Természetkalendárium
Miért púpos a teve?

 

A teve nem panaszkodik a nagy hőség és a szárazság miatt. A sivatagban, ahol pedig szokásosan naphosszat kutyagol. Nem is pusztul el az extrém körülmények között, hanem alkalmazkodik hozzájuk.

Bővebben...
 
A törékeny ragadozó

 

Üvegszerűen áttetsző szárnyak, hosszú, vékony potroh − azt gondolnánk, végtelenül törékeny rovarok a szép szitakötők. Pedig kivétel nélkül falánk ragadozó valamennyi.

Bővebben...
 
A nagy rejtőzködő

 

Hangos az élet tavasszal a tavak, mocsarak, lassú folyású vizek mellett. A vízimadarak párt keresnek, udvarolnak egymásnak, a hímek énekszóval csábítgatják a tojókat. A mindenféle trillából kihallatszik egy mély, búgó hang, a bölömbikáé.

Bővebben...
 
Miért buták a birkák?

 

Egyáltalán nem buták a birkák, nagyon is intelligens, okos állatok. azt is megfigyelték már a szakemberek, hogy jó az emlékezőtehetségük. Hát akkor miért hasonlítjuk mégis a buta embert a birkához? miért mondjuk rá, hogy bamba, mint a birka, bámul mint a birka? Milyen állatok a birkák?

Bővebben...
 
A csodálatos zöld varangy

 

A ronda, utálatos zöld varangy a mesében szépséges királyfivá változik, miután megcsókolja őt a királylány. A varangyok élete a valóságban is ilyen csodás, tele van átváltozással. Csak az nem igaz, hogy ronda és utálatos volna, mert hiszen gyönyörű a zöld foltos bőre, ráadásul kedves állat, és tőlünk, emberektől egyáltalán nem fél.

Bővebben...
 
Miért védettek a medvék?

 

Kibújás vagy bebújás? Nagy gondban vannak február elején a medvék. közeleg a tavasz vagy még várat magára, Mit jelentsenek az embereknek? De más gondjuk is van a medvéknek mostanában az emberekkel.

Bővebben...
 
A legokosabb csúcsragadozó

 

A farkas, ami a mesékben gonosz, mert elragadja a nyájból a birkát és megeszi a nagymamát, a valóságban ma már a legtöbb élőhelyén szigorúan védett állat. De miért szorul védelemre az a csúcsragadozó, aminek a természetben nincs is ellensége?

Bővebben...
 
Miért nem fáznak a rénszarvasok?

 

Decemberben sok munkája van a rénszarvasoknak. Fenn, a messzi északon, Rovaniemiben elkészültek az ajándékok, és a szarvasok segítenek a Mikulásnak szétosztani a világban. De miért éppen rénszarvasok húzzák a Mikulás szánját?

Bővebben...
 
Miért költöznek városba a varjak?

 

Ősszel hatalmas csapatokban lepik el a határt a varjak. A friss szántáson bogarásznak, férgeket, rovarokat keresgélnek naphosszat. de egyre gyakrabban találkozunk velük a városi Parkokban, temetőkben, sőt kukák környékén is. Miért? És honnan lettek egyszeriben ilyen sokan?

Bővebben...
 
Miért repülnek V alakban a vadludak?

 

Ősszel gyakran húz el felettünk az égen egy-egy lúdcsapat. Könnyű észrevenni, hiszen a ludak még fent a magasban is hangosan gágognak. Egészen különös látvány a vonulásuk azért is – megfigyeltétek? – mert mindig szinte tökéletes V alakban repülnek.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 12