Természetkalendárium
Januári hóhullásban

 

Január nálunk a leghidegebb hónap, erősen lecsökken ilyenkor a hőmérséklet. Hideg van. Ám enyhül a fagy harapása, ha hull a hó. Fehér takaró borítja az erdőt-mezőt, védi a vetést a fagytól. Sok gyerek várt már erre a téli szünetben. Lehet szánkázni, síelni. De mi is ez a csodálatos képződmény a természetben? S vajon az állatok is örülnek neki?

Bővebben...
 
Decemberi zord időben

 

Decemberben beköszönt az új évszak, a tél. A hónap elején néha még egészen enyhe az időjárás, máskor meg kemény fagyok jönnek, jeges északi szél zörgeti a kopár ágakat. Befagynak a patakok, a tavak, s karácsonyra akár fehérbe öltözik erdő-mező. A zord időben az állatok elbújnak, keveset mozognak. Védik magukat a szél és a hideg támadása ellen.

Bővebben...
 
Novemberi ködben

 

Novemberben üres és csöndes a határ. A termést a földekről betakarították, kopaszok a fák, csak a sárba ragadt falevek árulkodnak a tarka őszi ruhájukról. A költöző madarak mind elmentek. A télre készülő állatok már feltöltötték raktáraikat. Néha egész nap sűrűn szitál a köd, s ettől még nagyobb és titokzatosabb a csönd. Mindenki a télre vár!

Bővebben...
 
Októberi lombhullásban

 

Amikor októberben éjszaka megcsípi a dér a fákat, reggelre vastagon terítve az aljuk a sok színes falevéllel. Bizony, ez már az ősz! Délutánra még felmelegedhet a levegő, de néha egész napra beborul, és szomorúan pereg az őszi eső. Lassan elcsendesedik a határ, vége felé közeledik a nagy madárvonulás. A fák pazar tarkaságukkal azonban októberben kápráztatják el igazán a hétvégi természetjárókat.

Bővebben...
 
Szeptemberi napsütésben

 

Még tart a nyár, némelyik nap még kánikulai forrósság van, ám szeptemberben már az ősz is megérkezik. A fák elkezdik hullatni a lombjukat. Ugyan még csak egyesével peregnek a sárgára, barnára, vörösre színesedett levelek, de hamarosan tömegével hullnak majd alá, és betemetik az erdő talaját. Lassan pihenőre készül a természet.

Bővebben...
 
Forró nyári napokon

 

Az előrejelzések szerint 2016-ban is forró lesz a nyár. Kánikula idején a hajnali és az alkonyati órák a legszebbek és persze a legkellemesebbek. A nap már négy óra előtt felkel, és este csak nyolc óra körül bukik alá a nyugati égbolton. A forró déli órákban az állatok többsége pihen, keveset mozog, elrejtőzik valamilyen hűvösebb helyen.

Bővebben...
 
Igyekvő szülők

 

A madárvonulás ugyan csak májusban ér véget, de a korán érkező madarak vagy a nálunk telelők tavasz végén már költenek. Sőt! Némelyik már a fiókáit nevelgeti, repülni tanítgatja olyankor, amikor az utolsó költözők megjelennek. A nyár eleje erdőn-mezőn már az utódokról szól. A sárgarigó, a kékvércse, a gébics a legkésőbb érkezők. Akkor kezdenek a fészekrakáshoz, amikor a többiek már a fiókáikkal vannak elfoglalva.

Bővebben...
 
A fészekrakás mesterei

 

Április a fészekrakás ideje a madárvilágban. Az udvarlás, párválasztás ekkorra lassan befejeződik, ideje hozzálátni az otthon megépítésnek, ahol biztonságban kikölthetők a fiókák. Némelyik madár mestere a fészekrakásnak, más csak ügyeskedni próbál, de végül mindegyik megtalálja a módját, hogy a tojásait jó helyre rakja, s a fiókáit felnevelhesse.

Bővebben...
 
A tavasz hírvivői

 

Márciusban már megérkezik, de még törékeny a tavasz. Még bármelyik nap jöhet erős lehűlés, havazhat, erős szél rázhatja meg az éppen sarjadó erdő gyenge hajtásait. De Tavasz Tündér mindenre gondol, és az elsőkként útjára bocsátott hírvivőit a váratlan fordulatokra is felkészíti.  Némelyiküket, amelyek igazán kedvezőtlen körülmények közé készülnek, még bundával is betakarja.

Bővebben...
 
Februári időjósok

 

Február az utolsó téli hónap. Némelyik évben ilyenkor még kemény hideg van. De a hó- és jégtakaró alatt is februárban már készülődik a tavasz. A madarak és az állatok sem maradnak el a készülődésben. Egynémelyik annyira iparkodik, hogy már tél közepén, januárban hozzálát a párkereséshez és udvarláshoz. Az emberek a természetben élő állatok és madarak viselkedéséből következtetni szoktak arra, hogy mikor érkezik meg a kikelet.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

5. oldal / 10