Barangoló
Várról várra - Csejte

Csejte

 

A Vág folyó völgyében, hegyek között, egy kopár magaslaton áll Csejte vára. Vagy hét évszázada emelkedik a táj fölé és figyeli a járó-kelő embereket. Fellegvárában palota, torony és kápolna is volt. Ezekből már nem sok látszik, az egykori erősség ma rom.

Bővebben...
 
Várról várra - Vöröskő

Vöröskő

 

A Kis-Kárpátok hegyvonulatának legjelentősebb vára Vöröskő. Egy patak feletti erdős magaslaton emelkedik. Ez a pompás vár egykor Magyarország nyugati határát védte, és csak néhány kilométerre van Pozsonytól, a koronázó várostól. Nevét a domb vörös színű kőzetéről kapta.

Bővebben...
 
Várról várra - Árva

Árva vára

 

Árva vára az Árva folyó mély völgye fölé, egy kimagasló, kopár sziklára épült. A legszebb, legépebben megmaradt és a leglátogatottabb vár ma Szlovákiában. Hogy mikor és ki építette? Nem tudjuk.

Bővebben...
 
Várról várra - Beckó

Beckó vára

 

Beckó vára a Vág folyó felső szakaszán, egy kiugró sziklaszirtre épült. A legrégibb várak közé tartozik az országban. Egy legenda szerint a lengyel származású Stibor vajda építtette, mégpedig kedvenc udvari bolondjának, Beckónak. Innen a neve is, de az a másik neve is, hogy Bolondóc.

Bővebben...
 
A miskolci állatkertben

Miskolci állatkert

 

A miskolci Magyarország egyik legfiatalabb vadasparkja, alig harminc éve alapították. De akár a legrégibbnek is tekinthetnénk, mert valamikor, sok száz évvel ezelőtt Nagy Lajos király vadaskertje is éppen itt, ezen a helyen volt.

Bővebben...
 
A legnagyobb sziget

Csallóköz

 

Sehol egy domb, sehol egy emelkedő. Sík ez a táj, mint az asztal. A sárguló gabonatáblákat is csak a szél fodrozza. Itt-ott egy-egy erdősáv, némelyik furcsán, hosszan kanyarog. A lombok alatt ott talán víz folydogál. A Csallóközben járunk, Európa legnagyobb szigetén.

Bővebben...
 
A jászberényi állatkertben

Jászberényi arborétum

 

A jászberényi Magyarország egyik legkisebb állatkertje. Mindössze négyhektáros területen fekszik, de aki ezt és a hozzátartozó arborétumot bejárja, egyedülálló élményben lesz része.

Bővebben...
 
Ahol még a király is kapált

Rimaszombat

 

Lankás dombok közt, lombosodó tavaszi erdőkben kanyarog az út. A távolból néha magas hegyek csúcsai buknak elő, némelyiken még fehérít a hósapka. Aztán vége az erdőségnek, kinyílik a táj, és legurulunk egy lapos völgybe: a Rima folyó partjára. Éppen Gömörország fővárosába.

Bővebben...
 
A győri állatkertben

Győri állatkert Madárház

 

Ez az állatkert Xantus János, a híres utazó és természettudós nevét viseli. A Kárpát-medencében őshonos fajok, Afrikából és Dél-Amerikából származó egzotikus állatok a lakói. A látogatók erdei utakon, árnyas platánfák közt sétálgatva figyelhetik meg az életüket.

Bővebben...
 
A három folyó városa

Komárom Főtér

 

Első tavaszi utunk vizek partjára vezet, három folyó találkozásához a Csallóköz csücskébe. Ilyenkor itt a füzek és nyárfák rügyezésétől illatos a levegő. Áradnak a folyók, sietve szállítják a hegyekben megolvadt havat a tengerbe.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Következő > Utolsó >>

7. oldal / 9