Meskete/Rozprávka
Balla Margit: A fenyő és a sasmadár/Borovica a orol

 

Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy sudár, szép szál erdei fenyő a messzi magas hegyekben. Egy hatalmas szikla peremére sodorta a szél még magkorában. Ott megkapaszkodott, és a kevéske földből meg az esővízből táplálkozva erős fává növekedett.

Bővebben...
 
Balla Margit: Két varangy a réten/Dve ropuchy na lúke

 

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy zöld varangy. A patakpartján lakott egy lapos kő alatt. Ott vackolta be magát még ősszel, amikor hidegre fordult az idő, és ő fázni kezdett. De jött a jó idő, egyre többet sütött a nap, és melegedett a talaj is a patakparton. A varangy kinézett a kő alól.

Bővebben...
 
Balla Margit: A hold és a vadmalacok/Diviačiky a Mesiac

 

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy erdő. Abban az erdőben élt egy vaddisznómama a kilenc malacával. A kilenc malac mind vidáman szaladt az anyja után az erdőben, hogy megtanulja, miképp túrja ki a finom falatokat a talajból. Amikor egy-egy ilyen útról hazatértek, olyan szurtosak voltak a malacok, hogy az anyjuk se ismert volna rájuk, ha nem vele együtt járták volna az erdőt.

Bővebben...
 
Balla Margit: Egy téli nap a mezőn/Zimný deň na lúke

 

Élt egyszer egy pocok. A mezőn lakott egy bokor alatt. Napközben élelmet kutatott a környéken, éjszaka pedig olyan mélyen aludt, hogy még azt sem hallotta meg, amikor hatalmas hóviharral megérkezett a mezőre a tél. Reggel aztán kimenni sem tudott a vackából, úgy eltorlaszolta a bejáratot a hó.

Bővebben...
 
Balla Margit: Karácsonyi fények/Vianočné svetlá

 

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy hatalmas erdő. Ez a hatalmas erdő akkora volt, hogy három országot is beterített. A szélén állt egy kicsike házikó. A kicsike házikóban éldegélt egy öreganyó.

Bővebben...
 
Balla Margit: A kisfarkas és a medvebocs/Vĺča a medvieďa

 

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kisfarkas. Jött az ősz, fújta a szél a faleveleket. Jó játék a széllel meg a falevelekkel kergetőzni. És míg kergette őket, a kisfarkas jó messzire elkószált a falkájától. Mire észrevette, hogy eltévedt, a nap már lemenőben volt. A kisfarkas megijedt. Mi lesz vele éjszaka, ha nem talál haza?

Bővebben...
 
Balla Margit: Az egér új lakása/Myškin nový príbytok

 

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy iciri-piciri kis egér a falu szélén egy pajtában, annak is a legsarkában, egy picike kis egérlyukban. Nem sok vizet zavart ott ez a kis egér. Szerényen éldegélt, néha elrágcsált egy-egy búzaszemet valamelyik lyukas zsákból, de csak a csúnyábbakból, és csak módjával, igazán nem csinált nagy kárt.

Bővebben...
 
Balla Margit: Bagolybeszéd/Sovia debata

 

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kis kuvik. A kert végében lakott egy fenyőfán. Napközben a fa odvában szunyókált. Csak éjszaka hallatta a hangját, de akkor nem fogta vissza magát. Rikoltozott órákon át.

Bővebben...
 
Balla Margit: A macska és a pipacsok/Mačka a vlčie maky

 

 

Egy csöndes júniusi este történt, hogy a macska sétára indult. Nem volt ebben semmi különös, minden este körbesétált a környéken, csak hogy megnézze, mi újság. A séta végén aztán, ahogy odaért a nagy tölgyfához, szokásosan leheveredett a fa tövébe.

Bővebben...
 
Balla Margit: A buszozó kismalac/Prasiatko v autobuse

 

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kismalac. A faluvégen lakott, az utolsó ház hatalmas kertjében, pont a kukoricás mellett. A malacka nagyon szerette ezt a kertet. Volt benne mindenféle érdekes: szőlő, barackfa, szilvafa, ribizlibokor, galambok, tyúkok meg egy kakas is. A tyúkokkal meg a kakassal nagyon szeretett a kismalac beszélgetni mindenféle dologról, a galambok elmesélték neki, mi hír a faluban, de barátai voltak a kertbe gyakran ellátogató méhek és darazsak is.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 4