Mesetár
Arany László: Miért haragszik a disznó a kutyára, a kutya a macskára, a macska az egérre?

 

A disznó egyszer kapott valami kutyabőrös írást, szabadságlevelet. Őrizte, mint a szeme fényét, éjjel-nappal magával hordta; egyszer azonban el kellett neki menni messzi útra, nem vihette el a szabadságlevelet.

Bővebben...
 
Móra Ferenc: A csókai csata

 

Se szeri, se száma annak a sok szép könyvnek, amit a magyar szabadságharcról írtak. Hát még a megíratlan történet mennyi, amit csak egyes vidékek szájhagyománya őrzött meg! Erdő az, nem berek, tenger az, nem patak, vagy legalább az lehetne, míg újabb zord idők el nem temették a negyvennyolcat meg a negyvenkilencet.

Bővebben...
 
Bolgár Katalin: Tilli suliba megy

 

Részlet a Lili és Boti manói című könyvből

Lili napokig azon gondolkodott, hogy lehetne megúszni a félévi bizonyítvány előtti utolsó matekdolgozatot, de sajnos sem a várva várt influenzajárvány nem tört ki, sem rendkívüli hószünetet nem rendeltek el.

Bővebben...
 
Faltisz Roberta - Faltisz Alexandra: Csörgevári vigasságok - részlet

 

Egyszer volt, hol nem volt... Na, azért ez így nem igaz. Nem egyszer volt, hanem már nyolcszor, nyolc éve minden évben egyszer. Azt is tudjuk pontosan, hogy hol: Csörgeváron a Csölösz-tó partján, egy sziklára épült, tündérlakta várkastélyban.

Bővebben...
 
Finy Petra: Rufusz Rafael bemutatkozik

 

Részlet a Bögreúr meséi című könyvből

Rufusz Rafael már elmúlt öt éves, de még mindig többnek mondja magát, ha azt kérdezik tőle, mennyi idős. Szeretne már iskolás lenni. Meg szemüveges, és szívesen kopaszodna is.

Bővebben...
 
Tóth László: Hogyan választottak maguknak királyt a tolvajok?

 

Részlet Az ellopott nagymama című könyvből

Összegyűltek egyszer a tolvajok, hogy királyt válasszanak maguknak. Hogy mennyien voltak, senki nem tudja, mert szép számmal akadtak köztük olyanok is, akikről rendes körülmények között mindenki azt hinné, hogy tisztességes emberek. Csak annyi bizonyos, hogy tengernyien lehettek, mert még a puszta névsorolvasás is hét álló esztendeig tartott.

Bővebben...
 
A kormorán és a dunnalúd (izlandi mese)

 

A kormorán is, meg a dunnalúd is szeretett volna szert tenni jó meleg mellényre. Igen ám, de csak egyetlen ilyen pihés madárruha volt, ők meg ketten vetélkedtek érte. Egyik sem akart engedni. Félő volt azonban, hogy míg civakodnak, ez az egy is elvész, azért hát megegyeztek, azé lesz a tollmellény, aki másnap reggel korábban ébred fel, és hamarabb mutatja meg a másiknak a tengerből felkelő napot.

Bővebben...
 
Mészöly Ágnes - Rofusz Kinga: Hófehér karácsony - részlet

 

Takács néni már sokadszor takarította le a háza előtti kocsibeállót. Lesöpörte a havat mielőtt feldíszítette a karácsonyfát, aztán miután beüzemelte a fára való égősort, mielőtt megterítette a karácsonyi asztalt, aztán lesöpörte terítés után is, aztán mielőtt felvágta a karácsonyi bejglit, majd miután kicsiny kristálytálkákba szedte a nyáron eltett sárgabarackbefőttet.

Bővebben...
 
Fellinger Károly: A kincsesláda - részlet

 

Kukoricás Dzsanga lucaszéke

Hogy is volt, hogy nem? Szél úrfit épphogy kiengedték a zsákjából, máris kedve szottyant szalonnázni. Mangalicaszalonna akadt ugyan, de honnét vegyen hozzá bicsakot? Gondolkodott, majd belenyúlt mélyen a legközelebbi madárijesztő zsebébe.

Bővebben...
 
Adamik Zsolt - Hanga Réka: Bibedombi szörnyhatározó - részlet

 

Puszkapiszka szurtörpe

Ott lakik a bajuszban, tanyája a szakáll, rétje a borosta. Ha vicsorog, így csinál, hogy grrrr. Ha nem, akkor is.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

5. oldal / 13