Barangoló
A világ legrégibb opálbányái

 

Igen, nálunk Szlovákiában, a Szalánci-hegységben vannak a világ legrégibb opálbányái. Régóta, vagy ötszáz éve ismert a lelőhely, és működtek is a bányák évszázadokon át egyedüliként a világon. Az itt kinyert nemesopált ma is mindenki csodálja.

Bővebben...
 
Bányászati múzeumok

 

Nehéz munka volt régen a bányászoké. naphosszat a sötét mélyben fejtették a szenet, vasércet, nemesfémet. nemegyszer kellett megküzdeniük a bányába betörő vízzel, robbanással vagy omlással.

Bővebben...
 
Erdei kisvasutak

 

Ősszel nagyszerű dolog az erdőben kirándulni. Hát még ha az erdőben kisvasút is van, s hegyen-völgyön, patakokon át vezet az útja! míg pöfög a kisvonat, más dolga sincs a kirándulónak, mint hogy gyönyörködjön a csodás tájban, és teleszívja a tüdejét friss erdei levegővel – már ha nem gőzös húzza a szerelvényt.

Bővebben...
 
Vízimalmok

 

Nyár derekától szorgalmasan duruzsoltak egykor a vízimalmok. Míg csak be nem köszöntöttek a novemberi fagyok, volt munkája a molnároknak bőven.

Bővebben...
 
Portugália

 

Kis ország Portugália (mint Magyarország, akkora), csupán egy vékony csík a világtérképen. Ám a vállalkozó szellemű portugálok egykor − amikor a tengerhajózás tudománya odáig fejlődött − nagy területeket hódítottak meg más kontinenseken, és számtalan lakatlan szigetet benépesítettek. Az egykori hatalmas gyarmatbirodalom öröksége, hogy ma a világon 230 millió ember beszél portugálul, és hét másik országban is hivatalos nyelv a portugál.

Bővebben...
 
Montenegró

 

A neve szerint Montenegró a fekete hegyek országa (monte = hegy, negro = fekete). A montenegróiak saját nyelvükön Crna Gorának mondják, aminek a jelentése ugyanaz. A név találó, mert ez a csöpp ország valóban csupa sziklás hegyből áll, a Dinári-hegység tölti ki szinte az egész területét. A meredek sziklák délen, a csodásan kék Adria partján hirtelen a tengerbe zuhannak.

Bővebben...
 
Olaszország

 

Nagy és gazdag ország a csodás Földközi-tengerbe nyúló, csizma alakú félszigeten. A két legnagyobb szigete a tengernek, Szicília és Szardínia is hozzátartozik. Az olaszok csak úgy emlegetik, hogy a Szépország, a Félsziget, a Csizma.

Bővebben...
 
Észtország

 

Észtország egészen kicsi, még Szlovákiánál is kicsit kisebb, és jóval kevesebb lakosa van. Nagyon szép ország. Egész területe alföld, tele mocsaras-lápos vidékkel és erdőséggel. A legtöbb európai országnál itt jóval nagyobb területet borít erdő.

Bővebben...
 
Az Egyesült Királyság

 

Nem nagy ország, mégis a legnagyobb birodalom volt egykor évszázadokon keresztül a világban, a szárazföldeknek mintegy negyedét uralta. Gyarmatok, különféle államok tartoztak hozzá. Ez volt a Brit Birodalom. A sokféle terület aztán sorban leszakadt róla, az államok függetlenedtek, ma már mindössze néhány pici tengerentúli területe van.

Bővebben...
 
Finnország

 

Az ezer tó országaként szokták emlegetni. Hogy miért? Mert jelentős területét víz borítja, tele van tóval. Vagy 200 ezer tavat tartanak számon, de csaknem ugyanennyi sziget is tartozik hozzá. Hideg ország, itt aztán van hó bőven telente, az ország északi felén fél évig sem olvad el.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 10