Ökoisi
Zöld hírek - Május

Erdőirtás

 

Erdőirtás

Percenként a Földön harmincöt focipálya méretű erdő tűnik el. Ennyit irtanak ki világszerte az emberek. Évente ez annyi, mint Magyarország és Szlovákia területe együttvéve. A hatalmas erdőirtások óriási károkkal járnak. Eltűnik az éltető oxigén, a „zöld arany”, a tiszta levegő, amelyről kilégzésükkel a fák gondoskodnak. A fákkal együtt elvész az erdők sokszínű növény- és állatvilága.

Bővebben...
 
Zöld hírek - Június

Délvidéki földikutya

 

Az ősmagyar rágcsáló

Nem sok ember van a világon, aki látott már délvidéki földikutyát. Ennek két oka is van. Egyrészt, mert ez a rendkívül bájos kis rágcsáló a kihalás szélén táncol. Mindössze 300 példányról tudunk.

Bővebben...
 
Zöld hírek - Szeptember

Parlagi sas

 

Panni, a világutazó sas

Már 12 országot bejárt Panni, a tavaly született parlagi sas. Az ifjú madárhölgy azzal vált ismertté, hogy a Hortobágyi Nemzeti Parkban két társával együtt olyan jeladó készüléket kapott, amilyen az autókban található GPS rendszer.

Bővebben...
 
Zöld hírek - Október

Lesula

 

Lesula, az új majomfaj

Színpompás új majomfajt fedeztek fel az amerikai kutatók Afrika középső részén, Kongóban. Meglehetősen elhagyatott területen, 2-5 fős csoportokban élnek ezek a félénk, csendes állatok.

Bővebben...
 
Zöld hírek - November

Madáretető

 

Indul a madáretetési szezon!

A nálunk telelő madarak közül sok számára komoly megpróbáltatást jelent a tél. Megviseli őket a hideg és hogy nincs elég ennivaló. November végén ezért ideje elkezdeni a téli etetésüket.

Bővebben...
 
Zöld hírek - December

Süni

 

Téli szállás sünöknek

November közepe táján a sündisznók téli álomra vonulnak. Ilyenkor a hőmérséklet tartósan 6 °C alá süllyed. A hideg jelzés a sünöknek, hogy ideje téli üzemmódba kapcsolni. Ha megfelelő helyet találnak maguknak, fel sem ébrednek április végéig.

Bővebben...
 
Zöld hírek - Január

Cicahotel Bécs, Wien, Vienna

 

Cicahotelek Bécsben

A vadon született, valódi kóbor macskákat is megviseli a tél. De őket már nemigen lehet lakásba szoktatni. Pedig nekik is száraz és meleg helyre volna szükségük. Ezért az osztrák főváros, Bécs belvárosi parkjaiba húsz darab „macskapanziót” telepítettek. A cicahotelek tömör fából készült ládák.

Bővebben...
 
Zöld hírek - Február

Sarki róka

 

A sarki rókák sem örülnek a klímaváltozásnak

Nehezen birkóznak meg az éghajlat változásaival a sarkvidéki állatok. Az Északi-sark peremvidékén hó helyett egyre gyakrabban ónos eső esik. Az eső ráfagy a növényzetre, jégpáncélt képez rajta, és elzárja a táplálékot a hófajd, a mezei egér, a rénszarvas és más állat elől.

Bővebben...
 
Zöld hírek - Március

Esőerdő

 

Segélykérő mobilokat kapnak az esőerdő fái

A természetvédők mobiltelefonnal szerelték fel az Amazonas folyó vidékén található őserdők több tucat fáját Brazíliában. Az intézkedésre azért volt szükség, mert elképesztő méreteket öltött ezen a vidéken is az engedély nélküli fakitermelés.

Bővebben...
 
A Föld napja

Föld napja

 

Ezt a napot szerte a világon sokan és sokfelé megünneplik. Az ötlete vagy ötven évvel ezelőtt merült fel Amerikában egy konferencián. Egy diák hamarosan szervezetet is alapított hozzá. Ez lett a Föld Napja Hálózat, amely azóta világméretű mozgalommá nőtte ki magát. Szinte valamennyi országban vannak szervezetei.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 Következő > Utolsó >>

2. oldal / 5