Barangoló
Portugália

 

Kis ország Portugália (mint Magyarország, akkora), csupán egy vékony csík a világtérképen. Ám a vállalkozó szellemű portugálok egykor − amikor a tengerhajózás tudománya odáig fejlődött − nagy területeket hódítottak meg más kontinenseken, és számtalan lakatlan szigetet benépesítettek. Az egykori hatalmas gyarmatbirodalom öröksége, hogy ma a világon 230 millió ember beszél portugálul, és hét másik országban is hivatalos nyelv a portugál.

Bővebben...
 
Montenegró

 

A neve szerint Montenegró a fekete hegyek országa (monte = hegy, negro = fekete). A montenegróiak saját nyelvükön Crna Gorának mondják, aminek a jelentése ugyanaz. A név találó, mert ez a csöpp ország valóban csupa sziklás hegyből áll, a Dinári-hegység tölti ki szinte az egész területét. A meredek sziklák délen, a csodásan kék Adria partján hirtelen a tengerbe zuhannak.

Bővebben...
 
Olaszország

 

Nagy és gazdag ország a csodás Földközi-tengerbe nyúló, csizma alakú félszigeten. A két legnagyobb szigete a tengernek, Szicília és Szardínia is hozzátartozik. Az olaszok csak úgy emlegetik, hogy a Szépország, a Félsziget, a Csizma.

Bővebben...
 
Észtország

 

Észtország egészen kicsi, még Szlovákiánál is kicsit kisebb, és jóval kevesebb lakosa van. Nagyon szép ország. Egész területe alföld, tele mocsaras-lápos vidékkel és erdőséggel. A legtöbb európai országnál itt jóval nagyobb területet borít erdő.

Bővebben...
 
Az Egyesült Királyság

 

Nem nagy ország, mégis a legnagyobb birodalom volt egykor évszázadokon keresztül a világban, a szárazföldeknek mintegy negyedét uralta. Gyarmatok, különféle államok tartoztak hozzá. Ez volt a Brit Birodalom. A sokféle terület aztán sorban leszakadt róla, az államok függetlenedtek, ma már mindössze néhány pici tengerentúli területe van.

Bővebben...
 
Finnország

 

Az ezer tó országaként szokták emlegetni. Hogy miért? Mert jelentős területét víz borítja, tele van tóval. Vagy 200 ezer tavat tartanak számon, de csaknem ugyanennyi sziget is tartozik hozzá. Hideg ország, itt aztán van hó bőven telente, az ország északi felén fél évig sem olvad el.

Bővebben...
 
Csehország

 

Csehországgal nemcsak szomszédos Szlovákia, de nem is olyan régen még egy államot alkotott vele. Ez volt Csehszlovákia, 1993-ban vált szét két államra. A csehek és a szlovákok azóta is jól megértik egymást. A nyelvük olyan közel áll egymáshoz, hogy nem kell tolmács, anélkül is értik, mit mond a másik. Csehországot Európa ékszerdobozának szokták nevezni, mert olyan gyönyörű. Tele van szép tájakkal, hegyekkel, várakkal, kastélyokkal.

Bővebben...
 
Ausztria

 

Gyönyörű, zöld ország, területének csaknem felét erdők borítják. Hogyne, hiszen nagy része hegyvidék, itt emelkednek az Alpok hófödte csúcsai. Igaz, a felmelegedés miatt mostanában ezeken is egyre inkább zsugorodik a hótakaró, eltűnnek a gleccserek − a téli sportokat, a síelést kedvelők nagy szomorúságára.

Bővebben...
 
Románia

 

Zord hegyek, érintetlen erdőségek, a síkságokon beláthatatlan kukoricatáblák, aprócska falvak, ódon városkák, pazar tengerpart, a Duna-delta védett növény- és állatvilága − ez mind egyszerre jellemzi és vonzza a turistákat ebbe a páratlanul szép országba. Nem kell messzire mennünk, hiszen Románia itt van a szomszédban.

Bővebben...
 
Horvátország

 

Merre kirándultál a nyáron? Talán a tengerhez is eljutottál? Hozzánk a legközelebb az Adriai-tenger van. Sok magyar és szlovák család üdül nyaranta a partjainál, mégpedig leginkább Horvátországban. Horvátországnak van a leghosszabb és legszebb tengerpartja az Adrián.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

2. oldal / 11