Természetkalendárium
Színpompás madarak

 

Kétségtelen, az állatvilágban a madarak a legnagyobb pompakedvelők. Némelyikük olyan fényes tollruhával ékeskedik, hogy azt még a tündérek is megirigyelhetnék. De azt tudtátok, hogy a legszínesebb tollruhások közt is elsősorban a hímek viselete színes? Persze az övék sem mindig! Némelyik hím csak az udvarlás idejére ölt díszes nászruhát.

Bővebben...
 
Falánk növények

 

A növények között is vannak haspókok. Nem érik be a talajból felszívott tápanyagokkal és a napsugarakkal, mint más, rendes növények. Nekik hús is kell! Mint az állatok közt a húsevőknek. Ők a húsevő növények. De miért ilyen telhetetlenek? És egyáltalán? Hogyan esznek húst, amikor nincs is foguk a rágásra, nincs gyomruk az emésztéshez, de még karjuk, lábuk se, hogy meg tudnák ragadni vele az áldozatukat.

Bővebben...
 
Hidegvérű ragadozók

 

A dinók évmilliókkal ezelőtt kipusztultak a Földön, de kiterjedt rokonságukból ma is itt él velünk sokféle leszármazott. Ezek a kígyók, gyíkok, teknősök és a krokodilok – vagyis a hüllők. Szárazon és vízen, s legfőképpen meleg vidékeken élnek, egészen apró és nagy testű állatok is vannak köztük – vagyis nagyon sokfélék. Ám néhány tulajdonság egyformán jellemző valamennyiükre.

Bővebben...
 
A nagy utazók

 

Végre itt a nyár, a jó idő, a nagy szabadságok és a nagy utazások ideje. Tudtátok, hogy a természetben is vannak nagy utazók? Olyanok, amelyek óriási távolságokat tesznek meg, és nemcsak évente kétszer, oda és vissza a költő- és telelőhely között, hanem sok hónapon át, az év jelentős részében úton vannak.

Bővebben...
 
Tavaszi virágok

 

Azokról a virágokról lesz most szó,amelyek tavasszal nyílnak a nagyi kertjében, az utcákat, pihenőhelyeket díszítik a településen. Ezek legtöbbje ugyanis olyan virág, amely őshonos a mi vidékeinken, vagy legalábbis már hosszú évszázadokkal ezelőtt megtelepedett és jól érzi magát nálunk.

Bővebben...
 
A vizes helyek lakói

 

A folyók, tavak, a lápos, mocsaras helyek rengeteg állatnak és növénynek az otthona. De ha szennyezett a vizük, vagy éppen a kiszáradás fenyegeti őket, akkor bizony ennek a sok élőlénynek a lakhatása is veszélybe kerül, s jól teszik, ha időben elköltöznek onnan –  már ha van hova, és ha megtehetik.

Bővebben...
 
A madártojás

 

Rengetegféle madár él a világon, földönfutók, nagy magasságokat meghódítók, mezőségek, sűrű erdőségek, tengerpartok vagy mocsarak lakói. Vannak köztük egészen parányiak és hatalmas testűek. S ahogy a madarak és az életmódjuk, a tojásaik is egészen különbözőek.

Bővebben...
 
Az állatok királyai

 

Az állatok királya az oroszlán, minden gyerek tudja. Arról viszont már jóval kevesebbet hallottatok, ugye, hogy az állatvilágban – akárcsak az emberek között – sok király van. Sőt királyfik is akadnak! Néhányat most bemutatunk közülük, mégpedig azokat, amelyek már a nevükben is viselik a felséges jelzőt. De kezdjük a sort mégiscsak az oroszlánnal!

Bővebben...
 
Az átváltozás mesterei

 

Tudtátok, hogy az állatok közt is vannak varázslók? Bizony vannak! Méghozzá híresen ügyes varázslók, amelyek mesterei az átváltoztatásnak és az eltüntetésnek. Ráadásul ők nem is más állatokat, hanem saját magukat varázsolják és tüntetik el.

Bővebben...
 
Örökzöldek

 

Nem véletlen, hogy karácsonyfának szokásosan a fenyők közül választunk. Ezek a szép fák örökzöldek. Télen sem hullajtják el a leveleiket, hanem csak több évenként, akkor is szakaszosan, így mindig zöldnek látjuk őket. Hatalmas és igen öreg, több ezer éves fák is vannak köztük.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 8