Mint a makk!
Az izmok és a mozgás

 

Legyünk csak őszinték, a mozgás nagyon is fárasztó dolog! Akár futsz egy picit, akár túrázol, biciklizel, labdázol vagy úszol, érezheted, hogy az izmaidnak milyen keményen kell dolgozniuk. Sőt!

Bővebben...
 
A szemünk és a fények

 

Szeretsz szerelni, szétszedni, összerakni dolgokat? Akkor a szemünk működése biztosan nagyon érdekelni fog. Ez a szervünk ugyanis olyan, mint egy nagyon precíz műszer, amelynek minden egyes része arra lett kitalálva, hogy a tárgyakról visszaverődő fényt –  vagyis a képet, amit magunk előtt látunk –  kivetítse, és az agyunkba továbbítsa, szinte majdnem ugyanúgy, mint egy hagyományos fényképezőgép.

Bővebben...
 
Aludj jól!

 

Nagyon jó érzés kipihenten és frissen ébredni egy kiadós alvás után. De mi is az alvás? Mért kapcsol ki az agyunk egy pillanat alatt, amikor elalszunk? És mitől olyan pihentető az alvás, hogy úgy ébredünk utána, mintha csak egy mobiltelefont töltöttünk volna fel 100 százalékra? Mért van az, hogy néha nem sikerül rendesen kialudni magunkat? Hogyan álmodunk? Csupa izgalmas kérdés, ugye?

Bővebben...
 
Igyál sok folyadékot!

 

Ugye, te is hallottad már ezt a szüleidtől, a tanáraidtól vagy az orvosodtól? Igyál sokat, nehogy kiszáradj! De mért kell sokat inni? És hova tűnik el az a sok folyadék, amit megiszunk? S egyáltalán, mi az, hogy kiszáradás?

Bővebben...
 
Megfázás vagy nátha?

 

Ugye milyen bosszantó, amikor fáj a fejed, a torkod, folyik az orrod, és olyan gyengének érzed magad, hogy legszívesebben bebújnál egy jó puha takaró alá, és egész nap ott vacognál? Nos, ezek mind a nátha tünetei, amit sokan megfázásként emlegetnek. De miért is? Mi köze van ennek a hideghez, és mitől van ez a sokféle tünet? S egyáltalán, hogy lehet belőle kigyógyulni?

Bővebben...
 
Az egészséges táplálkozás

 

Mindig azt halljuk az orvosoktól és a szüleinktől, hogy nem mindegy, mit és mennyit eszünk, iszunk. Sőt az sem, hogy mikor. De vajon mért? Tényleg ennyire fontos a helyes táplálkozás?

Bővebben...
 
Fogak, fogápolás

 

Fogaink nem csak az ételek megrágásban elengedhetetlenek, nélkülük az arcunk is teljesen máshogy nézne ki, mi több, beszédünket sem sokan értenék meg. A fogaknak gyerekeknél és felnőtteknél is meghatározott száma, helyzete és feladata van, ezért nagyon fontos minden egyes fogra vigyázni, rendszeresen tisztítani őket, és kerülni az olyan ételeket, italokat, amik a fogak állapotát rontják.

Bővebben...