Természetkalendárium
Menyus, az év hala

Menyhal

 

Hallottál már olyat, hogy valami nyári álmot aluszik? Nos, a menyhal ilyen. Nem szereti a meleget. Ezért amint langyosodni kezdenek a vizek, nyári álomra vonul. Ilyenkor alig mozog és nem is táplálkozik. Bezzeg ősszel! A víz lehűlésével együtt ő is megélénkül. Télen él igazán. A horgászok csak menyusnak becézik.

Bővebben...
 
A mókus

Mókus

 

Erdők, városi parkok télen is vidám lakója a mókus. Magasan a fák lombkoronájában él. Villámgyorsan és nagy ügyességgel közlekedik az ágakon, a fa törzsén akár fejjel lefelé is képes szaladni. Közben lompos farkával egyensúlyoz.

Bővebben...
 
A vetési varjú

Vetési varjú

 

Novemberben ellepik a határt a varjak. A szántásokban rovarok, férgek után kutatnak. Nagy étvágyukkal hasznot hajtanak a mezőgazdaságnak. Igaz, közben a magvakat is csipegetik, amivel viszont kárt okoznak. Sok varjú csak téli vendég nálunk, a hideg orosz vidékről érkezik hozzánk.

Bővebben...
 
Az erdei fülesbagoly

Erdei fülesbagoly

 

Október végén már készülődnek a télre a fülesbaglyok. Kisebb-nagyobb csoportokba verődnek, néhol akár száz madár is összegyűlik és együtt tölti a napot.

Bővebben...
 
A kabóca

Kabóca

 

Azt mondják, a felmelegedés az oka, hogy nálunk is egyre többfelé hallani nyáron kabócát ciripelni. Egyre melegebbek a nyarak, és a déli tengerpartokról, az Adria mellől költöznek hozzánk a kabócák.

Bővebben...
 
Június

Június

 

Ez már a nyár! A szántóföldeken érik a gabona. A kiskertekben megkezdődött a rózsák virulása. S teljes számban megjelentek a lepkék, bogarak, szitakötők és a szúnyogok is.

Bővebben...
 
Május

Május

 

Ez már az igazi tavasz! A fák teljes levéldíszben, madárdaltól hangos az erdő. A legelőn, réten, erdők aljában ezer meg ezer virág. Némelyik nemcsak a szemet gyönyörködteti, hanem arra is alkalmas, hogy gyógyítsunk vele.

Bővebben...
 
Április

Április

 

Áprilisban erdőn-mezőn nagy a nyüzsgés, a sürgés-forgás. Végre vége a téli henyélésnek. A fák rügyet bontanak, virágoznak. Felébrednek álmukból a lepkék, s a méhek is elindulnak, hogy felkutassák az első viráglegelőket. Lassan mind megérkeznek a költöző madarak, s néhány napos pihenő után náluk is elkezdődik a lázas munka: a fészeképítés.

Bővebben...
 
Március

Március

 

A levegő még hűvös, de már érezni benne a tavasz illatát. Az erdő árnyékosabb részeit gyakran még hó borítja, a foszladozó takaró alól azonban már kikandikálnak az első tavaszi  virágok.

Bővebben...
 
Február

Február

 

Februárban, amikor még híre-hamva sincs a tavasznak, az erdőt járva jellegzetes hangra lehetsz figyelmes. Szinte zeng az erdő a kopogástól. Harkályok kopácsolnak ilyenkor, és közben fel-alá futkároznak a fákon.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

9. oldal / 10