Mesetár
Gergely Edó: Mese a liliomról - részlet

 

Volt egyszer egy király, akinek a népét három nyavalya kezdte gyötörni, búskomorságtól szenvedett, gyorsan öregedett és nem születtek gyermekei. Ki is hirdette a király, hogy annak adja a fele királyságát, aki képes megszabadítani a népét ettől a sok csapástól. A csodadoktoroktól kezdve a válogatott cigánylegényekig mindenki próbálkozott a gyógyítással, de senki nem járt sikerrel.

Bővebben...
 
Szabó Zelmira: A piros cinikopter

 

Hol volt, hol nem volt, a üveghegyen túl, ahol a kincskereső vakond túr, élt egy egér, Ciceró. Nagy feltaláló volt Ciceró, éjszaka tudományos munkákon rágta át magát, nappal dolgozott. Volt neki egy becsavaró és kicsavaró foga, egy drótozó és foltozó, egy fűrészelő és egy szerelő foga. Arról volt híres, hogy ő találta fel a cinciklit.

Bővebben...
 
Móricz Zsigmond: A huszár

 

Nyerges Mihály huszárt az ezredese levéllel Gyarmatra küldötte. A huszár átadta a levelet a bírónak. Látására sokan egybesereglettek a bíró házában. Mindenkinek volt katona fia vagy testvére, gondolta, hátha látta a huszár, vagy hallott róla.

Bővebben...
 
A nappal és az éjszaka (indián mese)

 

Valaha régen a sündisznó volt az állatok vezére. Egyszer összehívta alattvalóit, s azt kérdezte tőlük: – Hogyan szeretnétek, legyen mindig éjjel és sötét, vagy legyen mindig nappal és világos?

Bővebben...
 
Csukás István: Süsüke, a sárkánygyerek - részlet

 

Megfőtt az ebéd, aztán kihűlt, a Sárkánylány újra megmelegítette, aztán megint kihűlt, és Süsüke még mindig nem jött meg! A Sárkánylány először mérges lett, azután ideges, azután aggódott. Percenként kiküldte Süsüt a barlang elé, hogy figyeljen, meg jól nyissa ki a szemét.

Bővebben...
 
Szabó Zelmira: Téli félnóta

 

Egyszer volt, hol nem volt, azelőtt, hogy minekutánna lett volna, de hogy, hogy nem, még ma is megvan egy falucska, abban egy házikó, azon egy ablakocska. Azon az ablakon szoktam én kinézni a nagyvilág veteményeskertjére.

Bővebben...
 
Lázár Ervin: A lyukas zokni

 

Volt egyszer egy lyukas zokni. Új korában nem akárki lehetett, mert előkelő anyagból készült, és hetyke kék minták ékeskedtek rajta. De hát most már megöregedett. S mondom, volt rajta egy lyuk. Amolyan pöffeszkedő, cafrangos szegélyű. Bent laktak egy rozoga szekrény legrozogább fiókjának legalján.

Bővebben...
 
Tasnádi István: A kőmajmok háza - részlet

 

A Mágikók háza

Kornél délutáni sétára indult. Három kört kellett mennie a háztömb körül, nem futva, de nem is sétafikálva, erőteljes gyaloglásban, hogy a könnyű testmozgástól megéhezzen vacsora előtt. Anyja megigazította nyakán a könnyű sálat, egy puszit nyomott az arcára, és szelíd erőszakkal kitolta az ajtón.

Bővebben...
 
Igaz Dóra: Holnapra kutya bajod! - Doktormesék - részlet

 

Influenza az óvodában

Emma bánatosan hámozta le magáról a rózsaszín kabátját.  Nem volt kedve ma oviba jönni. Nyirkos, ködös volt a reggel, mintha egy boszorkány a seprűjével szürkévé festette volna az égboltot. A napocska is megijedhetett a szürkeségtől, mert egyetlen sugarát sem küldte elő kikukkantani... És ez azt jelenti, hogy ma nem mennek ki az ovi kertjébe.

Bővebben...
 
May Szilvia - Pikler Éva: Nyáron nyaralunk, télen szerelünk - részlet

 

A kutya fája, füve, bokra - Pudlimász kertészkedik

Egyik nap különös járgány érkezett Imbusz mester autószerelő műhelyébe. Először is alig fért be, olyan nagy volt. Másodszor pedig durrogva pöfögött és rettentő lassan ment.

‒ Imbusz mester, valószínűleg egy tankot hoztak! ‒ rohant hátra Pudlimász a mesterért.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

5. oldal / 12