Természetkalendárium
Az átváltozás mesterei

 

Tudtátok, hogy az állatok közt is vannak varázslók? Bizony vannak! Méghozzá híresen ügyes varázslók, amelyek mesterei az átváltoztatásnak és az eltüntetésnek. Ráadásul ők nem is más állatokat, hanem saját magukat varázsolják és tüntetik el.

Bővebben...
 
Örökzöldek

 

Nem véletlen, hogy karácsonyfának szokásosan a fenyők közül választunk. Ezek a szép fák örökzöldek. Télen sem hullajtják el a leveleiket, hanem csak több évenként, akkor is szakaszosan, így mindig zöldnek látjuk őket. Hatalmas és igen öreg, több ezer éves fák is vannak köztük.

Bővebben...
 
Tündéri madarak

 

Mennyi gyönyörű madár él körülöttünk a természetben! Némelyiknek hihetetlenül tarka, csillogó-villogó a tollazata, mintha csak egy báli ruhában billegne előttünk. Némelyik teste egészen törékeny, és a mozgása is olyan kecses, akár egy balerináé. És tudtátok, hogy vannak madarak, amelyek valóban táncolni is tudnak? Szinte művészi módon megkomponált tánclépéseket lejtenek erdőn-mezőn. Ők a madárvilág tündérei!

Bővebben...
 
Őszi virágok

 

Sokan úgy tartják, október a legtarkább hónap. Mielőtt lehullanának a fák levelei, elszíneződnek. Hihetetlenül tarka ilyenkor az erdő. De virág is nyílik még néhány. Hiszen a hónap elején még tart a vénasszonyok nyara. A déli órákban melegen süt a nap, derűs, tiszta az ég. Este azonban már hűvös van, és reggelre köd, zúzmara is lehet. A hónap végére pedig megérkezhetnek a fagyok.  A kiskertekben, parkokban, erdőn-mezőn lassan vége a nagy tarkaságnak! Szürke ruhát ölt a természet.

Bővebben...
 
Okos állatok

 

Az állatok is járnak iskolába, hát persze! Igaz, náluk nem szeptemberben kezdődik a tanítás, és a legtöbbjük legtöbbet a saját szüleitől tanul. Az is igaz, hogy tudásuk javát a születésükkel együtt hozzák magukkal, nem fáradságos munkával, tanulással és gyakorlással kell megszerezniük (milyen jó nekik!).

Bővebben...
 
A nyár nyitánya

 

Nagy változások zajlanak júniusban a természetben. A hónap végéig egyre magasabban jár felettünk a Nap, ezért egyre hosszabbodnak a nappalok. 22-én azonban megfordul a járása. Ekkortól számítjuk a nyár kezdetét. Ez a legmelegebb, legforróbb időszak az évben, tele napsütéssel, de zivatarokkal, nyári záporokkal is.

Bővebben...
 
A májusi erdőben

 

Májusban lombba borul az erdő. Milyen jó az árnyas fák alatt, a csöndben sétálgatni! Sajnos azonban az erdővel borított terület egyre kevesebb a Földön. Pedig nem kell sokat magyarázni az erdő, a fák szerepét az oxigén, a jó levegő, a puszta élet fennmaradása szempontjából. Mégsem vigyázunk eléggé az erdőkre!

Bővebben...
 
Áprilisi zsongás

 

Áprilisban pattannak a rügyek. Hihetelen tempóban éled erdő-mező, hirtelen virágba borulnak a fák, kizöldül a mező. Mintha csak a hosszú tél kimaradásait igyekezne behozni a természet. Zajlik a madárvonulás. A frissen érkezettek vonulók is gyorsan nászruhát öltenek, hamarosan a fiókák csipogásától, a kölykök hancúrozásától lesz hangos a tavasz.

Bővebben...
 
Márciusi szélben

 

Március a legszelesebb hónap az esztendőben. A nagymamák szerint ilyenkor fújnak a böjti szelek, hogy húsvétig jól kiszárítsák a padláson érlelődő sonkát. De nemcsak a sonkák miatt fúj kora tavasszal erősen szél. A téli csapadéktól, hótól, fagytól nedves földeket is fel kell szárítania, hogy a hosszú és az idén igazán kemény tél után a határban és a kiskertekben végre elkezdődhessenek a tavaszi munkák.

Bővebben...
 
Télimádók

 

Kemény tél van az idén. A hőmérő higanyszála rekord hideget mutatott eddig több héten át is, s ki tudja, meddig kell még várni a jó időre?! A fagy, a hó azonban nem mindent zavar a természetben. Sok állat és növény szereti a hideget. Sőt, némelyek egyenest úgy viselkednek a zord időben, mint mások a tavaszi langymelegben, és nászt ülnek a télben.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

4. oldal / 10