Híradó
Küldj Te is egy gyerekrajzot!

Küldj Te is egy gyerekrajzot!

 

Itt az advent, a karácsonyi készülődés időszaka. Ekkor mindannyian jobban figyelünk egymásra, inkább észrevesszük azokat, akik elesettek, szomorúak, vagy magányosak. Küldj Te is egy rajzot, melynek témája a "Karácsony" vagy a "Szeretet", és a családháló eljuttatja azt egy egyedülálló idős embernek. Szerezz örömet egy rajzzal azoknak, akiknek a legnagyobb szükségük van a szeretetre.

Bővebben...
 
Móra Ferenc nevét vette föl a nyékvárkonyi iskola...

Nyékvárkonyi Móra Ferenc Alapiskola

 

…méghozzá egy kerek évforduló kapcsán: ötvenéves az intézmény. A születésnapot november 18-án ünnepelték. Ötven év bizony nem kevés még egy iskola életében sem. Az igazgatónő, Polácsek Mária beszédében volt mit felsorolni a sikerek, elért eredmények kapcsán.

Bővebben...
 
Kulisszajárás a Komáromi Jókai Színházban

Kulisszajárás a Komáromi Jókai Színházban

 

Szeptember 15-én, csütörtökön te is beleshetsz a kulisszák mögé a Jókai Színházban, Komáromban. Délelőtt  tíztől próbát tartanak a színészek, ide is benézhetsz. A kulisszajárás délután fél háromtól fél ötig húsz percenként indul. Ekkor olyan helyekre léphetnek be a látogatók, ahova máskor, közönségként nem. Például az öltözőkbe, a díszlet- kellék-, sminktárba.

Bővebben...
 
Nyári művelődési tábor Alsóbodokon

Nyári művelődési tábor Alsódobokon

 

A festői szépségű Zoboralján, Alsóbodokon táboroztunk a nyáron. A Magán-szakközépiskola kollégiumának területén, a híres „Paulisz rancson” töltöttünk el egy hetet a szünidőből. Több mint harmincan voltunk a szenci-járásból, valamint Somorjából, Jókáról, Nagyfödémesről, Csenkéről és Pozsonypüspökiből.

Bővebben...
 
Táborozni jó, jó, jó!!!!

Csoportkép Selmecbányán

 

Ezeket a képeslapokat az Élesmartonon táborozó gyerekek küldték. Pozsonyi, szenci, galántai, dunaszerdahelyi, komáromi és a környékről való gyerekek, azok, akik erre a nyárra éppen a szenci Csemadok-szervezet élesmartoni táborát választották a sok kínálkozó lehetőség közül. Jól választottak. Amint írják, a tábor gyönyörű helyen volt, mélyen bent a hegyek között.

Bővebben...
 
Virgoncok, Diócskák, Mazsolák és a többiek az idei DMT-on

36. Duna Menti Tavasz

 

Nemcsak fesztivál volt ám az idei Duna Menti Tavasz! Nem is csak verseny, persze. Hanem még mi? Juniális! Az történt ugyanis, hogy a kultúrház előtti teret éppen föltúrták az építőmunkások. Átépítik valamiért. Így aztán a seregszemle kísérőprogramjai a város közepéből  kiszorultak egy füves térre.

Bővebben...
 
A hajótörött kalóz és társai Nyitrán

31. Poznaj slovenskú reč!

 

Lezajlott a 31. Poznaj slovenskú reč! verseny országos döntője

Próbáltad már? Felolvasnak előtted egy mesét, mondjuk egy hajótörött kalózról és társairól, s te mondd vissza a tartalmát – ne a saját szavaiddal, hanem azokkal a választékos, szép szavakkal, amelyekkel az író megírta. Hogy az semmi?! És ha idegen nyelven van a mese, mondjuk szlovákul, és neked is szlovákul kell elmondanod? Na ugye! Így már nem is olyan egyszerű! Főleg akkor nem, ha még csak egy-két éve tanulsz az iskolában szlovákul.

Bővebben...
 
A kicsik nagy sikere a Tompikán

XX. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny

 

Végre kifújhatják magukat a vers- és prózamondók! Április legvégén lezajlott a nagy verseny Rimaszombatban, a Tompika. Nem akármilyen seregszemle volt az idei. Jubiláló. Ugyanis huszadszor rendezték meg, és a húszas szám, akárhogyan is, de elég kerek. Egyszóval a versenyzés mellett ünneplés is volt az idei Tompikán.

Bővebben...
 
Hej, halászok, halászok…

Csallóközi Múzeum

 

Bizony nem volt könnyű mesterség régen a halászoké! (Persze, ma sem az.) És milyen sokféle tudás kellett ahhoz, hogy akadjon is a hálóba valami. Ismerni kellett a hal tulajdonságait, szokásait, a vizek járását. Tudni kellett, hol, mikor, mire érdemes halászni. És mivel. A régi halászok a Csallóközben nagyrészt maguk készítették a halászszerszámaikat. Tudtak hálót kötni, vesszőt fonni, még csónakot ácsolni is. Talán csak a szigonyt vásárolták a kovácsoktól.

Bővebben...
 
A busók is eltemették már a telet

Busójárás 2011

 

Hosszú volt az idei tél. Farsang végén járunk, és csak nem akar eltakarodni a rossz idő. Segítsünk neki! Régi szokás, hogy február végén, amikor elbúcsúztatják a farsangot, elűzik a telet. Kiviszik a faluból, tüzet raknak, és elégetik. A tavaszi böjt előtt pedig még egy nagyot mulatoznak, bolondoznak, farsangolnak. A Csallóközben ilyenkor járnak a dőrék, Mohácson pedig a busók.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 Következő > Utolsó >>

6. oldal / 7