Gepárd

 

Kit ne érdekelnének a rekordok? A versenyek, az elért helyezések, a csúcsteljesítmények. A legjobbak, a legügyesebbek, legkitartóbbak… Legek bőven vannak az állatvilágban is. Most ezekből válogatunk. Képzeletbeli bajnokságunkon először a leggyorsabb állatokat vesszük szemügyre.

Csimpánz

 

Sorozatunknak ebben a részében nem hirdetünk abszolút győztest, mert az állatok intelligenciáját tudományos eszközökkel nehéz mérni, így a legokosabbak rangsorát is igen körülményes lenne meghatározni. Ezért inkább a legérdekesebb példákból válogattunk.

Kétujjú lajhár

 

Legyen szó most a leglustábbakról! Vagyis hát azokról az állatokról, amelyeket mi, emberek az életmódjuk vagy akár csak a megjelenésük miatt is a legkényelmesebbeknek tartunk. Pedig igazából nem lusták ők, csak szerencsések, hogy szépen, gondtalanul és kényelmesen élhetnek.

Közönséges ara

 

Meddig élnek az állatok? A vadon élők korát sokáig nehezen tudta meghatározni az ember. Manapság a modern eszközökkel ez már nem gond. Ennek ellenére gyakran még ma is meglepő dolgok derülnek ki némelyik állat életkoráról.

Afrikai elefánt

 

Igazi nehézsúlyúakról lesz most szó, a legnagyobb emlősökről. Méreteik ellenére ezek a hatalmas élőlények egyáltalán nem félelmetesek, sőt, nagyon is barátságosak és kedvesek. Nem véletlen, hogy sok mesében is találkozhatunk velük!

Vad jak

 

A világ legmagasabb hegysége a Himalája Ázsiában. Az éghajlat, a levegő és a terepviszonyok itt teljesen eltérnek a világ más tájain tapasztalhatóktól. Nem csoda, hogy a magashegység állatvilága is egészen egyedülálló.

Csita

 

Olyan állatokról lesz most szó, akiknek a nevét az egész világ ismeri. Ugyan valószínűleg egyikük sem akart híres lenni (mint sok ember). A hírnév és a szabadság közül ők talán inkább az utóbbit választották volna.

Indiai kobra

 

Ezeket az állatokat két okból is jobb messze elkerülni. Egyrészt azért, mert nem túl bizalomgerjesztő a külsejük, másrészt pedig azért, mert méreganyagot bocsáthatnak ki. Akad köztük olyan, amelyiknek egyetlen adag mérge akár egy egész marhacsordával is képes végezni.

Hosszúfarkú erszényespele

 

Első ránézésre védteleneknek tűnnek. Csakhogy apró termetük jóval több előnnyel, mint hátránnyal jár. Elsősorban ugyanis rovarevők, s ez azt jelenti, hogy bőven van számukra táplálék, súlyuknál fogva a fák legvékonyabb ágain is bármikor könnyedén ugrálhatnak, és a talaj legkisebb mélyedése is barlang a számukra, ahol elrejtőzhetnek. Lássuk tehát a legkisebb emlősöket!

Orrszarvúbogár

 

Sorozatunk végén egy képzeletbeli állati olimpiára látogatunk. A versenyzők közt különleges és teljesen hétköznapi állatok egyaránt vannak. A győztesek teljesítménye azonban minden esetben lenyűgöző, méltán váltja ki a csodálatunkat.