Meskete/Rozprávka
Balla Margit: A Mikulás ajándéka/Darček pre Mikuláša

 

Mikulás Lappföldön lakik, ezt mindenki tudja. December 6-án, a névnapján minden évben innen járja be a világot, és ajándékot visz a gyerekeknek. Szánját rénszarvasok repítik a nagy úton.

Bővebben...
 
Balla Margit: Almaszüret Sünéknél/Ježkovia na zbere jabĺk

 

A süncsalád egy szép őszi reggelen arra ébredt, hogy az almafa alja a kertben terítve van piros almával. Elhatározták, hogy összegyűjtik az almákat. Lesz finom ennivaló a szűkös napokra a kamrában.

Bővebben...
 
Balla Margit: Jónás, a bálna/Veľryba Jonáš

 

Élt egyszer a hatalmas tengerekben egy bálna. Amikor megnőtt, anyuka lett, és született neki egy kisfia, Jónás. A kisbálna együtt úszkált az anyukájával meg a többi bálnával és bálnagyerekkel a mély vizekben északról délre, keletről nyugatra, éppen amerre finom ennivalót találtak.

Bővebben...
 
Balla Margit: Zokni kutya és a postás/Psík Zokni a pán poštár

 

Egyszer volt, hol nem volt, a Fő utcán túl, a Kis Erdőn innen, a piros kerítés mögött élt egy kis fekete kutya, a neve Zokni.

Bővebben...
 
A kisfiú és a teknős/Chlapček a korytnačka

 

Volt egyszer egy kisfiú, aki a nagyszüleivel élt. Apja-anyja már rég meghalt, ezért a nagyszülők nevelték őt. A fiúcska hamar, már kilencéves korában megtanult halászni.

Bővebben...
 
A remete és a vendég/Pustovník a hosť

 

Mondják, hogy Karh földjén élt egy jámbor remete. Egyszer megszállt nála egy vendég. A remete datolyával kínálta.

Bővebben...
 
A kecske és a birka/Koza a ovca

 

Egyszer egy ember vett egy kecskét és egy birkát. Télen az akol, ahol az állatok laktak, nagyon hideg volt. Így hát a kecske és a birka összebújtak, jól melegítették egymást, úgy aludtak.

Bővebben...
 
A holló és a tűz/Havran a oheň

 

Látta egyszer a holló, hogy valami különös dolog úszik a vízen. Dobálták a hullámok nem messzi a parttól, mégsem sodródott kijjebb semmivel a tengeren.

Bővebben...
 
A Hold és a Nap/Mesiac a Slnko

 

A Hold és a Nap régen azon voltak, hogy mindig egy helyen lakjanak. Összehívták az állatokat, gyűlést rendeztek, hogy megvitassák az ügyet. Minden állat beleegyezett, hogy egy helyen lakjanak, csak egy nem. Ez a denevér volt.

Bővebben...
 
A lusta koldus/Lenivý žobrák

 

Találkozott az úton a lusta koldus a vak emberrel. A vak ember egy tarisznyában kenyeret, egy másikban a guszlicáját vitte. Leült ekkor egy ház elé, elővette a hangszerét, és sok szép dalt énekelt és játszott a guszlicán.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 2