Természetkalendárium
Őszi virágok

 

Sokan úgy tartják, október a legtarkább hónap. Mielőtt lehullanának a fák levelei, elszíneződnek. Hihetetlenül tarka ilyenkor az erdő. De virág is nyílik még néhány. Hiszen a hónap elején még tart a vénasszonyok nyara. A déli órákban melegen süt a nap, derűs, tiszta az ég. Este azonban már hűvös van, és reggelre köd, zúzmara is lehet. A hónap végére pedig megérkezhetnek a fagyok.  A kiskertekben, parkokban, erdőn-mezőn lassan vége a nagy tarkaságnak! Szürke ruhát ölt a természet.

Bővebben...
 
Okos állatok

 

Az állatok is járnak iskolába, hát persze! Igaz, náluk nem szeptemberben kezdődik a tanítás, és a legtöbbjük legtöbbet a saját szüleitől tanul. Az is igaz, hogy tudásuk javát a születésükkel együtt hozzák magukkal, nem fáradságos munkával, tanulással és gyakorlással kell megszerezniük (milyen jó nekik!).

Bővebben...
 
A nyár nyitánya

 

Nagy változások zajlanak júniusban a természetben. A hónap végéig egyre magasabban jár felettünk a Nap, ezért egyre hosszabbodnak a nappalok. 22-én azonban megfordul a járása. Ekkortól számítjuk a nyár kezdetét. Ez a legmelegebb, legforróbb időszak az évben, tele napsütéssel, de zivatarokkal, nyári záporokkal is.

Bővebben...
 
A májusi erdőben

 

Májusban lombba borul az erdő. Milyen jó az árnyas fák alatt, a csöndben sétálgatni! Sajnos azonban az erdővel borított terület egyre kevesebb a Földön. Pedig nem kell sokat magyarázni az erdő, a fák szerepét az oxigén, a jó levegő, a puszta élet fennmaradása szempontjából. Mégsem vigyázunk eléggé az erdőkre!

Bővebben...
 
Áprilisi zsongás

 

Áprilisban pattannak a rügyek. Hihetelen tempóban éled erdő-mező, hirtelen virágba borulnak a fák, kizöldül a mező. Mintha csak a hosszú tél kimaradásait igyekezne behozni a természet. Zajlik a madárvonulás. A frissen érkezettek vonulók is gyorsan nászruhát öltenek, hamarosan a fiókák csipogásától, a kölykök hancúrozásától lesz hangos a tavasz.

Bővebben...
 
Márciusi szélben

 

Március a legszelesebb hónap az esztendőben. A nagymamák szerint ilyenkor fújnak a böjti szelek, hogy húsvétig jól kiszárítsák a padláson érlelődő sonkát. De nemcsak a sonkák miatt fúj kora tavasszal erősen szél. A téli csapadéktól, hótól, fagytól nedves földeket is fel kell szárítania, hogy a hosszú és az idén igazán kemény tél után a határban és a kiskertekben végre elkezdődhessenek a tavaszi munkák.

Bővebben...
 
Télimádók

 

Kemény tél van az idén. A hőmérő higanyszála rekord hideget mutatott eddig több héten át is, s ki tudja, meddig kell még várni a jó időre?! A fagy, a hó azonban nem mindent zavar a természetben. Sok állat és növény szereti a hideget. Sőt, némelyek egyenest úgy viselkednek a zord időben, mint mások a tavaszi langymelegben, és nászt ülnek a télben.

Bővebben...
 
Januári hóhullásban

 

Január nálunk a leghidegebb hónap, erősen lecsökken ilyenkor a hőmérséklet. Hideg van. Ám enyhül a fagy harapása, ha hull a hó. Fehér takaró borítja az erdőt-mezőt, védi a vetést a fagytól. Sok gyerek várt már erre a téli szünetben. Lehet szánkázni, síelni. De mi is ez a csodálatos képződmény a természetben? S vajon az állatok is örülnek neki?

Bővebben...
 
Decemberi zord időben

 

Decemberben beköszönt az új évszak, a tél. A hónap elején néha még egészen enyhe az időjárás, máskor meg kemény fagyok jönnek, jeges északi szél zörgeti a kopár ágakat. Befagynak a patakok, a tavak, s karácsonyra akár fehérbe öltözik erdő-mező. A zord időben az állatok elbújnak, keveset mozognak. Védik magukat a szél és a hideg támadása ellen.

Bővebben...
 
Novemberi ködben

 

Novemberben üres és csöndes a határ. A termést a földekről betakarították, kopaszok a fák, csak a sárba ragadt falevek árulkodnak a tarka őszi ruhájukról. A költöző madarak mind elmentek. A télre készülő állatok már feltöltötték raktáraikat. Néha egész nap sűrűn szitál a köd, s ettől még nagyobb és titokzatosabb a csönd. Mindenki a télre vár!

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 7