Természetkalendárium
Január

Január

 

Karácsony után az emberen furcsa fáradtság vesz erőt. Ilyenkor valahogy sokkal kellemesebbnek tűnik a szoba melege. Ha azonban rászánod magad és felkerekedsz, nagyon érdekes dolgokat láthatsz a természetben ilyenkor is.

Bővebben...
 
December

December

 

A téli természetnél nincs csodálatosabb a világon. Az erdő ilyenkor furcsa  álomba merül, alszanak a fák és a bokrok, szinte hallani a hortyogásukat. Alszanak az erdő lakói is, néhányan egészen tavaszig. Mások időnként felébrednek, hogy harapjanak valamit.

Bővebben...
 
Készülődés a télre

Hattyúk

 

Novemberben ködösre, hűvösre fordul az idő. A nap legtöbbször csak néhány órára bukkan elő a felhők mögül. A fák kopaszok, és a költöző madarak is mind rég útra keltek. Vannak azonban olyan madarak is, amelyek nem költöznek sehova, télre is nálunk maradnak, de olyanok is, amelyek épp hogy hozzánk jönnek telelni. Néhányukról ugyanakkor nem tudjuk eldönteni, hogy nálunk csak vendégeskednek-e, vagy a hosszú út helyett inkább itthon telelnek. Most ezekről lesz szó.

Bővebben...
 
Október

Október

 

Ebben a hónapban a természet már készülődik a téli pihenőre. A fák levelei elvesztik üde, zöld színüket és lepotyognak az ágakról. Az erdő talaján puha avarszőnyeg keletkezik a lehullott falevélből. Jó ilyenkor az erdőt járni! Sok érdekeset fedezhetünk fel a változó természetről.

Bővebben...
 
Szeptember

Fecske

 

Augusztus végén, szeptember elején, ahogy az idő egyre hidegebbre fordul, fecskék százai telepednek a háztetőkre, villanydrótokra. Ott ülnek órákon át. Zsinatolnak – mondják az öregemberek. Hosszú vándorút áll előttük. Több ezer kilométert repülnek majd, hogy a hideg és a táplálékhiány elől melegebb tájakra, Afrikába vonuljanak.

Bővebben...
 
Már úton vannak a fecskék!

Fecske

 

Az utolsó napokban még jó nagyokat ettek. Energiát gyűjtöttek. Aztán elindultak a hosszú útra. Akkor február közepe volt. Körülbelül március közepére kell megérkezniük. Most vajon merre járhatnak, ha Afrika déli részéből indultak? Vajon már átrepültek a Szahara sivatag fölött? Nézd meg a térképen!

Bővebben...
 
Ősz derekán

Ősz

 

Ősz derekán már egyre hidegebb reggelekre ébredünk. Kinézve az ablakon, láthatjuk, hogyan megy át élénk narancssárga és piros, majd gesztenyebarna színbe a bokrok és a fák leveleinek harsogó zöldje. Nem kell sokat várnunk, s az első nagyobb esőzések és talaj menti fagyok hatására a levelekből csokoládébarna szőnyeg válik. Milyen jólesik ezen az illatos puhaságon a járás a hétvégi túrákon!

Bővebben...
 
A hiúzok vándorlása

Hiúz

 

A hiúz a nagy, sűrű hegyvidéki erdőségeket kedveli, főleg ha sziklás tisztások is vannak benne. Otthonát is sziklahasadékban, földi üregben rendezi be a tágas (akár 60 négyzetkilométernyi) vadászterülete közepén.

Bővebben...
 
Őszelő

Bálák

 

Így mondták régen a szeptembert. A mai név a latin septem (magyarul hét) szóból ered. A római naptárban ugyanis a szeptember eredetileg a hetedik hónap volt. Ma ez az év kilencedik hónapja. A földeken munkával töltött hosszú nyári napok után végre eljött a betakarítás és a szüreti mulatságok ideje!

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

10. oldal / 10