Csukás Istvánnak biztosan sok meséjét ismeritek. Híres mesehőseiről, Süsüről, az egyfejű sárkányról, Pom Pomról, Mirr-Murról, Gombóc Artúrról ráadásul nemcsak a könyvekben olvashattok, hanem színpadon, rajzfilmekben is találkozhattok velük. Most megismerkedhettek Ágacskával, először Kassán, a Thália színpadán, aztán biztosan még sok más városban és faluban is.

 

Rengeteg tábor volt 2023 nyarán, és sokféle. Egyikben lovagolni lehetett, másikban evezni naphosszat a Dunán. Volt, ahol a csillagos eget fürkészték éjszakánként a táborozók (nappal aztán persze aludtak délig), és volt, ahol kézműveskedtek, szőttek-fontak, faragtak, agyagoztak.

 

2023 májusának végén újra megnyitotta kapuit a Meseváros Dunaszerdahelyen. Húsznál is több báb- és színjátszó csoport mutatkozott be a Csallóköz fővárosában. Négy napon át tartott a nemes vetélkedés, persze mindenki nyerni akart. Nyert is! Rengeteg díjat kiosztott a zsűri, bronz-, ezüst-, arany-, sőt még két gyémántsávos minősítést is.

 

Egy olyan mesejátékot mutatott be 2023 májusának végén a Jókai Színház Komáromban, amit eddig még sehol sem játszottak, ez volt a darab első, vagyis ősbemutatója. N. Tóth Anikó írta egy pályázatra, ahol az övé lett a győztes mű.

 

Hogy milyen volt a grund, az a darabka föld, ahol a Pál utcai fiúk életre-halálra vívták nagy csatáikat a vörösingesekkel, azt most a színházban is megnézhetitek Komáromban. Molnár Ferenc regényét zenés darabként, nagyszabású musical formájában állította színpadra a Jókai társulata.

 

A gyerekekkel is ünnepelt a Bányászati Múzeum Rozsnyón. 120. születésnapja alkalmából ősszel rajzpályázatot hirdetett az iskolások számára A Bányászati Múzeum a gyerekek szemével címmel. A pályaművek bármilyen technikával készülhettek, a megkötés csupán a témát illetően volt, annyi, hogy az alkotások valamiképpen a múzeumról, a tekintélyes 120 éves történetéről szóljanak.

 

Bizony, régen volt! Mégis a mai gyerekek is, akik magyar iskolába járnak, mind fújják az Anyám tyúkját, a kurta kocsmát, a János vitéz sok versét, hadd ne soroljam. Hogyan van ez? Ki volt ő? Hogyan tanultátok az iskolában? És hogy fogjátok ünnepelni egész évben Petőfi Sándor születésének kerek 200. évfordulóját?

 

Mesét hallgatni mindig jó. De különösen az a népmese napján, mert olyankor igazi mesemondók érkeznek az iskolába, és úgy mondanak mesét, ahogy régen mondtak, akkor, amikor még se tévé, se rádió nem volt, nem is beszélve a mobilról. Szóval amikor az emberek egymásnak meséltek, és nem csak a gyerekeknek.

 

A magyar népmesének is van ünnepnapja, méghozzá szeptember 30-án. Hogy miért éppen ekkor? Aki még nem tudná, annak is könnyű kitalálnia, hiszen ezen a napon született Elek apó, a nagy mesemondó. Nincs magyar gyerek, se felnőtt ma a világon, aki ne ismerne, ne olvasott volna már akár csak néhány Benedek Elek-mesét, ne őrizné ott a könyvespolcán a Többsincs királyfi, a Csillagszemű juhász vagy a Rátóti csikótojás történetét valamelyik mesekönyvében.

 

Pszt! Kezdődik a mese! Cicúr és Kifli kutya a parkba indul. Lulu macska persze nem tart velük. Szaglászás a bokroknál, majd megérkezik a titokzatos vendég… Itt ért véget a felolvasás. A folyatást a hallgatóságnak kellett kitalálnia. Ki lehet a titokzatos vendég? Honnan érkezett?