Természetkalendárium
Az erdei egér

 

Lassan itt a tél. A természet pihenni készül. De hogyan boldogulnak az állatok a zord téli hónapokban?  A bundások sűrűbb szőrzetet, némelyik zsírpárnát is növeszt. A madarak gyakran összebújnak, úgy melegítik egymást a kemény fagyok idején. A legfontosabb azonban a táplálék. Ha nincs elég ennivaló, az állatok megfagynak. A hideg beállta előtt ezért sokan telehordják az éléskamrájukat ennivalóval.  Ez lesz a tüzelőjük. A táplálékkal tartják fenn testük főmérsékletét. Így tesz az apró erdei egér is.

Bővebben...
 
Totó, az év állata

 

Az idén a fekete gólyák, a halak közül a halványfoltú küllők és a vidrák versenyeztek. Rájuk lehetett szavazni a Természetvédelmi Világalap (WWF) által kiírt címért. A vidrákat Totó, a peteshalmi bajnok képviselte. Természetbarátok ezrei voksoltak rá, így ő lett a 2013-as év állata. Nem véletlenül!

Bővebben...
 
A kabasólyom

 

A nagy madárvonulás már augusztus elején elkezdődött. Az igazi csúcs azonban majd akkor várható, amikor sárgulni kezd a fák lombja, és gyorsan rövidülnek a nappalok.  A tollas vándorok minden ősszel jórészt ugyanabban az időben indulnak útnak. Mintha csak menetrend szerint közlekednének a nagy légi utakon.

Bővebben...
 
A katicabogár

Katicabogár

 

Ezt a kedves kis bogarat mindenki ismeri. Erdőn-mezőn, parkokban és kertekben, de még a balkon virágcserepeiben is gyakran megfordul, hogy összeszedegesse a levél- és a pajzstetveket, s jól belakmározzon belőlük.

Bővebben...
 
A kecskebéka

Kecskebéka

 

Májusi estéken hangos a vízpart, a tó és a nádas a békáktól. Ilyenkor tartják a békalakodalmakat. A jókedvű násznép aztán hajnalig kuruttyol.

Bővebben...
 
A kakukk

Kakukk

 

Tolakodó és erőszakos madár a kakukk, sokan nem örülnek az érkezésének áprilisban az erdő lakói közül. Amint megjön telelőhelyéről, máris fészek után néz a tojásai számára. De hogyan? Ez ám a bökkenő!

Bővebben...
 
A nyári lúd

Nyári lúd

 

Lármás vízimadarak a vadludak. Télen sokszor hallhattuk a gágogásukat, amint csapataik V alakban elhúztak felettünk a magasban. Éjszakázó helyükre, melegebb vagy hidegebb tájra igyekeztek olyankor, az időjárás változása szerint. Márciusban aztán abbamarad a nagy vonulás. Elérkezett a fészekrakás és a költés ideje.

Bővebben...
 
A borz

Borz

 

Februárban nagy az izgalom borzéknál. Érkeznek a kisborzok. Vége a téli pihenésnek, lustálkodásnak. Ideje rendbe tenni a lakást!

Bővebben...
 
Menyus, az év hala

Menyhal

 

Hallottál már olyat, hogy valami nyári álmot aluszik? Nos, a menyhal ilyen. Nem szereti a meleget. Ezért amint langyosodni kezdenek a vizek, nyári álomra vonul. Ilyenkor alig mozog és nem is táplálkozik. Bezzeg ősszel! A víz lehűlésével együtt ő is megélénkül. Télen él igazán. A horgászok csak menyusnak becézik.

Bővebben...
 
A mókus

Mókus

 

Erdők, városi parkok télen is vidám lakója a mókus. Magasan a fák lombkoronájában él. Villámgyorsan és nagy ügyességgel közlekedik az ágakon, a fa törzsén akár fejjel lefelé is képes szaladni. Közben lompos farkával egyensúlyoz.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 Következő > Utolsó >>

6. oldal / 8