Barangoló
Várról várra - Lubló, a királyok vára

 

A Poprád folyó fölött, a Szepességben magasodik egy dombtetőn Lubló vára . Komoly erősség  volt ez valaha, a Lengyelországba vezető utat felügyelték a falai közül. A magyar királyok birtokolták, s királyi fenségek adtak itt egymásnak találkozót. Béla király a leányának, Kunigundának ajándékozta hozományaként sok hozzá tartozó földbirtokkal együtt, amikor az férjhez ment a lengyel királyhoz.

Bővebben...
 
Várról várra - Kékkő, a sárkányos vár

 

A Korponai-hegyek és az Ipoly-völgy találkozásánál magasodik Kékkő vára egy dombon. A híres Balassa család ősei erősítették meg s építették olyan jelentősre, hogy 150 évig végvárként szolgált a török elleni harcokban.  Ali bég egyszer mégis bevette, s néhány évig a törökök laktak benne. A bég nagy gondot fordított a sok ostromot megélt erősségre, még a kapuit, tornyát is megújíttatta.

Bővebben...
 
Várról várra - Csóri vajda vára

 

A nagyidai várnak mára csak a nyoma maradt: a vár sánca és az árkai. Falait rég leromboltatta a császár. Emlékét annál jobban őrzi Arany János vígeposza a nagyidai várvédő cigányokról. Történt ugyanis, hogy Ferdinánd császár serege 20 napig ostromolta Nagyidát, mégsem tudta bevenni. Éppen elvonultak volna a falak alól, amikor Csóri vajda és várvédő cigányai határtalan örömükben ‒ s magukról megfeledkezve ‒ elárulták, hogy nekik meg éppen elfogyott a puskaporuk. Így lett vége a dicsőségnek és a várnak, amelyet Perényi Péter őse építtetett, és egyszer még Izabella királyné is megpihent a falai közt. Míg állt, ez a vár védte a Kassától délre, a Rozsnyó felé vezető országutat és a közeli aranybányákat.

Bővebben...
 
Várról várra - Érsekújvár

 

Az 1663-dik esztendőben egy sokat tanult, eszes, szemfüles, bátor s amellett kellemes hangú török férfi poroszkált fekete lován Párkány felől Érsekújvár iránt. Három szolgája kísérte, mert egy jobbfajta úrnak legalább ennyi szolgája illett, hogy legyen. Ez a jeles úr a fényesarcú török szultán, azaz a padisah hatalmas birodalmának minden zegét-zugát, tengerét, szigetét bekalandozta már, s most éppen Üngürisztán, azaz Magyarország következett a megtekintésben.

Bővebben...
 
Kirándulás Kiszucában

 

Nyáron kerékpárral kirándulni a legjobb. Jó az idő, és a két keréken komótosan gurulva semmilyen látnivaló nem suhan el észrevétlenül a kiránduló szeme előtt. Tina és Toby ezért júniusban Kiszucába kirándulnak, ahol jól kijelöltek és kiválóak a turistautak, szinte az egész régiót körbe lehet járni rajtuk.

Bővebben...
 
Kirándulás a Garam mentén

 

Tina és Toby májusban a Garam mentén kirándul. Ott, ahol ez a kedves folyó még csak kis patakként csörgedezik a hegyek között, szép tájakon, Szlovákia kellős közepén.

Bővebben...
 
Kirándulás a Vág völgyében

 

Végre kitavaszodott, igazi jó idő van. Tina és Toby áprilisban a Vág völgyében kirándul. A folyóvölgy legszebb és legromantikusabb részén túráznak. Ott, ahol még hegyek között hömpölyög a folyó, s két oldalról erdőkkel borított hátak, meredek sziklák, a sziklacsúcsokon magasba törő várak, a hegyoldalakban várkastélyok és ódon városkák kísérik az útját.

Bővebben...
 
Kirándulás Sárosban

 

Tina és Toby márciusban Sárosban kirándul. Nem mintha a tél örömei, a hó és jég után most a tavaszi esőknek és a sárnak szeretnének örvendezni. Dehogy! Különben is, ki tudja, miért nevezték el ezt a vidéket éppen a sárról (egészen pontosan Sáros váráról)!

Bővebben...
 
Kirándulás Árvában

 

Árva Szlovákia leghidegebb része. Februárban itt még véletlenül sem tavaszodik. Tina és Toby éppen ezért kirándul februárban Árvába. Még egyszer élvezni szeretnék az idei telet.

Bővebben...
 
Kirándulás a Magas-Tátrában

 

Tina és Toby januárban a Magas-Tátrában túráznak.  Ilyenkor ott nagyon sok a hó. Sokan töltik a Tátrában síeléssel a téli szünidőt. Csúszkálnak a sípályákon, vagy futósílécet csatolnak fel, és azokon siklanak végig az erdei ösvényeken. Nagyszerű dolog sílécen bejárni a tájat a jó friss hegyi levegőn. A Magas-Tátra a világon a legkisebb területű magashegység. Nevezetes arról, hogy hirtelen változik az időjárása. Nyáron is megtörténhet, hogy az erős napsütés után másnap olyan hideg van, hogy a téli ruhákat is elő kell venni.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Következő > Utolsó >>

3. oldal / 9