Tanári szoba - Petres Csizmadia Gabriella rovata

 

Kedves Pedagógusok!

Szokásunktól eltérően ezeken az oldalakon szeptembertől Önökhöz szólunk. Lapunk mese- és versoldalaira kezdettől fogva rendszeresen válogatunk a mai gyerekirodalom, elsősorban a szlovákiai magyar  írók, költők alkotásaiból. A szövegek megértését,  befogadását  játékos feladatokkal is igyekeztünk megkönnyíteni a kisgyerekek számára. Most induló rovatunkban az Önök munkáját, a kortárs gyerekirodalomban való tájékozódást is segíteni szeretnénk.

 

A szerkesztőségEmberséges tündérek, tündéri emberek

 

Az előző lapszámban, az októberi cikkben az irodalmi mesék és meseregények ingadozó boszorkányábrázolásáról számoltam be. Már abban az írásban is utaltam rá, hogy a népmesékben és hiedelmekben a boszorkány jelleme egy tőről fakad a tündérével. Cikksorozatom folytatásában most a tündér karakterével foglalkozom.

Bővebben...
 
A megjavuló boszorkányok

 

Rovatunkban most egy a népmesékben sűrűn előforduló szereplőről, a boszorkányról lesz szó.

Bővebben...
 
Sokfejűség-sokféleség - Sárkányokról szóló kortárs mesék, versek

 

Rovatunkban tematikus szövegajánlásokkal foglalkozunk: olyan mai gyermekirodalmi művekre hívjuk fel a figyelmüket, amikben kortárs köntösbe bújt népmesei szereplőkkel találkozunk. Ezeket a műveket érdemes önálló tanórai feldolgozásként vagy csokorba gyűjtve is megismertetni a gyerekekkel.

Bővebben...