Balla Margit: Bibi és Józsi
Bibi és Józsi 1. rész - A hajón

 

– És ez micsoda? – kérdezte Bibi a hajó fenekén, a gépházban.

– Ez a segédgép – válaszolta Józsi büszkén, és a szemével szinte megsimogatta a szerkezetet, amire Bibi éppen rábökött.

Bővebben...
 
Bibi és Józsi 2. rész - Amikor Józsi gyerek volt

 

Amikor Józsi gyerek volt, még nem akart matróz gépkezelő lenni, hiszen a gyerekek csak gyerekek, és általában fogalmuk sincs arról, hogy ilyen mesterség is létezik a világon. Józsi gyerekkorában nyaranta leginkább egy hatalmas búzatábla szélén üldögélt, miközben nagyapja az aratókombájnt vezette, és minden, amit akart, egy szép, mosolygós szelet zsíros kenyér volt.

Bővebben...
 
Bibi és Józsi 3. rész - Bibi és a tenger

 

Azon a napfényes, szeles őszi reggelen Józsi már javában fütyörészett a gépházban – az olajszintet ellenőrizte –, Bibi pedig a manométert tanulmányozta – amint Józsitól megtanulta, azt a mérőeszközt a gépház falán,  amivel a kis termetű, főleg erdei illetőségű szerzeteket mérjük –, amikor Felhőshomlokú Kapitány megjelent.

Bővebben...
 
Bibi és Józsi 4. rész - Karácsonyi kacsa

 

Bibi a szürke vizet bámulta szomorúan, az orra hegye sem látszott ki a nyaka köré tekert sálból, így Józsi alig értette, amikor megszólalt:

– Hol a jég? Jégnek kéne lenni!

– Bibi, drágám, persze, de nincs. Ha nem fagy, jég sincs. Most pedig elég meleg van decemberhez képest. Nem is értem, minek rajtad az a nagy sál.

Bővebben...
 
Bibi és Józsi 5. rész - A jég fogságában

 

Borzasztó hideg volt aznap. Annyira hideg, hogy a sirályok hajszál híján odafagytak az égre. A napsugár ráfagyott a hajó oldalára, az öböl vize pedig befagyott. Belefagyott a hajó is, bizony!

Bővebben...
 
Bibi és Józsi 6. rész - Minden megváltozik

 

Bibi és Józsi a fedélzeten dolgoztak. A frissen felcsiszolt deszkákat kenték le olajjal, hogy nagyon szép legyen minden, mire kitavaszodik, és a hajó utasokkal megrakodva hosszú útra indul. Sok munka van még addig, de mennyi! Józsi hangosan felsóhajtott, amikor belegondolt.

Bővebben...
 
Bibi és Józsi 7. rész - A madarak

 

Kitavaszodott. Az egyik szép, rózsaszínű tavaszi hajnalon Józsi mélyen beleszippantott a balzsamos levegőbe, és elkiáltotta magát:

‒ Indulhatunk!

Bővebben...
 
Bibi és Józsi 8. rész - Előre az óceánig!

 

Ez a hajnal volt a valaha volt legizgalmasabb hajnal! Pakolás, rohangászás, kiabálás a fedélzeten, köteleket elengedni, a kapitány gázt ad... És igen! Indulás!

Bővebben...
 
Bibi és Józsi 9. rész - Szörnyek

 

És akkor meglátták az óceánt. Tudod, mi a legjobb az óceánban? Hogy nincs vége. Bibi legalábbis nem  látta a végét, és amit nem lát az ember, az nem is biztos, hogy van.

Bővebben...
 
Bibi és Józsi 10. rész - A szigeten

 

Hosszú út volt, nagy utazás. A végén már úgy érezték, hogy az a nap, amikor a világ másik végén kifutottak a kikötőből, álom volt csupán, és ők valójában a végtelen vizeken hajóznak, amióta világ a világ. Az biztos, hogy a óceánt nem fogják elfelejteni soha többé.

Bővebben...