kab48

 

India ma a világ legnépesebb országa. De a múltja sem akármi. Nagy utazást kell tennünk az időben ahhoz, hogy eljussunk az indiai kultúra kezdeteihez. Útközben sokféle néppel, vallással és hagyománnyal találkozhatunk, sokszínű világokkal ismerkedhetünk.

kab30

 

A világ legelterjedtebb vallása, a kereszténység egy kis nép, a zsidóság körében született a Közel-Keleten. Alapítója, Jézus zsidó volt. A zsidóság története igen hosszú, az ókortól mind a mai napig tart. A több ezer évvel ezelőtti, ókori zsidó kultúra különleges hagyományok összessége és a mi európai kultúránknak is az egyik alapja.

kab32

 

Igaz, hogy a perzsák birodalma mindössze kétszáz évig állt fenn, mégis ez volt az első világbirodalom a történelemben. Területe fénykorában Indiától a Földközi-tengerig húzódott, és még Afrikában Egyiptom is hozzá tartozott. Az akkori világ népességének csaknem a fele ennek a birodalomnak az alattvalója volt. Vezető hatalomként uralta a világ kereskedelmét, gazdaságát, haderejét. Tehette, mert legendásan gazdag volt.

kab42

 

Gondoltad volna, hogy az olyan apróságokban, mint például a tetoválás vagy a halloweenkor ránk vigyorgó töklámpások, egy ősi kultúra nyomait őrizzük? Pedig így van, nem egy szokásunknak, mai dolognak már a régi kelták életében is fontos szerepe volt.

kab56

 

Volt idő, amikor a mi tájainkon, a Duna mentén, de a Brit-szigeteken és Egyiptom földjén is ugyanaz az ember uralkodott: a római császár. Minden egy város megalapításával és két fiútestvérrel kezdődött, akiket egy farkas nevelt fel.

kab52

 

Nem az antik görög kultúra a legősibb a világon, de a mi európai kultúránk jórészt ezen alapul. Utazzunk hát most időgépünkkel az ősi Görögországba!

kab49

 

Vannak szavak, amelyeket ha kimondunk, szinte mindenkinek ugyanaz jut róluk az eszébe. Próbáld csak ki! Mondd valakinek azt, hogy „Egyiptom”, és tadám!, azonnal rávágja majd, hogy „piramisok”. Ugye, hogy működik?

kab52

 

Nagyszerű dolog utazni, világot látni, élményt, tapasztalatot gyűjteni! Ám nemcsak a tájakat, országokat járva, nemcsak a térben lehet barangolni. Az időutazás is hallatlanul izgalmas dolog! Például kalandozni, régi emberek világával találkozni. Nézzük csak! Ereszkedjünk távoli múltban egészen mélyre, a legrégibb időkbe!