Ökoisi
Zöld hírek - Május

 

Buzita, a 2014-es év Európai Gólyafaluja

Egy német természetvédő szervezet, az EuroNatur adományozza az Európai Gólyafalu címet. Minden évben az részesül az elismerésben, aki a gólyaállomány megóvásáért kiemelkedően sokat tesz. Az idén a Kassai járásban található Buzita érdemelte ki a kitüntető címet.

Bővebben...
 
Zöld hírek - Június

 

Bicikli napenergiával

Egy amerikai sportkocsitervező igazán különleges járművet talált ki. A szerkezet háromkerekű, hajtása részben napenergiával, részben pedig emberi izomerővel, tehát pedálozással történik. Vagyis a járgány egészen környezetkímélő. ELF névre keresztelték el.

Bővebben...
 
A legzöldebb felhőkarcolók

 

Körülöttünk a világban egyre nagyobb méreteket ölt a környezetkárosítás, a levegő és a vizek szennyezése, az erdők irtása és a nyersanyagok pazarló felhasználása. De akadnak példák arra is, hogyan lehet fenntarthatóan, a természet értékeit védve modern környezetet teremteni. Sikerült ezt elérni például néhány magasépületnél is. Ezek a 21. század technikájának minden eszközét bevetve épültek, hogy üzemeltetésük közben a lehető legkisebb legyen a  környezetszennyezés és a károsanyag-kibocsátás.

Bővebben...
 
Az erdők védelmében

 

Nagyon sok országban jelenleg esztelen mértékben irtják az erdőket. Pedig mindannyian jól tudjuk, hogy az erdők pusztulása sok káros következménnyel jár. Még az éghajlat változását is kedvezőtlen irányban befolyásolja a Földön.

Bővebben...
 
Az alkalmazkodás csodái

 

Nagyon gyorsan változik körülöttünk a természet. Hihetetlen mértékben pusztulnak az erdők, eltűnnek a vizes, lápos-mocsaras helyek, szennyeződik a levegő. Valahol a kiszáradás, az elsivatagosodás veszélyezteti a termőföldeket, az állatok és a növények élőhelyét. Másutt a tenger fenyegeti elöntéssel a tájat.

Bővebben...
 
Zöld karácsony

 

Ahogy közelednek az ünnepek, egyre több helyen felgyulladnak a karácsonyi fényfüzérek. Utcákon, tereken, parkokban apró izzók milliói teszik színessé, csillogóvá a hideg téli napokat az ünnepi készülődés jegyében. De a házak udvarában és ablakában is mind nagyobb divat a fényfüzér, néhol már-már versengenek a szomszédok, hogy minél ragyogóbb díszkivilágításuk legyen.

Bővebben...
 
Grönland és a klímaváltozás

 

Grönland a Föld legnagyobb szigete. Felszínének nagy részét jég és hó borítja. Legalábbis egyelőre. Az utóbbi időben azonban riasztóan gyors és veszélyes változások indultak meg a szigeten. Olyan változások, amelyek néhány évtizeden belül nemcsak helyben, hanem az egész bolygóra hatással lehetnek. Ez a nevében zöld sziget a jég olvadása által egyre több helyen tényleg zölddé válik, és egyre több növényfaj telepszik meg rajta. Ezek a változások főként a helyi lakosság számára ugyan pozitívnak tűnnek, ám eltörpülnek azokhoz a problémákhoz képest, amelyeket a jég gyors olvadása okoz.

Bővebben...
 
Veszélyben a Bajkál-tó?

 

A Bajkál-tó a Föld legmélyebb tava. Az egész világ édesvízkészletének jelentős részét, egyötödét tárolja. Az utóbbi évtizedekben a szárazabb időjárás és a part menti vízi erőművek irdatlan vízfelhasználása miatt most mégis veszélybe került. Egyre apad a vize.

Bővebben...
 
A víz energiája és a Duna

 

Március 22-e a víz világnapja. Ezt a napot a Föld számos országában megünneplik, talán a ti iskolátokban is megemlékeztek róla. Sok szó esik ilyenkor környezetvédelemről, a vízzel való takarékoskodás szükségességéről, az élővizek és az ivóvízforrások tisztaságának a megőrzéséről és általában arról, hogy a víz milyen fontos szerepet játszik a mindennapi életünkben. Most mégsem ezekről az amúgy igen fontos témákról lesz szó, hanem a víz energiájának a hasznosításáról.

Bővebben...
 
Aranyat a szeméttelepről

 

Az elektronikus eszközök manapság nagyon gyorsan fejlődnek és nagyon hamar elavulnak. A nemrég még örömmel kézbe vett telefon, tablet, laptop kevés idő után a szemétben végzi. Pedig ezek a kütyük telis-tele vannak mérgező anyagokkal, ezért nem szabad őket csak úgy kidobni. És ami a leglényegesebb, ezek a szerkezetek újrahasznosítva még nagyon is használhatók.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 Következő > Utolsó >>

4. oldal / 5