Természetkalendárium
A tengerek lakói

 

A tenger élővilága hihetetlenül színes. Ha lemerültetek már akár csak pár méterre is egy búvárszemüveggel az orrotokon valamelyik vizében a part közelében, bizonyára elámultatok a pazar színek és a nagy nyüzsgés láttán, ami körülvett benneteket. Ebben a különös, előttünk alig ismert világban elmerülni izgalmas, ám nem mindig veszélytelen dolog.

Bővebben...
 
Gyógynövények

 

Májusban rengeteg virág nyílik. Tele van finom illatukkal a kert, a mező, a rét, az erdő. De tudod, hogy sok virágnak, szárának, levelének vagy akár a növény gyökerének gyógyító hatása is van? A gyógyszergyárakban orvosságot készítenek belőlük. Némelyikük gyógyhatását pedig már évezredek óta ismerik és hasznosítják az emberek.

Bővebben...
 
Kisállatok születése az udvarban

 

Nagy a nyüzsgés, sürgés-forgás tavasszal a gazdasági udvarban. Születnek a kisállatok. Zöldül a fű, s máris mehetnek a legelőre. A régi hagyomány szerint áprilisban, Szent György napján kezdődik az igazi tavasz.

Bővebben...
 
Hangadó mezőlakók

 

Nagy a rokonság a mezők, rétek, legelők, kaszálók hangadói, a ciripelők rendjében. Vannak köztük szerény mezei muzsikusok, de hihetetlenül falánk, sőt pusztító ragadozók is.

Bővebben...
 
Zord vidékek lakói

 

Februárban még havazik, éjszakánként kemény fagyok is lehetnek, de a hó- és jégtakaró alatt mifelénk ilyenkor már ébredezik a természet. Nem így a zord északi tájakon, ahol hosszú a tél, tavasz szinte nincs is, és a nyár alig néhány hétig tart. Az itt élő állatoknak bizony még sokáig várniuk kell a jó időre.

Bővebben...
 
Hétalvó télalvók

 

Nagy a hideg, sok a hó januárban. A természetben ennek bizony nem minden állat örül, s igyekszik védekezni a tél megpróbáltatásaival szemben. Némelyik gondol egyet, és elköltözik melegebb vidékre. Mások jó meleg téli bundát vesznek. Megint mások pedig úgy vélik, legegyszerűbb, ha átalusszák a kemény téli napokat.

Bővebben...
 
Karácsonyi növények

 

Az ünnepeknek is vannak jelképei. Vannak jellegzetes színek, ételek, illatok, amiket egyikhez vagy másikhoz kapcsolunk, és amikhez ragaszkodunk, amikor ünnepelünk. A karácsony színe a piros és a zöld, jellegzetes étele a hal, fája a fenyő. De folytathatjuk a sort, hiszen növény is akad még jó néhány, amelyik a termésével, illatával vagy színével hozzátartozik a karácsonyhoz.

Bővebben...
 
Színpompás madarak

 

Kétségtelen, az állatvilágban a madarak a legnagyobb pompakedvelők. Némelyikük olyan fényes tollruhával ékeskedik, hogy azt még a tündérek is megirigyelhetnék. De azt tudtátok, hogy a legszínesebb tollruhások közt is elsősorban a hímek viselete színes? Persze az övék sem mindig! Némelyik hím csak az udvarlás idejére ölt díszes nászruhát.

Bővebben...
 
Falánk növények

 

A növények között is vannak haspókok. Nem érik be a talajból felszívott tápanyagokkal és a napsugarakkal, mint más, rendes növények. Nekik hús is kell! Mint az állatok közt a húsevőknek. Ők a húsevő növények. De miért ilyen telhetetlenek? És egyáltalán? Hogyan esznek húst, amikor nincs is foguk a rágásra, nincs gyomruk az emésztéshez, de még karjuk, lábuk se, hogy meg tudnák ragadni vele az áldozatukat.

Bővebben...
 
Hidegvérű ragadozók

 

A dinók évmilliókkal ezelőtt kipusztultak a Földön, de kiterjedt rokonságukból ma is itt él velünk sokféle leszármazott. Ezek a kígyók, gyíkok, teknősök és a krokodilok – vagyis a hüllők. Szárazon és vízen, s legfőképpen meleg vidékeken élnek, egészen apró és nagy testű állatok is vannak köztük – vagyis nagyon sokfélék. Ám néhány tulajdonság egyformán jellemző valamennyiükre.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

2. oldal / 10