kab3

 

Sok szép és értékes pályamunka érkezett az országos versenyre, amit 2024-ben már 22. alkalommal hirdettek meg a rendezők. A pályázók három téma közül választhattak. Készíthettek portrét Kazinczy Ferencről, a magyar nyelv megújításának nagy alakjáról, rajzolhattak illusztrációt Móra Ferenc valamelyik meséjéhez, vagy a Mesél az erdő címhez kapcsolódva alkothattak valami szépet.

kab21

 

2024. februárjában a komáromi Szinnyei József Könyvtárban vendégeskedett a kalóz és a kapitány, a két bátor nyúl, akinek hajós kalandjairól ti is sokat olvashattatok már a kaboca-ban.

kab7

 

Volt egyszer egy ország, amiben tilos volt a tüsszentés. Ugye, ismerős? Hát persze! Lázár Ervin meséje kezdődik úgy, hogy a legnagyobb király, aki senkitől és semmitől se fél, betiltja országában a tüsszentést. Mert a náthától, na egyedül attól viszont fél. Jaj annak, aki Hapci király birodalmában eltüsszenti magát! Hiába mentegetőzik aztán, hogy csak füst ment az orrába, borsot szagolt, napba nézett, azért tüsszentett. Nyomban körülfogják a poroszlók, elindul a náthamenet, és kizsuppolják az országból. Mígnem aztán egyszer a király is eltüsszenti magát…

 

Csukás Istvánnak biztosan sok meséjét ismeritek. Híres mesehőseiről, Süsüről, az egyfejű sárkányról, Pom Pomról, Mirr-Murról, Gombóc Artúrról ráadásul nemcsak a könyvekben olvashattok, hanem színpadon, rajzfilmekben is találkozhattok velük. Most megismerkedhettek Ágacskával, először Kassán, a Thália színpadán, aztán biztosan még sok más városban és faluban is.

 

Rengeteg tábor volt 2023 nyarán, és sokféle. Egyikben lovagolni lehetett, másikban evezni naphosszat a Dunán. Volt, ahol a csillagos eget fürkészték éjszakánként a táborozók (nappal aztán persze aludtak délig), és volt, ahol kézműveskedtek, szőttek-fontak, faragtak, agyagoztak.

 

2023 májusának végén újra megnyitotta kapuit a Meseváros Dunaszerdahelyen. Húsznál is több báb- és színjátszó csoport mutatkozott be a Csallóköz fővárosában. Négy napon át tartott a nemes vetélkedés, persze mindenki nyerni akart. Nyert is! Rengeteg díjat kiosztott a zsűri, bronz-, ezüst-, arany-, sőt még két gyémántsávos minősítést is.

 

Egy olyan mesejátékot mutatott be 2023 májusának végén a Jókai Színház Komáromban, amit eddig még sehol sem játszottak, ez volt a darab első, vagyis ősbemutatója. N. Tóth Anikó írta egy pályázatra, ahol az övé lett a győztes mű.

 

Hogy milyen volt a grund, az a darabka föld, ahol a Pál utcai fiúk életre-halálra vívták nagy csatáikat a vörösingesekkel, azt most a színházban is megnézhetitek Komáromban. Molnár Ferenc regényét zenés darabként, nagyszabású musical formájában állította színpadra a Jókai társulata.

 

A gyerekekkel is ünnepelt a Bányászati Múzeum Rozsnyón. 120. születésnapja alkalmából ősszel rajzpályázatot hirdetett az iskolások számára A Bányászati Múzeum a gyerekek szemével címmel. A pályaművek bármilyen technikával készülhettek, a megkötés csupán a témát illetően volt, annyi, hogy az alkotások valamiképpen a múzeumról, a tekintélyes 120 éves történetéről szóljanak.

 

Bizony, régen volt! Mégis a mai gyerekek is, akik magyar iskolába járnak, mind fújják az Anyám tyúkját, a kurta kocsmát, a János vitéz sok versét, hadd ne soroljam. Hogyan van ez? Ki volt ő? Hogyan tanultátok az iskolában? És hogy fogjátok ünnepelni egész évben Petőfi Sándor születésének kerek 200. évfordulóját?