Mesetár
Gévai Csilla: Amíg zötyögünk - részlet

 

Tavaly nyáron megfogadtuk Nanukkal, hogy Jövőre, veled, ugyanitt, és most hirtelen hipp-hopp, és Idén, veled, ugyanitt van. Várjuk a sárga taxit, hogy kivigyen minket a reptérre. Apa még szabadnapot is kivett, hogy kijöhessen velünk Nanuk elé, anyu meg tegnap előre ledolgozta a mai nyelvész munkáját, így elengedték mára.

Bővebben...
 
Borbáth Péter: Sündör és Niru. Sündör nyomában - részlet

 

Hova lett Sündör!?

Niru egy hajnalon nagy viharra ébredt. Olyan erővel szakadt az eső, hogy apró házának teteje alig bírta a víz súlyát, megroppantak a tetőlécek. Magára vette esőköpenyét, kilépett, és akkor látta, hogy a ház előtti ösvény patakká duzzadt, lombos ágakat sodort a víz.

Bővebben...
 
Fellinger Károly: Bariska

 

Hol volt, hol nem volt, hát persze, hogy Vágán, ahol az embereknek úgy vág az eszük, mint a szenci borotva, élt egy szegény özvegyasszony a lányával, Mariskával. Olyan szép volt ez a Mariska, hogy minden tükör azt szerette volna, hogy belenézzen.

Bővebben...
 
Lotta Olsson - Maria Nilsson Thore: Fura állatok - részlet

 

Az első ötlet

Mindenki azt mondja, hogy furcsa vagyok, gondolta a sörényes hangyász. ‒ Olyan furcsán nézel ki ‒ állítják.

‒ De furcsa vagy, sörényes hangyász.

Bővebben...
 
Arany László: Miért haragszik a disznó a kutyára, a kutya a macskára, a macska az egérre?

 

A disznó egyszer kapott valami kutyabőrös írást, szabadságlevelet. Őrizte, mint a szeme fényét, éjjel-nappal magával hordta; egyszer azonban el kellett neki menni messzi útra, nem vihette el a szabadságlevelet.

Bővebben...
 
Móra Ferenc: A csókai csata

 

Se szeri, se száma annak a sok szép könyvnek, amit a magyar szabadságharcról írtak. Hát még a megíratlan történet mennyi, amit csak egyes vidékek szájhagyománya őrzött meg! Erdő az, nem berek, tenger az, nem patak, vagy legalább az lehetne, míg újabb zord idők el nem temették a negyvennyolcat meg a negyvenkilencet.

Bővebben...
 
Bolgár Katalin: Tilli suliba megy

 

Részlet a Lili és Boti manói című könyvből

Lili napokig azon gondolkodott, hogy lehetne megúszni a félévi bizonyítvány előtti utolsó matekdolgozatot, de sajnos sem a várva várt influenzajárvány nem tört ki, sem rendkívüli hószünetet nem rendeltek el.

Bővebben...
 
Faltisz Roberta - Faltisz Alexandra: Csörgevári vigasságok - részlet

 

Egyszer volt, hol nem volt... Na, azért ez így nem igaz. Nem egyszer volt, hanem már nyolcszor, nyolc éve minden évben egyszer. Azt is tudjuk pontosan, hogy hol: Csörgeváron a Csölösz-tó partján, egy sziklára épült, tündérlakta várkastélyban.

Bővebben...
 
Finy Petra: Rufusz Rafael bemutatkozik

 

Részlet a Bögreúr meséi című könyvből

Rufusz Rafael már elmúlt öt éves, de még mindig többnek mondja magát, ha azt kérdezik tőle, mennyi idős. Szeretne már iskolás lenni. Meg szemüveges, és szívesen kopaszodna is.

Bővebben...
 
Tóth László: Hogyan választottak maguknak királyt a tolvajok?

 

Részlet Az ellopott nagymama című könyvből

Összegyűltek egyszer a tolvajok, hogy királyt válasszanak maguknak. Hogy mennyien voltak, senki nem tudja, mert szép számmal akadtak köztük olyanok is, akikről rendes körülmények között mindenki azt hinné, hogy tisztességes emberek. Csak annyi bizonyos, hogy tengernyien lehettek, mert még a puszta névsorolvasás is hét álló esztendeig tartott.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

2. oldal / 11