Természetkalendárium
Október

Október

 

Ebben a hónapban a természet már készülődik a téli pihenőre. A fák levelei elvesztik üde, zöld színüket és lepotyognak az ágakról. Az erdő talaján puha avarszőnyeg keletkezik a lehullott falevélből. Jó ilyenkor az erdőt járni! Sok érdekeset fedezhetünk fel a változó természetről.

Bővebben...
 
Szeptember

Fecske

 

Augusztus végén, szeptember elején, ahogy az idő egyre hidegebbre fordul, fecskék százai telepednek a háztetőkre, villanydrótokra. Ott ülnek órákon át. Zsinatolnak – mondják az öregemberek. Hosszú vándorút áll előttük. Több ezer kilométert repülnek majd, hogy a hideg és a táplálékhiány elől melegebb tájakra, Afrikába vonuljanak.

Bővebben...
 
Már úton vannak a fecskék!

Fecske

 

Az utolsó napokban még jó nagyokat ettek. Energiát gyűjtöttek. Aztán elindultak a hosszú útra. Akkor február közepe volt. Körülbelül március közepére kell megérkezniük. Most vajon merre járhatnak, ha Afrika déli részéből indultak? Vajon már átrepültek a Szahara sivatag fölött? Nézd meg a térképen!

Bővebben...
 
Ősz derekán

Ősz

 

Ősz derekán már egyre hidegebb reggelekre ébredünk. Kinézve az ablakon, láthatjuk, hogyan megy át élénk narancssárga és piros, majd gesztenyebarna színbe a bokrok és a fák leveleinek harsogó zöldje. Nem kell sokat várnunk, s az első nagyobb esőzések és talaj menti fagyok hatására a levelekből csokoládébarna szőnyeg válik. Milyen jólesik ezen az illatos puhaságon a járás a hétvégi túrákon!

Bővebben...
 
A hiúzok vándorlása

Hiúz

 

A hiúz a nagy, sűrű hegyvidéki erdőségeket kedveli, főleg ha sziklás tisztások is vannak benne. Otthonát is sziklahasadékban, földi üregben rendezi be a tágas (akár 60 négyzetkilométernyi) vadászterülete közepén.

Bővebben...
 
Őszelő

Bálák

 

Így mondták régen a szeptembert. A mai név a latin septem (magyarul hét) szóból ered. A római naptárban ugyanis a szeptember eredetileg a hetedik hónap volt. Ma ez az év kilencedik hónapja. A földeken munkával töltött hosszú nyári napok után végre eljött a betakarítás és a szüreti mulatságok ideje!

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 Következő > Utolsó >>

7. oldal / 7