Lapozó
Z. Németh István: Égimeszelő

Z. Németh István: Égimeszelő

 

Fura lény ez az Égimeszelő! Színországban él, magas, vékony termetű (valószínűleg innen a neve), és állandóan meszelget (vagy innen a neve, valószínűleg). Hogy mit meszelget? Hát színeket. Tavasszal halványzöldet, nyáron rózsaszínt, ősszel barnát (mit is lehetne ősszel mást?!), télen meg szürkét (hogy mért nem fehéret? biztos náluk sem esett eleget a hó).

Bővebben...
 
Kányádi Sándor: Világlátott egérke

Kányádi Sándor: Világlátott egérke

 

Nem könnyű az élet bizony még egy apró mezei egérkének sem! Mert amikor megjön a hűvös, esős ősz, azt gondolnád, hogy majd egyszerűen beköltözik a faluba a rokonaihoz telelni. De nem! Nem költözhet a puha, meleg falusi kényelembe, mert a házi egerek nem szívesen látják a szegény mezei rokont. Így aztán egérként nyakába szedi a lábát, és odébbáll.

Bővebben...
 
Angyalbárányok - Magyar legendamesék

Angyalbárányok - Magyar legendamesék

 

Bizony más világ járta még akkor, amikor Szent Péter és Krisztus urunk a földön járt! Vagy nem is?! Hiszen akkor is csak össze-összevesztek az emberek, a férjek a feleségeikkel, a gazdag szomszédok a szegényekkel. És manapság is gyakran elveri a jég a szőlőt, elviszi az ördög a termést. Mi is mondjuk, hogy Uram, Teremtőm! Sokszor fohászkodunk, hogy Jézus, segíts!

Bővebben...
 
Jakob és Wilhelm Grimm: Családi mesék

Jakob és Wilhelm Grimm: Családi mesék

 

Ki ne ismerné Piroska és a farkas, Holle anyó, Hófehérke vagy Csipkerózsika történetét? Hát persze! Ezek mind-mind Grimm-mesék! Vagyis német népmesék, a Grimm testvérek, Jakob és Wilhelm jegyezték le őket vagy kétszáz évvel ezelőtt a német vidékeken. Kötetbe gyűjtötték és kiadták őket. Kereken 200 mese került akkor abba az első Grimm-mesekönyvbe. A legszebbeket közülük azóta sok nyelvre lefordították és sok ezer más mesekönyvbe is beválogatták. Így váltak ismertté, mondhatni, az egész világon.

Bővebben...
 
Pozsár Edit: Pepi kalóz és az elrabolt királylány

Pozsár Edit: Pepi kalóz és az elrabolt királylány

 

Milyen messze van már szeptember, az iskolai év kezdete! Azóta már az elsősök is megtanultak olvasni. Éppen rájuk gondoltam a minap, amikor ez a kis könyv a kezembe került. Hogy miért? Mert Pepi kalóz és az elrabolt királylány történetéről szóló mesekönyv éppen nekik való. (Meg persze a másodikosoknak is!) Hogy miért? Mert jó nagyok benne a betűk, könnyű olvasni. Gyönyörűek az illusztrációk. A történet pedig kalandos.

Bővebben...
 
Ádám Valérián: Csángó mesék

Csángó mesék

 

A varázsgúnyák Őrszeme nem akárki! Egyenest Szent István király parancsára őrzi a gúnyákat, amíg a hold és a nap uralják az eget. S aki a gúnyák varázserejéről nem tud, és óvatlanul magára veszi őket, bizony, nem könnyen szabadul aztán tőlük. Előbb Őrszem társaságában be kell járnia azokat a helyeket, ahol még él Szent István népe: a Csángóföldet. Az utazás negyven napig tart. De milyen út ez!

Bővebben...
 
Tündérkert virágai - Erdélyi gyermekvers-antológia

Tündérkert virágai - Erdélyi gyermekvers-antológia

 

Ennek a verseskötetnek az írói a Tündérkertből üzennek neked. Hogy az merre van? Csak egyenest délnek, aztán keletnek, ha tőlünk indulsz, legtöbbször a nap járásával szemben. Erdélyben. Lehet, jártál is már arra. De ha nem is, Elek apó küldeményei a kisbaconi házából már eljutottak hozzád. Hiszen meséjét a vitéz szabólegényről vagy rókáné mézes-mákos kalácsáról te is olvastad.

Bővebben...
 
Hóc, hóc katona - Bölcsődések verseskönyve

Hóc, hóc katona

 

Akinek van kis testvére, az bizony sűrűn lapozgathatja ezt a könyvet. Mindenkorra talál benne egy éppen megfelelő, odavaló verset. Ha még csak alig egyéves a tesó, a térden lovagoltatásához például jó lesz a Gyí te, paci vagy akár a Hóc, hóc, katona. Amikor az elalvással van gond, kereshet egy altatót. Csiklandozós, kiszámolós, hintáztató játékhoz is talál jó néhány rigmust a kötetben. A kicsit nagyobbaknak vannak aztán a télen, nyáron vagy éppen ősszel mondandó versek, a mondókák esőben, havazásban, az újévi rigmusok, a naphívogatók, a dalok a tavaszról, a szélről, a kakasról, a vonatról. És persze mesét is olvashat a könyvből a tesónak versben mackókról, törökről és tehenekről.

Bővebben...
 
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony

Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony

 

Ez a mese télen, talán éppen karácsony előtt kezdődik. Sűrűn hull a hó, az ablakpárkányon terített asztal várja a galambokat, cinkéket, poszátákat. Cukoranyó mézeskalácsboltjának kirakatában finomabbnál finomabb édességek illatoznak. S ni! Egy egérke ácsingózik a bolt előtt. Cukoranyó megszánja az agyonfagyott, éhes kis jószágot. Befogadja házába. Vaníliaillatban pörkölt mogyorón és mákoskalács-morzsákon élhetne eztán egérkénk. Ám jóformán még bele sem szokik a puha-meleg kényelembe, fura dolog, varázslat történik vele.

Bővebben...
 
Lázár Zsófia - Lázár Ervin: Bogármese

Bogármese

 

Megint egy gyönyörű mesekönyvet mutatok be neked. Rengeteg bogár szerepel benne, és mindegyik gyönyörű. Mert hát milyen is lehetne egy bogár, amelyiknek Csillagszemű a neve, ha nem az, gyönyörű! Vagy egy Szivárványos nevű! Na, hát ők a két főszereplő. Az ő barátságukról szól a mese.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

9. oldal / 10