Barangoló
Cseppkőbarlangok

 

A cseppkőbarlangok, ha lehet, még a jégbarlangoknál is inkább ámulatba ejtik a látogatókat. Hihetetlen formákban folynak alá vagy törnek a magasba bennük –  a hegy gyomrában –  a cseppkövek. Ráadásul cseppkőbarlang több is van mifelénk, és némelyikben még csónakázni is lehet.

Bővebben...
 
A Világörökség jégcsodája

 

A jégbarlangok nem az ember találmányai, Nem azért alakultak ki, hogy valamilyen módon megkönnyítsék az emberek dolgát. A jégbarlangok a természet csodái. A Dobsinai-jégbarlang a legjelentősebb jégbarlangok közé tartozik a világon.

Bővebben...
 
Sífelvonók a hegyekben

 

Ha nálunk, az alföldön nincs is, de a magashegyekben télen van hó. lehet síelni, szánkózni, közben teleszívni a tüdőt jó friss hegyi levegővel. Csak az nem jó, ha sorba kell állni és sokat kell várni a sífelvonóra. De mi is az a sífelvonó, és miért érdemes megvárni, hogy sorra kerüljünk és felszállhassunk rá?

Bővebben...
 
A világ legrégibb opálbányái

 

Igen, nálunk Szlovákiában, a Szalánci-hegységben vannak a világ legrégibb opálbányái. Régóta, vagy ötszáz éve ismert a lelőhely, és működtek is a bányák évszázadokon át egyedüliként a világon. Az itt kinyert nemesopált ma is mindenki csodálja.

Bővebben...
 
Bányászati múzeumok

 

Nehéz munka volt régen a bányászoké. naphosszat a sötét mélyben fejtették a szenet, vasércet, nemesfémet. nemegyszer kellett megküzdeniük a bányába betörő vízzel, robbanással vagy omlással.

Bővebben...
 
Erdei kisvasutak

 

Ősszel nagyszerű dolog az erdőben kirándulni. Hát még ha az erdőben kisvasút is van, s hegyen-völgyön, patakokon át vezet az útja! míg pöfög a kisvonat, más dolga sincs a kirándulónak, mint hogy gyönyörködjön a csodás tájban, és teleszívja a tüdejét friss erdei levegővel – már ha nem gőzös húzza a szerelvényt.

Bővebben...
 
Vízimalmok

 

Nyár derekától szorgalmasan duruzsoltak egykor a vízimalmok. Míg csak be nem köszöntöttek a novemberi fagyok, volt munkája a molnároknak bőven.

Bővebben...
 
Portugália

 

Kis ország Portugália (mint Magyarország, akkora), csupán egy vékony csík a világtérképen. Ám a vállalkozó szellemű portugálok egykor − amikor a tengerhajózás tudománya odáig fejlődött − nagy területeket hódítottak meg más kontinenseken, és számtalan lakatlan szigetet benépesítettek. Az egykori hatalmas gyarmatbirodalom öröksége, hogy ma a világon 230 millió ember beszél portugálul, és hét másik országban is hivatalos nyelv a portugál.

Bővebben...
 
Montenegró

 

A neve szerint Montenegró a fekete hegyek országa (monte = hegy, negro = fekete). A montenegróiak saját nyelvükön Crna Gorának mondják, aminek a jelentése ugyanaz. A név találó, mert ez a csöpp ország valóban csupa sziklás hegyből áll, a Dinári-hegység tölti ki szinte az egész területét. A meredek sziklák délen, a csodásan kék Adria partján hirtelen a tengerbe zuhannak.

Bővebben...
 
Olaszország

 

Nagy és gazdag ország a csodás Földközi-tengerbe nyúló, csizma alakú félszigeten. A két legnagyobb szigete a tengernek, Szicília és Szardínia is hozzátartozik. Az olaszok csak úgy emlegetik, hogy a Szépország, a Félsziget, a Csizma.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 11