Barangoló
Grönland

 

A jég és a hó birodalma, területének túlnyomó részét jégpáncél borítja. A jégtakaró vastagsága néhol a 3 kilométert is eléri. Egyedül a tengerpartok mentén van, alig 20 kilométernyi hosszan jégmentes terület. Mégis élnek itt emberek: a grönlandiak. Európához tartozónak vallják magukat, hiszen a sziget hosszú ideig Dánia gyarmata volt. Földrajzilag viszont Amerikához tartozik, mert valójában egy olyan földdarab, amely az amerikai kontinensről szakadt le hajdanán.

Bővebben...
 
Izland

 

Ez a zord éghajlatú sziget fenn, északon az Atlanti-óceánban minden zordsága és kopársága ellenére hihetetlenül színes. Az egykor pöfékelő tűzhányók sárgás-vöröses, kékes-zöldes narancs és fekete színekben pompázó hegyvonulatokat hagytak maguk után. Az év felét a sarki fény teszi káprázatossá. Sok turista a föld alól előtörő, meleg vizű források, a gejzírek, mások a vízesések látványáért látogat ide.

Bővebben...
 
Lengyelország

 

Amikor Mimó és manó barátai a jeti vállán ücsörögve egy délután hétmérföldes léptekkel bejárták a Magas-Tátrát, észre sem vették, hogy mikor voltak éppen Szlovákiában, és mikor léptek át a szomszédos Lengyelországba. Hiszen a hegyeknek, fáknak, a madaraknak és medvéknek, jetiknek és manóknak mindegy, hogy az emberek hol húzzák meg térképeiken az országhatárokat!

Bővebben...
 
Nyáron a Magas-Tátrában

 

Amint véget ért az iskolaév, Mimó megkezdte kalandos utazását. Első útja a Magas-Tátrába vezetett. Jól döntött, hiszen a nagy hegyekben nyáron is hűvöset lehelnek a hatalmas fenyvesek, túrázni, hegyet mászni és a csodás tájban gyönyörködni itt aztán ilyenkor kitűnően lehet.

Bővebben...
 
Várról várra - Csáky úr vára, Léva

 

Ez a vár nem bevehetetlen hegyormon, nem is ingoványban, hanem sík vidéken, egy kis dombtetőn épült, nem messze a Garamtól. Romjai ma Léva város közepén meredeznek, köréjük épült a város. Királyi vár volt először, Béla király emeltette a tatárok pusztítása után.

Bővebben...
 
Várról várra - Lednic, a kincses vár

 

A Fehér-Kárpátokban áll ez a kicsiny hegyi vár. Közel s távoli vidék legmegközelíthetettlenebb erőssége volt egykor. Meredek és csipkés kősziklára épült. Az alsó várból sziklába vágott alagúton lehetett feljutni a felső várba. Onnan tovább megintcsak meredek és hosszú, sziklába vágott lépcsősor vezetett az építmény legfelsőbb szintjére, a figyelőtoronyba, ahonnan viszont gyönyörű kilátás nyílt a nagy erdőségekkel borított hegyekre, egészen a Vág folyó völgyéig.

Bővebben...
 
Várról várra - Krasznahorka

 

Egy dombtetőn emelkedik ez a gyönyörű vár Gömörben. Hosszú évszázadokon át az Andrássy család tulajdona volt. Tornyokkal, bástyákkal erősített falait ők építették át az újabb kor igényei szerint először szép várkastéllyá, végül pompás palotává.

Bővebben...
 
Várról várra - Csetnek

 

Rozsnyótól nem messzire, sík területen áll a csetneki vár. A Bebek család őse, a hagyomány szerint egy juhász építette még hat más gömöri várral együtt. Vízi várnak mondták, mert nem megközelíthetetlen kősziklák, hanem átjárhatatlan mocsarak és vízfolyások nyújtottak védelmet a falai közt élőknek.

Bővebben...
 
Várról várra - Likava

 

A Vág folyó partján, Rózsahegy városával szemközt magasodik Likava vára egy meredek kősziklán. Királyi vár volt egykor, a Lengyelországba vezető utat védte több más liptói erősséggel együtt. Amint a régi időkben a várak általában, Likva is sokszor cserélt gazdát, adták-vették, ajándékozták a hozzátartozó nagy birtokkal együtt a királyok és nagyurak, akárcsak manapság a jól jövedelmező vagy éppen csődbe ment nagy vállalatokat, gyárakat szokás.

Bővebben...
 
Várról várra - Murány, a szépasszony vára

 

Murány vára magasan emelkedett egykor a Rima és a Murány folyó völgye közt egy kiugró sziklaszirten a hegyekben.  Nehezen lehetett bevenni, de még ide feljutni sem volt egyszerű, az élelmet is csak láncon húzták föl a vár népének. Fénykorát akkor élte, amikor a Széchy grófok laktak benne több generáción keresztül.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Következő > Utolsó >>

2. oldal / 9