogyan élnek ezek a jámbor állatok. A szafarik jövedelméből pedig fenntartják a nemzeti parkokat és azokat a programokat, amelyekkel a gorillákat védik. A világméretű összefogás eredményeképpen az utóbbi évtizedben kicsit növekedett a grorillák száma Afrikában.

 

  

 

A gorillák a hatalmas esőerdőkben élnek. A hegyi gorillák néha 4000 méter magasságba is felhúzódnak a hegyekben, oda, ahol már állandó köd üli meg az erdőt, s helyenként egészen hideg van. A gorillákat azonban megvédi a nagy bundájuk. Hajnaltól délig ennivaló után járnak a bozótosban, és eszegetnek. Délben kicsit megpihennek, a kölyköket ilyenkor engedik játszani, aztán estig megint csak az evéssel törődnek. Nincs házuk, állandó lakhelyük, ahol az este éri őket, ott készítenek maguknak gallyakból, levelekből kis vackot, s abban éjszakáznak.

 

  

 

Nagyon békés és társaságkedvelő állatok, bár a kinézetük szerint sokáig vadnak és erőszakosnak hitték őket. Családi közösségben élenk. A csoportnak 7-10, de néha akár 30 tagja is lehet.  A csoportot mindig egy idősebb hím gorilla vezeti és védelmezi. Egymás között jelekkel  kommunikálnak (hasonlóan, mint a siketnémák). Megfigyelték, hogy legalább 100 féle jelet ismernek. Sőt! Egy kaliforniai állatkertben egy nőstény gorillának, Kokónak 600 féle jelet is megtanítottak a gondozói.

Ez a legnagyobb testű emberszabású majom. Testhossza  1,4‒1,8 méter, testtömege 68‒280 kg, átlagéletkora 25 év. Tápláléka: gyümölcsök, hajtások, levelek, termeszek. Előfordulása: kizárólag Afrika trópusi esőerdeiben.

  

 

 

A gorilla éve

A 2009-es évet a gorilla éveként hirdette meg az ENSZ világszervezet. A kezdeményezés célja az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet erre a súlyosan veszélyeztetett főemlősre és a megmentésére ösztönözzön. Több környezetvédelmi csoport Nemzetközi Gorillamegmentési Programot szervezett, és azóta együttesen próbálnak tenni a gorillákért. Az összefogásnak köszönhetően a szakértők szerint legalábbis egyelőre sikerült megmenteni a fajt a teljes kipusztulástól.