Barangoló
Az Ipoly mentén

 

A kedves, kacskaringós Ipoly folyó mentén barangolunk. A folyóvölgyet északról is, délről is hegyek határolják. A táj szépségének és értékeinek megőrzése fontos az itt élő emberek számára. De nemcsak nekik, valamennyiünknek. A vidék része az Európai Unió védett területei rendszerének, a Natura 2000-nek. Értékes és veszélyeztetett növény- és állatfajaira különösen vigyáznak a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban.

Bővebben...
 
Gömörországban

 

Dimbes-dombos ez a táj. Errefelé bányászták egykor a legjobb agyagot. Olyan cserépedényt készítettek belőle az itteni fazekasok, amelynek nem volt párja az országban. A legjobban állta a forróságot a tűzhelyen.

Bővebben...
 
A Kis-Duna mentén

 

Nem is olyan kicsi ez a folyó, csak a Nagy- vagy Öreg-Dunához képest az. A Duna-ágak között mindenesetre ez a legnagyobb és a leghosszabb. 135 kilométer hosszan folyik Pozsonytól egészen Komáromig. Északról határolja a Csallóközt, Európa legnagyobb folyami szigetét.

Bővebben...
 
Tokaj-Hegyalja

 

Manóval ezen az őszön is útnak indulunk.  Gyönyörű tájakon barangolunk, sok emberrel találkozunk, sok érdekeset hallunk majd. Gyere te is velünk! Szeptemberben merre is vennénk az irányt másfelé, mint szőlőtermő tájra, borvidékre. Hiszen ősz elején érik a szőlő és kezdődik a szüret.

Bővebben...
 
Várról várra - Végles

Végles

 

A zólyomi erdőség szélén, ahol a Szalatna patak a Garam folyóba ömlik, ott emelkedik Végles vára. Királyi birtok volt sokáig, Nagy Lajosnak meg Mátyás királynak is kedvelt tartózkodási helye vadászatok idején.

Bővebben...
 
Várról várra - A korlátkői vár

A korlátkői vár

 

Korlátkő várát az első magyar királyok, az Árpád-háziak építették. Innen ellenőrizték a Kis-Kárpátok hegyvonulatán át Csehországba vezető utat. Az erősségnek az évszázadok alatt számos tulajdonosa volt.

Bővebben...
 
Várról várra - Csábrág

Csábrág vára

 

Ez a vár a Korponai hegyek között meredezik egy dombon. Arról lett híres, hogy rablólovagok szerezték meg maguknak egy időben, és innen fosztogatták a környéket.

Bővebben...
 
Várról várra - A selmeci Leányvár

A selmeci Leányvár

 

Az aranyban, ezüstben egykor oly gazdag hegyek közt fekszik a város, Selmecbánya. Hosszú századokon át német bányászok lakták. A város szélén magasodik a Leányvár. Ennek a várnak a regéje is a gazdagságról szól.

Bővebben...
 
Várról várra - Hricsó

Hricsó vára

 

Zsolna városától nem messzire, a Vág folyó mellett állt egykor Hricsó vára. A folyó itt akkora sebességgel rohan a hegyek között, hogy akár az embert is könnyedén elsodorja. A vár egy sziklaormon magasodott fölé. Az idő vasfoga az építményt mára annyira megrágta, hogy a környező sziklákhoz hasonlít inkább, semmint várra.

Bővebben...
 
Várról várra - Zboró

Zboró vára

 

Ez a vár a lengyel határ közelében, egy erdővel benőtt hegy tetején áll, Zboró falu mellett. Másként Makovica várának is mondják. A legenda szerint ugyanis egy Makó nevű vitéz építette.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Következő > Utolsó >>

6. oldal / 9