Barangoló
A koronázó város

Pozsony, Bratislava

 

Ha a síkság felől érkezel, azt hinnéd, hamarosan magas hegyek közé jutsz. Pedig dehogy! A Kis-Kárpátok nem magas hegység, csak annak tűnik, mert hirtelen emelkedik ki a lapos környezetéből. Természetjárók, kirándulók kedvelt helye. Sok látnivaló, vár, rom, kastély van errefelé. És a lábánál fekszik Szlovákia fővárosa, Pozsony.

Bővebben...
 
A pozsonyi állatkert

A pozsonyi állatkert

 

Egy főváros sem lehet meg állatkert nélkül. Hogy is nézne ki az! Szlovákia fővárosa ráadásul olyan állatparkkal dicsekedhet, amilyen nincs akárhol a világban. Hatalmas területen fekszik, a városnak azon a részén a Malomvölgyben (Mlynská dolina), amelyik már benyúlik az erdőbe a Kis-Kárpátok oldalában. Pozsony kedvelt látványosságai közé tartozik ez a hely.

Bővebben...
 
A bajmóci állatkertben

A bajmóci állatkert

 

Bajmóc nem véletlenül vált igen kedvelt kirándulóhellyé az elmúlt évtizedekben. Minden adottsága megvan ugyanis ahhoz, hogy tömegével fogadja és sok érdekességet nyújtson az ide látogatóknak. Van a városban termálfürdő, egy régi vár és egy nagy állatkert is.

Bővebben...
 
A barlangok országában

Domica-barlang

 

A dimbes-dombos Gömörországban barangolunk. Hogy az merre van? Nem messzi tőletek, itt, minálunk! Nem is külön ország ez persze, hanem csak annak mondják azok, akik itt születtek, itt laknak, akiknek kedves ez a táj, akik ragaszkodnak a szülőföldjükhöz.

Bővebben...
 
Téli állatkert

Barna medve

 

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az állatkertek télen „kihaltak”, téli álmot alszanak, pedig ez a feltételezés nagy általánosságban nem igaz. Persze vannak olyan állatok, amelyek ilyenkor védettebb elhelyezést igényelnek, és mondjuk fűtött kifutókban, vagy állatházakban vészelik át a leghidegebb napokat, de olyan állatfaj, amelyik egész télre teljesen visszavonul, csak egy-kettő van.

Bővebben...
 
A malomban – múzeumban

A jókai vízimalom

 

Jártál már malomban? Láttad, hogy őrlik meg a búzát? Mint öntik fel a garatra, hány kövön darálják, hányszor szitálják-rostálják? Milyen hosszú munka, míg liszt lesz belőle! Hogy aztán süthessék a finom kenyeret a pékek!

Bővebben...
 
A Central Park állatkertje

Central Park Zoo

 

New York Manhattan nevű városrészének a közepén található a Central Park. Ez a park a Nagy Almának is nevezett város zöld szíve, a helyi lakosok kedvelt kiránduló- és pihenőhelye. A több mint 150 éves parkban, a mesterséges tavak, árnyas sétányok, korcsolyapályák és játszóterek között található a világ egyik legérdekesebb állatkertje.

Bővebben...
 
Hol laktak a királyok?

A budai királyi palota

 

Volt egyszer egy király. A palotája kertjében állt egy aranyalmafa. Az istállójában volt tizenkét ló.

Ugye, milyen sok mesében lehet olvasni a királyokról?! De a palotákról, ahol a királyok laktak a feleségükkel meg a gyerekeikkel, a három királyfival vagy a három királykisasszonnyal, elég kevés említés esik. Pedig volna mit regélni ezekről a pompás épületekről. Hiszen gyakran az ország legnagyobb, legpazarabb építményei voltak.

Bővebben...
 
A legrégibb állatkert

Panda

 

Mária Terézia osztrák császárnő és magyar királynő már gyerekkorában rajongott családjának schönbrunni kastélyáért és annak csodaszép kertjéért. Nem véletlen, hogy itt rendezte be rezidenciáját, és az épületet is átalakíttatta saját ízlésének megfelelően. Férje, a természetért rajongó Lotharingiai Ferenc pedig úgy gondolta, hogy a kastély hátsó udvarában jól mutatna egy vadaspark, amellyel a királyi udvar lakóit és vendégeit egyaránt el lehet kápráztatni.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Következő > Utolsó >>

9. oldal / 9