Természetkalendárium
Az erdei fülesbagoly

Erdei fülesbagoly

 

Október végén már készülődnek a télre a fülesbaglyok. Kisebb-nagyobb csoportokba verődnek, néhol akár száz madár is összegyűlik és együtt tölti a napot.

Bővebben...
 
A kabóca

Kabóca

 

Azt mondják, a felmelegedés az oka, hogy nálunk is egyre többfelé hallani nyáron kabócát ciripelni. Egyre melegebbek a nyarak, és a déli tengerpartokról, az Adria mellől költöznek hozzánk a kabócák.

Bővebben...
 
Június

Június

 

Ez már a nyár! A szántóföldeken érik a gabona. A kiskertekben megkezdődött a rózsák virulása. S teljes számban megjelentek a lepkék, bogarak, szitakötők és a szúnyogok is.

Bővebben...
 
Május

Május

 

Ez már az igazi tavasz! A fák teljes levéldíszben, madárdaltól hangos az erdő. A legelőn, réten, erdők aljában ezer meg ezer virág. Némelyik nemcsak a szemet gyönyörködteti, hanem arra is alkalmas, hogy gyógyítsunk vele.

Bővebben...
 
Április

Április

 

Áprilisban erdőn-mezőn nagy a nyüzsgés, a sürgés-forgás. Végre vége a téli henyélésnek. A fák rügyet bontanak, virágoznak. Felébrednek álmukból a lepkék, s a méhek is elindulnak, hogy felkutassák az első viráglegelőket. Lassan mind megérkeznek a költöző madarak, s néhány napos pihenő után náluk is elkezdődik a lázas munka: a fészeképítés.

Bővebben...
 
Március

Március

 

A levegő még hűvös, de már érezni benne a tavasz illatát. Az erdő árnyékosabb részeit gyakran még hó borítja, a foszladozó takaró alól azonban már kikandikálnak az első tavaszi  virágok.

Bővebben...
 
Február

Február

 

Februárban, amikor még híre-hamva sincs a tavasznak, az erdőt járva jellegzetes hangra lehetsz figyelmes. Szinte zeng az erdő a kopogástól. Harkályok kopácsolnak ilyenkor, és közben fel-alá futkároznak a fákon.

Bővebben...
 
Január

Január

 

Karácsony után az emberen furcsa fáradtság vesz erőt. Ilyenkor valahogy sokkal kellemesebbnek tűnik a szoba melege. Ha azonban rászánod magad és felkerekedsz, nagyon érdekes dolgokat láthatsz a természetben ilyenkor is.

Bővebben...
 
December

December

 

A téli természetnél nincs csodálatosabb a világon. Az erdő ilyenkor furcsa  álomba merül, alszanak a fák és a bokrok, szinte hallani a hortyogásukat. Alszanak az erdő lakói is, néhányan egészen tavaszig. Mások időnként felébrednek, hogy harapjanak valamit.

Bővebben...
 
Készülődés a télre

Hattyúk

 

Novemberben ködösre, hűvösre fordul az idő. A nap legtöbbször csak néhány órára bukkan elő a felhők mögül. A fák kopaszok, és a költöző madarak is mind rég útra keltek. Vannak azonban olyan madarak is, amelyek nem költöznek sehova, télre is nálunk maradnak, de olyanok is, amelyek épp hogy hozzánk jönnek telelni. Néhányukról ugyanakkor nem tudjuk eldönteni, hogy nálunk csak vendégeskednek-e, vagy a hosszú út helyett inkább itthon telelnek. Most ezekről lesz szó.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 Következő > Utolsó >>

6. oldal / 7